Mødedato: 01.03.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forslag om større grad af anvendelse af det sociale frikort

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget bedes drøfte og tage stilling til forslag til tiltag, der kan få flere borgere til at tage deres sociale frikort i anvendelse. Borgerrepræsentationen besluttede den 3. november 2022 at pålægge Socialforvaltningen med inddragelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling inden marts 2023 om tiltag, der sigter mod at skabe en større grad af anvendelse af det sociale frikort.

Forvaltningerne foreslår, at der ansættes to sociale frikort-koordinatorer, som kan understøtte, at flere borgere tager frikortet i anvendelse. Forvaltningerne foreslår desuden, at der oprettes en central pulje på 2 mio. kr. til etablering af småjob under det sociale frikort i Københavns Kommune. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget drøfter, om der skal udarbejdes et budgetnotat til hele eller dele af forslag til tiltag.
  2. at Socialudvalget godkender, at medlemsforslaget stillet af Liberal Alliance på Borgerrepræsentationens møde den 3. november 2022, dagsordenspunkt 19, jf. bilag, hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har den 3. november 2022 besluttet at pålægge Socialforvaltningen med inddragelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling om tiltag, der sigter mod at skabe en større grad af anvendelse af det sociale frikort.

Socialstyrelsens evaluering af ordningen samt Socialforvaltningens egne erfaringer med ordningen har vist, at det kan være vanskeligt for udsatte borgere, som er visiteret til et socialt frikort, at komme i gang med at anvende kortet uden støtte. Erfaringer viser, at borgerne har brug for håndholdt hjælp i form af jobmatching, følgeskab, påmindelser og opfølgning. Dette er der ikke afsat ressourcer til i den nuværende ordning.

Staten har bevilliget 183.000 kr. årligt (Københavns Kommunes andel), der udelukkende går til administration af ordningen, og der er derfor ikke afsat midler til iværksættelse af opsøgende og håndholdte indsatser m.m. ift. borgere i målgruppen for frikortet.

Socialforvaltningen arbejder målrettet med ordningen i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen inden for de nuværende økonomiske rammer. Antallet af borgere, der ansøger om et frikort, og virksomheder, der ansætter frijobbere, har været stigende siden forsøgsordningens start i 2019. Antallet af ibrugtagninger har de første tre år ligget stabilt på ca. 35 %. Antallet af ibrugtagninger steg fra 2021 til 2022 med 9 procentpoint. På trods af stigningen er det kun 44 % af borgerne med et frikort, der indtil nu har taget det i brug.

Tabel 1. Det sociale frikorts udvikling i Københavns Kommune

 

2019

2020

2021

2022

Antal udstedelser pr. år

316

387

857

977

Ibrugtagninger pr. år i %

35 %

34 %

35 %

44 %

Løsning

Forvaltningerne foreslår, at der kan iværksættes et eller flere tiltag, der kan håndtere Borgerrepræsentationens beslutning om at skabe en større anvendelse af det sociale frikort. Forvaltningerne vurderer, at der vil være behov for at afsætte ressourcer, hvis tiltagene skal kunne iværksættes. Hvis Socialudvalget ønsker, at et eller begge tiltag beskrevet i denne indstilling skal iværksættes, forudsætter det, at der bestilles et budgetnotat herom.

Tiltag 1: Ansættelse af to sociale frikort-koordinatorer
Forvaltningerne foreslår, at der ansættes to sociale frikort-koordinatorer (to årsværk på 0,6 mio. kr. pr. årsværk). Forslaget er baseret på gode erfaringer fra arbejdet i ”Socialt frikort Vesterbro” bestående af Reden, Brugernes Akademi og Mændenes Hjem, som har fået midler fra Veluxfonden til håndholdte indsatser og til at skabe kontakt til lokale virksomheder.

Forvaltningerne vurderer, at en evt. udbredelse af håndholdte indsatser med inspiration fra ”Socialt frikort Vesterbro” kan have fokus på, at:

  • hjælpe borgerne med at finde job og et relevant arbejdsfællesskab,
  • opsøge og etablere samarbejder med relevante virksomheder,
  • matche borger og virksomhed,
  • være virksomhedernes indgang ift. spørgsmål ved ansættelserne,
  • evt. lave opfølgninger.

Ovenstående vil skulle ske i samarbejde med borgers jobrådgiver, hvis borger har en sag i jobcentret.

Forvaltningerne vurderer, at etablering af en sådan håndholdt indsats i de øvrige bydele vil kunne få ibrugtagningerne af det sociale frikort til at stige betragteligt.
Konkret foreslår forvaltningerne at ansætte to sociale frikort-koordinatorer, som skal understøtte flere ibrugtagninger. Alternativt kan der ansættes én social frikort-koordinator. Dette vil dog betyde, at der må forventes færre ibrugtagninger. Koordinatorrollen kan etableres i Socialforvaltningen. Opgaven kan også varetages af relevant NGO efter at have været i udbud.

Tiltag 2: Oprettelse af central pulje til etablering af småjob i Københavns Kommune
Forvaltningerne foreslår, at der, som supplement til tiltag 1, afsættes en central pulje på 2 mio. kr. til etablering af småjob på arbejdspladser med Københavns Kommune som arbejdsgiver (KK-arbejdsgiver). Der vil desuden være behov for at afsætte et mindre beløb til at dække administrationsudgifterne. KK-arbejdsgiver vil med puljen kunne få hel eller delvis lønkompensation i en afgrænset periode.

De sociale frikort-koordinatorer kan være med til at finde borgere med frikort til KK-arbejdsgivere og understøtte borgerne i deres småjob hos KK-arbejdsgiverne.

Risici
Lovgivning om det sociale frikort er foreløbigt forlænget frem til og med den 30. juni 2023. Forvaltningerne forventer, at frikortet bliver forlænget yderligere. Et eventuelt budgetnotat om afsættelse af midler til formålet fremsat ifm. budgetforhandlingerne for 2024 vil dog skulle tage højde for kommende lovgivning på området.

Hvis opgaven foreslås løst af ekstern leverandør, vil udbudsprocessen betyde, at indsatsen ikke kan igangsættes lige så hurtigt, som hvis det er Socialforvaltningen, der varetager opgaven. Udbudsprocessen vil også skulle tage højde for, hvis et kommende lovforslag fortsat ikke lægger op til at permanentgøre ordningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Hvis det på baggrund af drøftelsen i udvalget besluttes, at der skal udarbejdes et budgetnotat, vil dette have økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vil, såfremt Socialudvalget træffer beslutning herom, udarbejde et budgetnotat vedrørende hele eller dele af tiltagene, beskrevet i indstillingen, ifm. budgetforhandlingerne 2024.

 

Mikkel Boje                                            

                                          / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Beslutning

1. at-punkt blev drøftet.

2. at-punkt blev godkendt

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top