Mødedato: 28.04.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til nye frikommuneforsøg 2016-2019

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til frikommuneforsøg for perioden 2016-2019.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at forslag 1-8 sendes til Økonomiforvaltningen som Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til frikommuneforsøg for perioden 2016-2019.

Problemstilling

Regeringen har sammen med KL aftalt at igangsætte et nyt frikommuneforsøg i perioden 2016-2019, hvor udvalgte kommuner får vidtgående muligheder for at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på. Se bilag 1 (bemærk at tidsfristen til Social- og Indenrigsministeriet er udskudt til 1. juni).

Frikommuneforsøgene organiseres i netværk om fælles temaer. Social- og Indenrigsministeriet udpeger 5-7 netværk med op til 6 kommuner pr. netværk. Kun forslag, som indgår i et netværk, kan indgå i forsøget.

Økonomiudvalget skal på udvalgsmøde den 17. maj 2016 godkende Københavns Kommunes samlede forslag. Grundet Økonomiforvaltningens udmeldte tidsfrist, har Kultur- og Fritidsforvaltningen sendt bilag 2-9 til denne indstilling til Økonomiudvalget den 21. april 2016. Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget ønsker forslag taget ud, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen en korrigeret fremsendelse.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen er positivt stemt for forenkling af regler og for at kommuner kan fravige de bestemmelser i lovgivningen, der besværliggør eller direkte hindrer en hensigtsmæssig service af borgerne. Forvaltningen har peget på følgende forslag:

  1. Forenkling af borgernes ind- og udrejseregistrering i Det Centrale Personregister (CPR)
    Det foreslås, at der for borgere fra andre lande end Norden eller EU med midlertidig opholdstilladelse, registreres en udrejsedato allerede ved indrejse og tildeling af CPR-nummer. Rettidig afmelding af CPR-nummer vil med denne ændring ske automatisk. 

    Et CPR-nummer giver borgeren en række rettigheder, herunder mulighed for lægehjælp og sociale ydelser. Hvis ikke CPR-nummeret afmeldes, har borgeren uretmæssigt mulighed for at modtage disse ydelser. Borgeren vil desuden stadig fremgå af CPR-registret. Se bilag 2.

    Interesserede kommuner: Aarhus.

  2. Adgang for Københavns Kommune og andre kommuner til registrering i den digitale kirkebog
    Det foreslås, at Københavns Borgerservice/Folkeregister får adgang til at skrive i den digitale kirkebog på lige fod med Folkekirken. Der har været et politisk ønske i Københavns Borgerrepræsentation om, at borgerne skal have en sammenhængende service i kommunen med respekt for byens mangfoldighed, herunder de borgere, der ikke er medlem af Folkekirken. Se bilag 3.

    Interesserede kommuner: Aarhus

  3. International Citizen Service (ICS)
    Det foreslås, at København sammen med Århus og Odense Kommuner overtager Statsforvaltningens opgave med udstedelse af EU-registreringsbevis, således at der sikres én samlet indgang til myndigheder for internationale borgere. 

    Forslaget stilles med baggrund i Statsforvaltningens lave prioritering af ressourcer til opgaven. En kommunal overtagelse af opgaven forventes at give et øget serviceniveau og nedbringelse af sagsbehandlingstiden med muligheden for en integreret, digital løsning på sigt. Derudover forventes ressourceoptimering, da stamoplysninger kun skal tastes én gang samt øget kontrol, da det vil være den samme myndighed, der kontrollerer arbejdskontrakter og lejekontrakter. Se bilag 4.

    Interesserede kommuner: Aarhus og Odense samt Esbjerg (evt. ny ICS kommune).

  4. Forsøg med gebyropkrævning for uafhentede reserveringer på biblioteksområdet
    Det foreslås, at Københavns Kommune får mulighed for at opkræve et mindre gebyr for uafhentede reserveringer. Det vil være adfærdsregulerende og dermed give en bedre udnyttelse af bibliotekernes materialer. Københavns Biblioteker havde i 2015 over 300.000 uafhentede reserveringer på bøger og andre biblioteksmaterialer.     

    Kulturstyrelsen har tidligere udtalt sig i sagen og vurderet, at gebyropkrævning forudsætter en ændring af lov om Biblioteksvirksomhed. Kulturministeren har også ved efterfølgende henvendelse tilkendegivet, at der ikke var interesse for at se på mulighed for gebyropkrævning. Se bilag 5.

    Interesserede kommuner: Aarhus og Odense.

  5. Ledelsesforhold i pædagogiske læringscentre
    Det foreslås, at folkeskolelovens regel om, at de pædagogiske læringscentre skal være en del af skolens ledelse, ophæves. En regelændring vil give mulighed for en kommunal varetagelse af opgaven uden skelnen til faggrænser. Der vil med andre ord gives mulighed for at etablere KFF-ledede lærings- og kulturhuse på skolerne uden i hvert tilfælde at skulle indhente tilladelse til forsøg omkring fælles ledelse mellem folkebiblioteker og skolebiblioteker.

    BUF inddrages og skolernes godkendelse er en forudsætning for gennemførelse af evt. konkrete projekter. Se bilag 6.

    Interesserede kommuner: Gribskov

  6. Undlade at indhente erklæring om indhentelse af børneattester
    Det foreslås, at der indføres stikprøvekontrol med folkeoplysende foreningers indhentning af børneattester på deres ledere og trænere. Forslaget vil medføre en lettelse af foreningernes administration samt en mindskning af det administrative ressourceforbrug i forvaltningen.

    Kommunerne er forpligtet til at indhente erklæringer om, at foreningerne har indhentet børneattester hos alle folkeoplysende foreninger. Også foreninger uden børnemedlemmer. Se bilag 7.

    Der er pt. ingen samarbejdspartnere. Initiativet er drøftet med 6-byerne efter udsendelse af dagsorden.

  7. Differentierede tilskud til foreningers egne og lejede lokaler
    Det foreslås, at der arbejdes med en mere fleksibel tilskudsforvaltning, end det er muligt iht. loven. Efter folkeoplysningslovens bestemmelser om lokaletilskud til egne eller lejede lokaler, skal der gives mindst 65 % i tilskud til lejeudgifterne. Den absolutte grænse for tilskud hindrer, at der kan laves konkrete løsninger, hvor foreninger f.eks. modtager 25 % i tilskud eller at det aftales, at energiudgifterne ikke indgår i støttegrundlaget. Hermed kan der ikke indbygges incitamenter eller indgås konkrete aftaler med foreninger, der ønsker at afvige lovens tilskudsprocent. Se bilag 8.

    Der er pt. ingen samarbejdspartnere. Initiativet er drøftet med 6-byerne efter udsendelse af dagsorden.

  8. Udeblivelsesgebyr for foreninger, der ikke bruger deres tider
    Det foreslås, at der indføres et udeblivelsesgebyr for folkeoplysende foreninger, der udebliver fra bookede tider. Foreninger, der undlader at afmelde tider, de ikke bruger, skaber et unødigt pres på kommunens fritidsfaciliteter. Et sådan specifikt gebyr på udeblivelser vil medføre en mere hensigtsmæssig udnyttelse af kommunale faciliteter.

    Der er i lovgivningen ikke hjemmel til at opkræve et gebyr for udeblivelser, men alene til at indføre en generel gebyrmodel. Se bilag 9.

    Der er pt. ingen samarbejdspartnere. Initiativet er drøftet med 6-byerne efter udsendelse af dagsorden.

De angivne interesserede kommuner afventer politisk godkendelse af deres deltagelse i forslagene.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Københavns Kommunes forslag til frikommuneforsøg behandles af Økonomiudvalget den 17. maj 2016. De forslag, der godkendes, fremsendes til Social- og Indenrigsministeriet den 1. juni 2016.

Carsten Haurum

                                             /   Merete Evers Dewilde                    

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. april 2016:

Der blev begæret afstemning om, at forslag 2 (Adgang for Københavns Kommune og andre kommuner til registrering i den digitale kirkebog) udgår af kataloget.

Et mindretal (Carl Christian Ebbesen og Jens-Kristian Lütken) stemte for forslaget.

Et flertal (Trine Schaltz, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Jens Kjær Christensen, Andreas Pourkamali og Michael Gatten) stemte imod.

Forslaget om at lade forslag 2 udgå blev dermed forkastet.

 

Der blev begæret afstemning om, at forslag 6 (Undlade at indhente erklæring om indhentelse af børneattester) udgår af kataloget.

Et mindretal (Carl Christian Ebbesen) stemte for forslaget.

Et flertal (Trine Schaltz, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Jens Kjær Christensen, Jens-Kristian Lütken, Andreas Pourkamali og Michael Gatten) stemte imod.

Forslaget om at lade forslag 6 udgå blev dermed forkastet.

 

Indstillingen blev herefter godkendt.

Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegav, at man gerne ser samarbejder med mindre kommuner.

Til top