Mødedato: 26.01.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Genplacering af Teatergrad

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægges muligheden for en genplacering af Teatergrad.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) drøfter mulighederne for at genplacere Teatergrad udenfor Nørrebrohallen.

Problemstilling

KFU besluttede den 14. december 2016, at anbefale Borgerrepræsentationen (BR) en flytning af Nørrebro Bibliotek til Nørrebrohallen.

Flytningen af biblioteket betyder, at de lokaler, Teatergrad i dag anvender i Nørrebrohallen, fremover bliver en del af det nye bibliotek. Teatergrad skal derfor fraflytte Nørrebrohallen den 1. januar 2018. Teatergrad har i dag administrationslokaler med 6-8 arbejdsstationer. Herudover gør teatret brug af Keglesalen som øvesal, når der ikke er aktivitet på keglebanerne. Kegleforeningen benytter keglebanerne mandag og tirsdag eftermiddag og ind imellem i weekenderne.

Med flytningen af Nørrebro Bibliotek omdannes Keglesalen til bibliotek, hvorfor det ikke længere er muligt for Teatergrad at benytte salen som øvesal. KFU anmodede, i forbindelse med udvalgsbehandlingen af flytningen af Nørrebro Bibliotek, KFF om at fremlægge forslag til genplacering af Teatergrad på førstkommende udvalgsmøde.

Løsning

Teatergrad er et byrumsteater, der sigter mod at afprøve nye teaterformer og være til stede på en sådan måde, at kunsten bliver en del af hverdagslivet. Teateret får støtte fra blandt andet Statens Kunstfond. Københavns Kommune giver ikke tilskud til Teatergrad.

Teatergrad flyttede ind i Nørrebrohallen i september 2014. Teatret har en aftale med et opsigelsesvarsel på tre måneder.

Teatergrad betaler årligt 180.000 kr. for leje af kontorfaciliteter og adgang til Keglesalen. Dette er en relativ fordelagtig leje, som skyldes, at Nørrebrohallen ikke har haft mulighed for at udnytte Keglesalen fuldt og helt, da lokalet rummer en keglebane. Det er også baggrunden for, at Teatergrad har haft relativt gunstige øveforhold i Nørrebrohallen.

Teatergrads ønsker til genplacering

Teatergrad ønsker fortsat, at teatrets administrationslokaler ligger i umiddelbar nærhed af en øvesal, som de har fuld råderet over. Teatergrad arbejder med scenografier, som de tilkendegiver, er vanskelige at fjerne hver dag. I praksis betyder det, at teatret ønsker en sal på mellem 60-100 m2, som teatret råder fuldt og helt over i deres prøveperioder.

KFF har været i dialog med Teatergrad, som peger på Osramhuset eller Lygten Station som de umiddelbart mest oplagte placeringsmuligheder.

Faciliteter i kommunale ejendomme

For at sikre at alle muligheder for Teatergrad, i kommunale ejendomme, er belyst, har KFF været i dialog med KEID.

Det er ikke muligt at finde ledige lokaler, der opfylder Teatergrads ønsker, udenfor Kultur- og Fritidsudvalgets lejemål. Det skyldes den generelt meget lave tomgang i Københavns Kommunes faciliteter.  

Mulighederne i faciliteter under Kultur- og Fritidsudvalget

I praksis er der ikke særlige udfordringer i at finde plads til Teatergrads administration. Udfordringen ligger i høj grad i samtidig at få plads til at øve teaterforestillingerne. Skal der være nærhed og sammenhæng mellem administration og øvesal, kræver det fleksibilitet i forhold til tidsrum, så det sikres, at øvesalen kan bruges af andre, når Teatergrad ikke bruger den. Det betyder f.eks., at det kan blive nødvendigt at rydde op og fjerne rekvisitter regelmæssigt.   

En mulig løsning er, at Teatergrad får råderet over en øvesal i dagtimerne, mens andre foreninger benytter salen i aftentimerne. Dermed bliver færrest mulige foreninger berørt af Teatergrads genplacering.

Osramhuset

Det er muligt at tilbyde faciliteter til Teatergrad i Osramhuset. Her vil teatret kunne tilbydes råderet over to mindre administrationslokaler samt adgang til at øve i Spejlsalens 75 m2 i dagtimerne. Ønsker Teatergrad mere tid end på hverdage mellem kl. 8-16, kan teatret booke Spejlsalen, hvis den ikke er optaget til foreningsaktivitet.

På hverdage efter kl. 16 og i aftentimerne samt i weekenden bruges Spejlsalen i dag af Dans med Joy, Global Kidz, AH Sport, USG, Pejsegårdens Sportsdanserforening og ungdomsskolen.

Konsekvenser for foreninger ved en placering af Teatergrad i Osramhuset 

De mindre administrationslokaler benyttes i dag af Tingluti 17 timer om ugen. I størstedelen af disse timer kan Tinglutis aktiviteter ikke flyttes til andre steder i Osramhuset. Hvis Teatergrad placeres i Osramhuset, skal der findes plads til disse aktiviteter andetsteds.

Herudover rummer administrationslokalet i dag aktiviteter, der kan placeres andre steder i Osramhuset. Det er Ungdomskolens aktiviteter 2 timer om ugen. Derudover er det Psykologerne Transkulturelt Terapeutisk Team, som tilbyder psykologisk rådgivning og behandling til etniske minoritetsunge, en dag ugentligt i dagtimerne.

Spejlsalen benyttes i dag af: Pejsegårdens Sportsdanserforening, som har aktiviteter 7 timer om ugen. Disse aktiviteter kan ikke flyttes til andre lokaler i Osramhuset. Hvis Teatergrad placeres i Osramhuset, skal der findes plads til disse aktiviteter andetsteds.

Herudover rummer Spejlsalen aktiviteter, der kan placeres andre steder i Osramhuset. Det er lokale børnehaver, der er i salen 3 timer om ugen samt Motionsklubben 2000, der er i salen 4 timer om ugen. Det samme gælder børneinstitutionen Krible Krable, der benytter salen to timer om ugen.

Der har p.t. ikke været dialog med de foreninger, der måtte blive berørt af Teatergrads indflytning af Osramhuset.

Dialog med Teatergrad

Teatergrad har forholdt sig til ovenstående muligheder i Osramhuset (se bilag 1). Teatergrad er interesseret i at leje sig ind i Osramhuset, men på andre vilkår end de ovenstående. Udover den beskrevne adgang til administrationslokaler, ønsker de fuld råderet over Spejlsalen i deres prøveperioder på nær to faste aftenener om ugen.

Dette vil have konsekvenser for de foreninger, der i dag benytter Spejlsalen i aftentimerne, som vil skulle genplaceres udenfor Osramhuset. Derudover vil disse faciliteter ikke kunne lejes ud til den pris som Teatergrad i dag betaler i Nørrebrohallen. Skal Teatergrad leje disse faciliteter uden meromkostning vil Osramhuset tabe ca. 70.000 kr./årligt i lejeindtægter.          

Lygten Station

Teatergrad ønsker alternativt at blive genplaceret i Lygten Station. Det er imidlertid vanskeligt, da Lygten Station er meget booket. Bygningen danner rammen om 300 arrangementer hvert år. Dette er ikke foreneligt med en genhusning af Teatergrad på stedet. Ingen af de nuværende brugere er interesserede i at flytte deres aktiviteter.

Grøndal MultiCenter (GMC)

En alternativ mulighed er at tilbyde Teatergrad genplacering i Grøndal MultiCenter i de lokaler, som Ejendomsdrift og Service i dag bruger til administration. Lokalerne er placeret på 1. sal ud mod Hvidkildevej. Her vil Teatergrad kunne få adgang til øvesal og administrationslokale, som ligger i umiddelbar forbindelse til hinanden.

Teatergrad er informeret om ovenstående mulighed i GMC, men har ikke haft lejlighed til at se stedet, da de har været bortrejst. Teatergrad ser umiddelbart ikke oplagte muligheder for at flytte deres aktiviteter til GMC (se bilag 1).

Økonomi

 Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

KFF arbejder videre med en genhusning af Teatergrad i overensstemmelse med KFUs tilkendegivelser.

 

Mette Touborg                                                 

 

                                                                     /Mads Kamp Hansen                    

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med sagen ud fra en forudsætning om at tilbyde Teatergrad plads i Osramhuset med respekt for de nuværende brugere. Sagen skal herefter - og efter dialog med de berørte aktører - forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til endelig beslutning.

 

Til top