Mødedato: 26.08.2014, kl. 17:30
Mødested: ---

Høring: Udkast til udviklingsplan for Fredens Park og Amorparken

Indstilling og beslutning

Forkvinden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring af udkast til udviklingsplan for Fredens Park og Amorparken udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafikarbejdsgruppen.

Problemstilling

Amorparken og Fredens Park er fredede i henhold til Naturfredningslovens bestemmelser og med dekla­ration af 29.10.2009. Fredningens formål er at sikre de to parker som parkområder og at opretholde og muliggøre en forbedring af deres rekreative, landska­belige og biologiske værdier. Desuden skal fredningen medvirke til at almenhedens ret til færdsel fastholdes og parkernes anvendelse til fritidsformål skal sikres.

Det er et krav i fredningen, at der udarbejdes ple­jeplaner for de fredede parker. I Københavns Kom­mune har man yderligere valgt at indarbejde planer for parkernes mulige, fremtidige udvikling. Derfor udarbejdes i stedet udviklingsplaner, hvor beskrivel­ser og rammer, der normalt indgår i en plejeplan, er indeholdt.

Denne udviklingsplan for Amorparken og Fredens Park er udarbejdet i 2014 og er gældende i 5 år.

Udviklingsplanen er en rammeplan, der fastlæg­ger hvilke pleje- og udviklingsinitiativer, der vil være hensigtsmæssige at gennemføre for at opfylde planens vision. Der følger ikke midler til realisering af disse initiativer med til planen og visse initiativer kan /vil desuden kræve dispensation af enten Fred­ningsnævnet eller tilladelse af andre for at kunne gennemføres.

Parkbrugerrådet, hvor bl.a. Nørrebro Lokaludvalg og Ældrerådet har siddet, har afholdt 3 møder og et offentligt parktræf. Alle deltagere i parkbrugerrådet takkes varmt for deres indsats og det gode samarbejde.

Amorparken og Fredens Park skal formidle histo­rie, rumme natur og give plads til varieret byliv for mange brugergrupper.

De to parker ligger i umiddelbar forlængelse af hinan­den og kan derfor principielt ses som et sammenhæn­gende parkstrøg. Blegdamsvej udgør dog en så stor barriere, at der alligevel ikke er en naturlig sammen­hæng parkerne imellem.

Lægges dertil de to parkers meget forskellige histo­rie, rumlighed og karakter, er det mest naturligt at behandle dem som separate enheder.

Dette giver grundlag for en differentieret udvikling, hvor parkerne byder på forskellige oplevelser og ind­hold og derved supplerer hinanden som grundlag for brugernes udendørs byliv.

Amorparken
Amorparkens karakter af parkhave skal understøttes og dens helt særlige historie som symmetrisk pryd­park formidles og understreges gennem synliggørelse af historiske akser, trærækker og plæner.

Dækningsgravene fjernes og erstattes af en smukt skålformet plæne.

Parkens fine, naturprægede stemning bibeholdes og beplantningen plejes og udvikles målrettet for at øge den biologiske diversitet af planter og dyr og skabe større variation i oplevelsen af parken. Der anvendes fortrinsvis hjemmehørende træer, buske og urter samt arter med blomstring eller frugtsætning, der er særligt fremmende for dyrelivet.

Amorparken skal indbyde til roligt ophold for både lokale, forbipasserende samt patienter og ansatte på Rigshospitalet og øvrige omkringliggende institu­tioner. Der skal være plads til både privat og socialt ophold for alle aldersgrupper.

Stisystemet i Amorparken forbeholdes gangtrafik og skal understøtte både effektiv færdsel og muligheden for en rolig gåtur med fine rumlige, historisk funde­rede og naturmæssige oplevelser undervejs.

Fredens Park
Fredens Park skal være en aktiv, lokal hverdagspark for områdets beboere og et grønt bindeled mellem Amorparken og Københavns Indre Søer.

Parkens klare ramme og åbne karakter skal bibehol­des, men beplantningen udvikles, så der skabes tryg­hed og flere, små opholdsrum langs parkens kanter.

Gennem målrettet pleje skal variationen i parkens beplantning øges og i delområder skal opvækst af naturligt hjemmehørende arter understøttes.

Begge dele for at skabe bedst mulige forhold for parkens dyreliv samtidig med, at der skabes værdi og oplevelser for forskellige brugere.

Parkens langstrakte grønning bevares som en fler­funktionel flade til ophold, leg og bevægelse. Desuden skabes plads til særlige initiativer, der udspringer i de lokale beboeres virkekraft.

Kommentarer til Udviklingsplanen for Amorparken og Fredens Park
De to parker ligger lige på kanten til Nørrebro og har betydning for bydelen, dels som rekreativt område, og dels for deres biologiske mangfoldighed og biodiversitet – men ikke mindst i det potentiale parkerne har for at virke i en skybrudsløsning for Nørrebro.

Nørrebro mangler grønne rekreative områder. Derfor er det vigtigt at forbindelsesvejene til / fra Amorparken og Fredens Park over til Nørrebro udbygges. De er ikke en del af selve udviklingsplanen for de to parker, men det er vigtigt at få dem beskrevet, så de huskes i en fremtidig ændring af de fysiske forhold omkring parkerne.

Amorparken bør sammentænkes som en grøn forbindelse fra Nørrebro, konkret De gamles By, og videre ud på Østerbro. Vi har alt for få grønne arealer på Nørrebro, og de få vi har, skal knyttes sammen med de tilstødende bydele.

I Nørrebro Lokaludvalg er vi i gang med at kortlægge potentielle gåruter i bydelen og til de tilstødende bydele. Og vi ser også et stort potentiale i at knytte an til f.eks. en vidensbyrute fra Universitetsparken og gennem parkerne.

Nørrebro blev hårdt ramt af skybrudet i 2012, herunder også Ryesgadekvarteret. Parkerne vil blive en væsentlig del af en fremtidig skybrudsplan for Nørrebro og udviklingsplanerne må være så fleksible, at ambitionerne i skybrudsplanerne kan indarbejdes i disse.

 

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring af udkast til udviklingsplan for Fredens Park og Amorparken udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafikarbejdsgruppen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. høring af udkast til udviklingsplan for Fredens Park og Amorparken udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafikarbejdsgruppen.
Til top