Mødedato: 30.03.2023, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Principper for valg af små storbyteatre 2025-2028 og orientering om proces og tidsplan

Se alle bilag

Den nuværende aftale mellem Københavns Kommune og de 14 små storbyteatre udløber den 31. december 2024. Derfor skal Kultur- og Fritidsudvalget i januar 2024 vælge små storbyteatre for en ny 4-årig periode gældende fra den 1. januar 2025 til den 31. december 2028.

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte de overordnede principper, der skal lægges til grund for valg af små storbyteatre for perioden 2025-2028 samt tage procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre til efterretning. Principperne er udviklet over tid og blev senest vedtaget i forbindelse med valg af små storbyteatre i 2020. I den fremlagte version er de ni tidligere principper udfoldet til 11 principper, således at udviklingsperspektivet (princip 8 og 9) træder tydeligere frem.

Da den økonomiske ramme til de små storbyteatre finansieres af Københavns Kommune og staten/Kulturministeriet, har der været tradition for dialog med Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst om de enkelte ansøgere, jf. procedure og tidsplan. Principperne sendes også i høring i Københavns Scenekunstudvalg.

Efter høringen af de to scenekunstfaglige udvalg vil udvalget blive forelagt en indstilling om endelig vedtagelse af principperne, hvorefter der indkaldes ansøgninger fra teatrene.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter principperne for valg af små storbyteatre for perioden 2025-2028 inden de sendes i høring i Scenekunstudvalget og Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre for perioden 2025-2028 til efterretning.

Problemstilling

Den nuværende aftale mellem Københavns Kommune og de 14 små storbyteatre udløber den 31. december 2024. Derfor skal Kultur- og Fritidsudvalget i januar 2024 vælge små storbyteatre for en ny 4-årig periode gældende fra den 1. januar 2025 til den 31. december 2028.

Løsning

De små storbyteatre

Små storbyteaterordningen beskrives nærmere i bilag 1.

Valget af små storbyteatre - principper

Forvaltningen foreslår, at der for den nye periode 2025-2028 anvendes 11 principper. Blandt principperne er der ingen nye tilføjelser, men derimod er tidligere principper tydeliggjort og uddybet i princip nr. 8 og 9, som følge af udviklende tendenser i scenekunstmiljøet. På baggrund af evalueringen og høring i Projektstøtteudvalget, vil forvaltningen indstille endelige forslag til principper.

  1. De små storbyteatre skal sammen med hovedstadens øvrige scener sikre et bredt og forskelligartet teaterudbud: Der bør tages højde for efterspørgslen fra de meget forskelligartede miljøer og befolkningsgrupper i København. 
  2. De små storbyteatre skal besidde solid ekspertise – kunstnerisk og organisatorisk: Aftaler om faste tilskud i fire år stiller mange og forskelligartede krav til det enkelte teater, som kræver et solidt administrativt, kunstnerisk og organisatorisk niveau. 
  3. Tilskuddene til de enkelte teatre skal være økonomisk bæredygtige: Antallet af små storbyteatre er afgørende for, hvor bæredygtige tilskud der kan gives. For små tilskud til for mange teatre betyder, at en uforholdsmæssig stor del af tilskuddet benyttes til husleje og administration. 
  4. De små storbyteatre skal bidrage til åben-scene faciliteter i København: Det er tidligere blevet besluttet, at mindst 35 % af opførelserne på de små storbyteatre skal være gæstespil. 
  5. De små storbyteatre skal sikre plads til vækstlaget: Teatrene skal stå til rådighed for åben-scene og co-produktioner, samt faglig støtte til vækstlaget i det københavnske teatermiljø.
  6. De små storbyteatre skal rumme børne- og familieteater: Teatrene skal dække behovet for forskellige aldersgrupper, familier og institutioners efterspørgsel. 
  7. De små storbyteatre skal tilgodese det unge publikum: Teatrene skal i deres arbejde introducere de ikke teatervante publikummer for teatersalen. 
  8. Teatrene skal løfte deres kernepublikumsgruppe: Teatrene skal løfte og nytænke deres kernepublikumsgruppe sådan, at initiativerne følger med tiden. 
  9. Teatrene skal følge tidens udvikling: Teatrene skal være åbne for tidens, såvel som fremtidens, udvikling af genre og formater. 
  10. Teatrene skal orientere sig internationalt: Teatrene skal opfange nye strømninger og lade sig inspirere heraf, gennem et øget samarbejde med internationale teatre. 
  11. De nuværende små storbyteatre skal have overholdt de gældende tilskudsaftaler i perioden 2021-2024: I foråret 2023 indsamles evalueringsskemaer fra de nuværende små storbyteatre, som vil indgå i en større evaluering af det enkelte teaters aftaleperiode. 

En uddybende beskrivelse af principperne fremgår af bilag 2. Principperne skal endeligt vedtages efter høring i Scenekunstudvalget og Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst (PUS).  Forvaltningen vil herefter præsentere en ny indstilling med beskrivelser af kommentarer og høringssvar.

Procedure og tidsplan

Efter høringssvar fra Scenekunstudvalget og PUS, samt evalueringer fra de nuværende små storbyteatre, vedtages principper for valg af små storbyteatre i perioden 2025-2028. Når principperne og tidsplanen er endeligt vedtaget, vil forvaltningen indkalde alle eksisterende små storbyteatre samt interesserede teatre i København til informationsmøde om proces og principper, samt udsende offentligt opslag på ansøgningen til små storbyteatre. Efter indgåelse af rammeaftale med Kulturministeriet, kan der indgås aftaler med teatrene for perioden 2025-2028.

Arbejdet med valg af de små storbyteatre strækker sig således fra marts 2023 til september 2024. Procedure og tidsplan fremgår af bilag 3.

Ansøgninger

Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med de nuværende små storbyteatre om eventuelle forbedringsønsker til ansøgningsmaterialet og -processen. På baggrund heraf vil Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslå, at der sættes tydeligere rammer for indsendelse af ansøgninger ved sidetalsbegrænsning (max. 10 sider) for ansøgning og omfang af bilag. Derudover ønsker teatrene et svar på ansøgningen så tidligt som muligt af hensyn til planlægning af sæson 2024/2025.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, men forvaltningen gør opmærksom på, at der kan komme ændringer af den statslige medfinansiering af rammen for små storbyteatre i den kommende periode 2025-2028.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, sendes principperne i høring i Københavns Kommunes Scenekunstudvalg og i Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, med henblik på at principperne kan vedtages endeligt på Kultur- og Fritidsudvalgets møde i august 2023. Der indkaldes herefter til informationsmøde og ansøgninger til fristen 1. november 2023.

 

Søren Tegen Pedersen

                                                          /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kontorchef Marianne Kruckow deltog under behandlingen af punktet.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. marts 2023:

Udvalget drøftede principperne for valg af små storbyteatre for perioden 2025-28 og anmodede forvaltningen om at vende tilbage til udvalget med en fornyet indstilling på baggrund af udvalgets bemærkninger og tilkendegivelser.

Til top