Mødedato: 26.02.2020, kl. 11:00
Mødested: Comwell Borupgaard, Nørrevej 80, 3070 Snekkersten

Anvendelse af frigjort tid ved ophør af aftaler med private svømmeskoler

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om ophør af Kultur- og Fritidsforvaltningens aftaler med private svømmeskoler og skal tage stilling til anvendelse af den frigjorte tid.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om ophør af Kultur- og Fritidsforvaltningens aftaler med private svømmeskoler til efterretning,
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til anvendelse af den tid, der frigøres ved aftalernes ophør.

Problemstilling

I forbindelse med indtægtsprojektet har Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøgt hjemmelsgrundlaget for aftaler mellem forvaltningen og private svømmeskoler om leje af svømmebaner og bassiner til privat svømmeundervisning.

Forvaltningen vurderer, at den nuværende praksis er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne, da det kun er muligt for kommunen at udleje svømmebaner og bassiner til private virksomheder, hvis der er tale om ledig overkapacitet, samt hvis udleje sker til markedspris.

Aftalerne med svømmeskolerne er ikke indgået til markedspris, og der kan ikke argumenteres for ledig overkapacitet, i det tidsrum svømmeskolerne anvender svømmehallerne. Der er dermed risiko for, at forvaltningen yder konkurrenceforvridende støtte. Horten er enig i denne tolkning. Forvaltningen vil derfor ikke indgå nye aftaler af denne karakter.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til anvendelse af den tid, der frigøres ved aftalernes ophør.

Løsning

Forvaltningen har i alt fem aftaler med private svømmeskoler, som omhandler banetid i Frankrigsgade Svømmehal, Sundby bad, Vesterbro svømmehal, Emdrup bad og Hillerødgade bad. Aftalerne giver svømmeskolerne brugsret til en eller flere svømmebaner, hvorfra de kan undervise egne elever.

De ældste svømmeskoler har undervist i kommunale svømmehaller i mere end 40 år. Svømmeskolerne tilbyder undervisning for børn og voksne samt enetimer. Svømmeskolerne har primært fokus på basale svømmekundskaber og vandskræk og tilbyder ikke konkurrencesvømning. Eleverne skal betale entré til svømmehallen samt deltagergebyr til svømmeskolen for at deltage i undervisningen.

På årsbasis summerer den udlejede banetid til 3.910 timers udlejning af 25-meter baner og 272 timers udlejning af halve undervisningsbassiner fordelt på 34 uger. Ved fuld udnyttelse af banetiden, har svømmeskolerne sammenlagt mulighed for at undervise ca. 2.000 elever om ugen.

Forvaltningens aftaler med svømmeskoler indgås for et år ad gangen. Aftalegrundlaget giver ikke forvaltningen mulighed for helt at opsige aftalerne før aftalernes udløb ved udgangen af maj 2020. Da der er risiko for at pådrage forvaltningen erstatningsansvar ved at opsige aftalerne før udløb, vurderer forvaltningen, at praksis bør ophøre ved aftaleudløbet.

Anvendelse af frigjort tid

Udlejningen til private svømmeskoler sker i offentlig tid, men tiden er i praksis reserveret til svømmeskolerne. Kultur- og Fritidsudvalget skal derfor beslutte, hvordan den tid, der frigøres ved aftalernes ophør, skal anvendes.

Kultur- og Fritidsudvalget kan vælge mellem to scenarier: At tildele tiden til folkeoplysende foreninger eller at gøre tiden til offentlig tid.

Scenarie 1: Frigjort tid overgår til foreningstid

Ved at lade den frigjorte tid overgå til foreningstid, kan tiden tildeles foreninger, der står på venteliste til tider i kommunale svømmehaller. Derved vil tiden fortsat blive anvendt til svømmeundervisning af børn og unge.

Foreninger får anvist tid i svømmehallerne vederlagsfrit. Forvaltningen vil derfor have et økonomisk tab som følge af tabt leje- og entréindtægt, hvis den frigjorte tid overgår til foreningstid. Tabet forbundet med lejeindtægt er ca. 0,24 mio. kr. Entréindtægten i forbindelse med svømmeskolernes undervisning estimeres til ca. 1,44 mio. kr.

Folkeoplysende foreninger opkræves pr. 1. juli 2019 et gebyr for brug af faciliteter stillet til rådighed af Københavns Kommune. Gebyrindtægten ved at lade tiden overgå til foreningstid svarer til ca. 0,42 mio. kr. Indtægten ved gebyret anvendes til medlemstilskud til foreninger med børn og unge, og kan således ikke indgå i driften af svømmehallerne.

Scenarie 2: Frigjort tid overgår til offentlig tid

Den frigjorte tid ligger i et attraktivt tidsrum, hvor svømmehallerne besøges af både fritidshjem og borgere. Ved at lade den frigjorte tid overgå til offentlig tid, er der mulighed for, at flere kan besøge svømmehallerne i dette tidsrum. Forvaltningen vurderer derfor, at den økonomiske konsekvens ved at lade tiden overgå til offentlig tid er begrænset til den tabte lejeindtægt fra svømmeskolerne på 0,24 mio. kr. Tabet i forbindelse med svømmeskolelevernes entré forventes at blive opvejet af entrébetaling fra andre gæster.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser medtages i den samlede opgørelse af økonomiske konsekvenser som følge af indtægtsprojektet, som samlet forelægges Kultur- og Fritidsudvalget i efteråret 2020.

De økonomiske konsekvenser ved ophør af aftaler med private svømmeskoler afhænger af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning om anvendelse af den frigjorte tid. De økonomiske konsekvenser ved de to scenarier er opstillet nedenfor:

Tabel 1 scenarie 1 – Oversigt økonomiske konsekvenser ved overgang til foreningstid

Aktiviteter

(1.000 kr. – 2020 p/l)

Styrings-område

2020

2021

2022

2023

Varig? Ja/nej

Tabt lejeindtægt

Service

120

240

240

240

Ja

Tabt entréindtægt

Service

720

1.440

1.440

1.440

Ja

Gebyr fra folkeoplysende foreninger

Service

-210

-420

-420

-420

Ja

Udgifter i alt

 

630

1.260

1.260

1.260

-


Tabel 2 scenarie 2 – Oversigt økonomiske konsekvenser ved overgang til offentlig tid

Aktiviteter

(1.000 kr. – 2020 p/l)

Styrings-område

2020

2021

2022

2023

Varig? Ja/nej

Tabt lejeindtægt

Service

120

240

240

240

Ja

Tabt entréindtægt

Service

720

1.440

1.440

1.440

Ja

Entréindtægt ved offentlig tid

Service

-720

-1.440

-1.440

-1.440

Ja

Udgifter i alt

 

120

240

240

240

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn.

Videre proces

Svømmeskolerne orienteres om ophøret umiddelbart efter orientering af Kultur- og Fritidsudvalget.

Forvaltningen vil vejlede svømmeskolerne om muligheden for at etablere sig som godkendte folkeoplysende foreninger og dermed få tildelt banetider på lige vilkår med øvrige foreninger i Københavns Kommune.

Hvis svømmeskolerne ikke ønsker at etablere sig som godkendte folkeoplysende foreninger, kan de leje baner til markedspris i kommunale svømmehaller, når der er ledig overkapacitet. Forvaltningen vurderer, at der er meget begrænset ledig overkapacitet i svømmehallerne og ikke i det tidsrum, svømmeskolerne nu benytter.

 

Mette Touborg

                                                           /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. februar 2020:

Følgende personer havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:

  • Ditte Rosenkrantz-Theil
  • Cecilie Brygger
  • Christina Scales
  • Karin Munkholm

 

Kultur- og Fritidsudvalget tog orienteringen, jf. indstillingens 1. at-punkt, til efterretning.

Med hensyn til indstillingens 2. at-punkt godkendte Kultur- og Fritidsudvalget et procedureforslag om, at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om, med udgangspunkt i udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at tage en dialog med svømmeskolerne, herunder om mulighederne for at svømmeskolerne etablerer sig som folkeoplysende foreninger, og vende tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget i sagen. 

 

Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Liberal Alliance bifalder private alternativer og frit valg, og vi håber det er muligt at finde en løsning, så der fortsat vil være mulighed for det i svømmehallerne."

Til top