Mødedato: 01.11.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Godkendelse af etablering af nødovernatningspladser 2017-2018

Se alle bilag
Socialforvaltningen har igen i år fået bevilget midler fra den nationale nødovernatningspulje til drift af 20 nødovernatningspladser på Sundholm i perioden 15. november 2017 til 31. marts 2018. Midlerne er givet med forbehold for politisk godkendelse.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget godkender åbning af 20 nødovernatningspladser i tilknytning til natcaféen på Sundholm i perioden 15. november 2017 til 31. marts 2018.

De økonomiske konsekvenser fremgår af økonomiafsnittet.

Problemstilling

Det er Socialforvaltningens erfaring, at efterspørgslen på overnatningspladser til både udenlandske og danske gadesovende hjemløse stiger i vintermånederne, blandt andet fordi det i denne periode bliver endnu mindre attraktivt at overnatte udendørs.

Socialudvalget blev den 21. juni orienteret om belægningen på de københavnske herberger og natcaféer. Heraf fremgik det, at belægningen i første halvår af 2017 har ligget under samme periode i 2015 og 2016, og at der har været ledig kapacitet.  Alligevel vurderer forvaltningen, at søgningen til herberger og natcaféer vil øges i de kolde måneder, og at der derfor, ligesom i de foregående år, er behov for at etablere 20 ekstraordinære nødovernatningspladser i vinterperioden. Derfor har forvaltningen ansøgt om midler fra Børne- og Socialministeriets nødovernatningspulje til etablering og drift af 20 pladser i tilknytning til natcaféen på Sundholm.

Baggrunden for ministeriets pulje er et ønske om at forhindre dødsfald, alvorlige forfrysninger med varige skader til følge eller helbredsproblemer for gadesovende hjemløse i vintermånederne.

Løsning

Forvaltningen har fået en bevilling på 379.270 kr., forudsat at Socialudvalget godkender etableringen af de 20 pladser.

Socialforvaltningens budget for åbningen af de 20 nødovernatningspladser i hele perioden er 758.541 kr. Forvaltningen har derfor søgt puljemidler svarende til det halve beløb, hvilket er 379.270 kr. Den anden halvdel af udgiften er dækket af statsrefusion, da tilbuddet drives efter servicelovens § 110.

Foruden de 20 kommunale nødovernatningspladser på Sundholm har ministeriet bevilget midler til, at private aktører kan etablere i alt 93 pladser rundt omkring i København. Dertil kommer, at Kirkens Korshær planlægger at åbne 40 pladser i Hellig Kors Kirke uden at modtage støtte fra den nationale pulje. Dermed ventes der at åbne 153 nødovernatningspladser i alt, hvilket er samme niveau som sidste vinter og 38 flere pladser end forrige år.

Forvaltningen vurderer, at såfremt alle 153 nødovernatningspladser åbner som planlagt, vil der være en tilstrækkelig kapacitet for vinteren. Dels er antallet af pladser på samme niveau som sidste vinter, hvor kapaciteten var tilstrækkelig. Og dels har belægningen på herbergerne i 2017 ligget mellem 93 % og 97 %, hvilket er en anelse lavere end sidste år, mens belægningen på natcaféerne i år har ligget noget lavere end de foregående to år, jf. figur 1.

Figur 1. Samlet belægning på de københavnske natcaféer

Endelig er det værd at bemærke, at den seneste hjemløsetælling fra VIVE (tidligere SFI) viste et lille fald i antallet af hjemløse i København fra 1562 i 2015 til 1482 i år. Sammenholdt med erfaringer fra tidligere år vurderes kapaciteten dermed at være tilstrækkelig.

Fordelingen af de pladser, der forventes etableret, fremgår af tabel 1.

Tabel 1: Nødovernatningspladser vinteren 2017/2018

Tilbud

Antal pladser

Aktivitetscentrets natcafé på Sundholm

20

Mariakirken, Vesterbro sogns hjælpekasse

25

Grace, Blå Kors

40

Café Klare, v./ Mændenes hjem

8

Den kolde næse, Frelsens Hær

20

Hellig Kors Kirke, Kirkens Korshær*

40

Total

153

*Kirkens Korshær etablerer pladserne uden finansiering fra nødovernatningspuljen.

Aktivitetscentret Sundholm blev i 2011 renoveret med midler fra nødovernatningspuljen, så natcaféen nemt kan udvides i perioder med øget behov for pladser. Natcaféen er etableret med flere soverum, så der er mulighed for at lave afskærmede pladser til sårbare borgere samt til borgere, der medbringer hund. I ansøgningen har Socialforvaltningen prioriteret, at der er mulighed for forlænget åbningstid i weekenderne og på helligdage, hvor der ikke er mange åbne tilbud til målgruppen. Det betyder, at natcaféen i hverdagene lukker kl 07.00, men i weekender og på helligdage er åben til kl. 12.00. 

Målgruppen er gadesovende hjemløse

Målgruppen er gadesovende hjemløse, der ikke kan få plads på et midlertidigt botilbud efter serviceloven eller andre etablerede tilbud, når disse fyldes op henover vinteren. Målgruppen er som udgangspunkt alle gadesovende hjemløse. Dog gælder tilbuddene, jf. servicelovens § 2, kun for personer, der har lovligt ophold.

Udredning og afklaring i forbindelse med nødovernatningspladserne

Aktivitetscentret Sundholm har tilknyttet en socialrådgiver, hvilket giver mulighed for at udrede de overnattende i morgen- og aftentimerne. Den ekstra åbningstid i morgentimerne i weekenden giver mulighed for mere sagsbehandlingstid og dermed støtte og hjælp til at komme væk fra gaden. Den udvidede åbningstid understøtter således forvaltningens arbejde med at finde en mere stabil løsning for borgerne end at søge overnatning på en natcafé.

Økonomi

Nødovernatningspladserne er en udvidelse af Natcaféen på Sundholm, som er et kommunalt tilbud efter servicelovens § 110. Kommunen er berettiget til refusion fra staten svarende til 50 pct. af udgiften til pladser efter § 110. Forvaltningen vil også modtage denne refusion for udgifterne til nødovernatningspladserne, svarende til halvdelen af budgettet.

Socialforvaltningens budget for åbningen af de 20 nødovernatningspladser i hele perioden er 758.541 kr. Forvaltningen har derfor søgt puljemidler svarende til det halve beløb, hvilket er kr. 379.270.

Børne- og Socialministeriet har bevilget det fulde beløb, hvilket betyder, at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive opskrevet med kr. 758.541 kr. på bevillingsområde udsatte voksne, funktion 5.38.42.1.

Indtægts- og udgiftsbudgettet vil blive justeret i næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer, jf. ovenstående.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil de 20 nødovernatningspladser blive åbnet pr. 15. november 2017.

 

Nina Eg Hansen                  /                   

                                                                 Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top