Mødedato: 30.01.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Østerbros kultur-, idræts- og biblioteksstruktur - det videre arbejde

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvordan der skal arbejdes videre med elementerne i ny biblioteksstruktur på Østerbro.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser en screeningsbevilling til et børnebibliotek på 400 m2 ved Kulturcenter Kildevæld til forhandlingerne om Overførselssagen 2019/2020.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser en screeningsbevilling til at undersøge mulighederne for et voksenbibliotek på 400 m2 ved Svanemøllehallen, herunder også en kortlægning af mulighederne for boligbyggeri på arealerne ved Svanemøllehallen, til forhandlingerne om Overførselssagen 2019/2020.  
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til den videre proces for arbejdet med en kulturport til Klimakvarteret på Øbro Jagtvej Biblioteks arealer.

Problemstilling

I sagen om fremtidig biblioteksstruktur på Østerbro anmodede Kultur- og Fritidsudvalget den 30. oktober 2019 Kultur- og Fritidsforvaltningen om, på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at arbejde videre med sagen med udgangspunkt i en kombination af et 400 m2 voksenbibliotek ved Svanemøllehallen og et 400 m2 børnebibliotek ved Kulturcenter Kildevæld, og vende tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med en ny indstilling i sagen.

Et element i arbejdet er en kulturport i form af kulturhusfaciliteter, der danner bro til arbejdet med Klimakvarteret i Skt. Kjelds Kvarteret. Det er hensigten, at idéen skal forløses i et videre samarbejde med det almene boligselskab AKB, København.

Løsning

Ifølge den seneste befolkningsprognose forventes bydelen Østerbro at vokse med ca. 10.000 indbyggere i de kommende 10 år, hvilket er en stigning på ca. 13%. Hovedparten af denne befolkningstilvækst forventes at ske i Nordhavn med den kommende udbygning af Levantkaj.

På Ydre Østerbro arbejdes der med et børnebibliotek ved Kulturcenter Kildevæld og et voksenbibliotek ved Svanemøllehallen (bilag 1). Et voksen- og børnebibliotek fordelt på to separate adresser er en ny måde at planlægge biblioteker på i Københavns Kommune, hvor normen er, at børne- og voksenbiblioteker er samlet under et og samme tag. Det er f.eks. tilfældet på det nye Nørrebro Bibliotek.

At dele biblioteket i to dele vil imidlertid åbne op for nye synergier. For børnebibliotekets vedkommende vil en placering på Kildevældsskolen give nærhed til både skolen og det kommende Kulturcenter Kildevæld. Ved Svanemøllehallen vil der være mulighed for et samspil med idrætsaktiviteterne i hallen, herunder at tiltrække brugere på tværs af kultur og idræt. Det betyder også, at der kan etableres nye tværgående faglige fællesskaber omkring driften af de to bibliotekssatellitter.

Screeningsbevilling til kortlægning af konkret placering samt et samarbejde med AKB, København 

Både en placering ved Kulturcenter Kildevæld og ved Svanemøllehallen forudsætter yderligere undersøgelser, før der kan findes en præcis placering og organisering. En konkret placering er en forudsætning for, at der kan afsættes en planlægningsbevilling.

I forhold til et børnebibliotek ved Kulturcenteret skal det i dialog med både Børne- og Ungdomsforvaltningen, skolen, foreninger og lokaludvalg afklares, hvor på skolens areal et bibliotek mest hensigtsmæssigt kan placeres, så det bliver til størst mulig gavn for skolebørnene og de øvrige beboere i bydelen. Tidligere har der været set på en placering ved Kildevældsskolens ene længe, ovenpå Kildevældsskolens multisal og på den tilstødende boldbane (bilag 2). Sidstnævnte er først en mulighed, når de midlertidige pavilloner måtte blive fjernet. Disse placeringer vil blive undersøgt nærmere, og der vil blive set på muligheden for synergier med det eksisterende pædagogiske læringscenter på skolen. 

For så vidt angår et voksenbibliotek ved Svanemøllehallen skal der både ske en nærmere kortlægning af de planmæssige forhold og ses på mulighederne for samlokalisering med andre funktioner, som det f.eks. kendes fra Sundbyøsterhal 2.

En screening af de to placeringer kan realiseres for 300.000 kr. Sigtet er, at arbejdet forankres i to forskellige byggeteams med repræsentanter fra Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Parallelt med dette arbejde ses der nærmere på samarbejdsmulighederne med AKB, København.

Børnebibliotek på 400 m2 ved Kulturcenter Kildevæld med mindre voksenområde

Kildevældskolen er i dag under helhedsrenovering og ombygning. Hvis man vil placere et bibliotek her, skal man tænke på koblingen til skolen og behovet for friarealer, der i forvejen er under pres. Det kan tale for, at man f.eks. placerer biblioteket ovenpå en eksisterende bygning.  

Som et led i screeningen vil der blive taget afsæt i et børnebibliotek med zoner til børn i forskellige aldre samt et mindre voksenområde. Et videre arbejde vil tage afsæt i funktionsguiden for Københavns biblioteker (2018):

  • Småbørnszone (0-6): Til de mindre børn kan der etableres uformelle oplevelsesrum, hvor børnene gennem leg bl.a. kan få stimuleret deres læselyst og læringsiver. En mulighed er også at trække børnekulturelementer ind i biblioteket, så der er mulighed for, at børnene kan udfolde sig kreativt i form af udklædnings- og teateraktiviteter samt tegne- og maleaktiviteter.
  • Større børn (7-12): Til de større børn kan der etableres en mere afsidesliggende zone, hvor børnene kan hænge ud og fordybe sig i bøger og andre medier. Samtidig kan der ses på muligheden for at etablere enkelte studiepladser.  
  • Voksenzone: Et mindre voksenområde kan etableres i forbindelse med en småbørnszone, så børn og voksne kan få en biblioteksoplevelse sammen. Her vil de voksne brugere f.eks. kunne læse avisen samt afhente bestilte biblioteksmaterialer. En voksenzone vil derudover kunne benyttes af forældre til børn, som er til aktiviteter i Kildevældskolens bevægelsessale.      

Der arbejdes i det kommende Kulturcenter Kildevæld med et mindre børnebibliotek på 200 m2, som erstatning for den digitale biblioteksfunktion. Sigtet er, at dette arbejde igangsættes umiddelbart efter åbningen af Kulturcenteret med henblik på at afprøve muligheder og synergier mellem lokalområde, bibliotek og skole allerede inden etableringen af et permanent børnebibliotek på skolen.

Et voksenbibliotek på 400 kvadratmeter ved Svanemøllehallen med et lille børneområde

Biblioteket kan enten etableres som en tilbygning til den eksisterende Svanemøllehallen eller som en selvstændig bygning med andre funktioner, som f.eks. boliger og dagligvarebutikker, som det kendes fra Sundbyøsterhallen. Planforholdene i området giver umiddelbart mulighed for at udvide bygningsarealet både ved at inddrage mere areal og ved at bygge i højden. Dog vil i hvert fald sidstnævnte løsning kræve en ændring af kommuneplanens rammeområde ved et kommuneplantillæg samt udarbejdelse af en lokalplan.   

En tilbygning til den eksisterende hal

Med Budget 2018 blev der afsat midler til renovering af Svanemøllehallen. På grund af anlægsloftet er projektet udskudt. Vælger man en placering her, kan renoveringen af Svanemøllehallen med fordel sammentænkes med etableringen af biblioteksfunktion.

Det er oplagt at sammentænke idrætsfaciliteter med kulturfaciliteter i det i forvejen velbesøgte område, ligesom det er blevet gjort med Nørrebro Bibliotek i Nørrebrohallen. Forældre til idrætsaktive børn kan bruge ventetiden i biblioteket, og det kan bruges til afslapning efter træning. En fordel er også nærheden til Svanemøllen Station.

Kulturport til Klimakvarteret på Øbro Jagtvej Biblioteks grund

På Ydre Østerbro ligger Københavns første klimatilpassede bydel. Her har Københavns Kommune i en længere årrække arbejdet sammen med centrale aktører og borgere om at gøre kvarteret til Københavns grønneste brokvarter og samtidig klæde området på til at modstå store regnmængder.

En kulturport til Klimakvarteret på Øbro Jagtvej Biblioteks arealer på Østerbro vil skabe mulighed for at etablere et fællesskab med foreninger, ngo'er, studerende og andre, som arbejder med klimaformål. Dermed kan klimakvarteret også rykke ind i kulturinstitutionerne. Der er mange aktører i Københavns Kommune, der har klimahensyn i fokus, og der arbejdes med alt fra byhaver og genbrugsmad til repair og upcycling af eksempelvis cykler. Aktørerne kan drage gavn af en eventuelt kommende kulturport som understøttende ramme om deres aktiviteter.

Afsættet for det videre arbejde er, at grunden sælges til AKB, København, der i forvejen ejer nabogrunden. Det er muligt at sælge bygninger til almene boligselskaber til en pris, der ligger under markedsprisen. Vælger man at sælge bygningen, skal en sådan beslutning træffes i Borgerrepræsentationen, og salgsindtægterne skal i udgangspunktet tilfalde kassen. Grunden kan sælges med en forudsætning om, at der indgår en forpligtigelse til at etablere en kulturport med faciliteter, der lejes ud til centrale aktører med en kultur-/klimadagsorden.

AKB, København tilkendegiver, at man gerne arbejder videre med en grøn kulturport til klimakvarteret, som kan bygge bro til områdeløftets historik på Ydre Østerbro, og herved understøtte kommunens grønne ambitioner.  AKB, København  ser gerne, at der kan indgå en biblioteksfunktion, gerne med grønt tema, i et kommende bæredygtigt byggeri.

Centrale aktører og mulige samarbejdspartnere er eksempelvis: Miljøpunkt Østerbro, tagfarmen ØsterGRO, FRAK, som arbejder med at få udsatte unge i fritidsjobs, Østerbro Madhaver, UNG Energi, byhaveforeninger, repair og upcyclingaktører som Refurb eller Blue City, FN's højskoler med fokus på klimadagsorden, udviklingsorganisationen UNDP samt UN Live. 

Et videre arbejde med en kulturport skal ske i tæt sammenarbejde med Københavns Ejendomme & Indkøb. I det videre arbejde skal der også etableres en driftsmodel, som sikrer, at faciliteten bliver økonomisk selvkørende. Herudover skal der være en omfattende dialog med lokaludvalget og lokalområdet om, hvordan man i et byggeri kan indpasse offentlig adgang, så lokalområdet får glæde af den attraktive placering nær metrostationen Poul Henningsens Plads.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen et budgetnotat på en screeningsbevilling til forhandlingerne om Overførselssagen 2019/2020.

Mette Touborg                    

 

                                                          / Mads Kamp Hansen     

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2020:

Følgende havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:

Rrepræsentanter fra Østerbro Lokaludvalg:

  • Allan Marouf
  • Dan Pedersen
  • Axel Thrige Laursen

 

Repræsentant fra Øbrohus/AKB København:

  • Flemming Olsen

 

Repræsentanter fra ØBRO JAGTVEJ biblioteksFAMILIER & borgere:

  • Pia Elisabeth Goldberg
  • Mai Sung
  • Randy Hegested

 

Der blev begæret afstemning om følgende procedureforslag:

Sagen udsættes til den 26. februar 2020, med henblik på at Kultur- og Fritidsforvaltningen kan forelægge en procesplan for Kultur- og Fritidsudvalget. Den videre proces, som Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende, skal bl.a. indeholde en yderligere dialog med biblioteksbrugere, lokalområdet og lokaludvalget og munde ud i, at et kvalificeret beslutningsgrundlag kan forelægges Kultur- og Fritidsudvalget inden sommerferien 2020, med henblik på at sagen kan indgå i forhandlingerne om budget 2021. 

Et flertal (Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Flemming Steen Munch og Karina Bergmann) stemte for procedureforslaget. 

Et mindretal (Marcus Vesterager, Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen og Neil Stenbæk Bloem) stemte imod.

Lartey Lawson undlod at stemme.

Procedureforslaget om sagens udsættelse blev således godkendt. 

Til top