Mødedato: 24.11.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Forsikring af kunstsamlingen

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om Kunstsamlingen fremover skal forsikres.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur-og Fritidsudvalget beslutter ikke at forsikre kunstsamlingen.

Problemstilling

Københavns Billedkunstudvalg administrerer årligt et beløb på 0,5 mio. kr. til indkøb af kunst. Kunstsamlingen omfatter godt 5.000 værker, hvoraf hovedparten er indkøbt efter 1965.

Den indkøbte kunst anvendes som udsmykning i kommunale administrationsbygninger og institutioner til glæde for kommunens borgere og ansatte. Kunsten skal kunne placeres på offentlige steder, og kunstsamlingen er derfor ikke tænkt som en museal samling.
 
På baggrund af en henvendelse fra Vanløse Kulturhus - der har flere kunstværker placeret - har Kultur- og Fritidsforvaltningen bedt Forsikringssekretariatet under Koncernservice belyse, om det er hensigtsmæssigt at forsikre Kunstsamlingen, og hvad forudsætningerne i givet fald vil være.

Løsning

Koncernservice har lagt følgende til grund for vurderingen af, hvorvidt kunstværkerne skal eller bør forsikres (bilag 1):

  • Hensigten med Kunstsamlingen er at vise original kunst i offentlige, kommunale administrationsbygninger og institutioner, og har dermed ikke et musealt sigte.

  • Da samlingen vises i offentligt tilgængelige bygninger, er der en risiko for simplet tyveri. Tyveri er ikke omfattet af kommunens forsikring.

  • Forsikring af kunstværkerne forudsætter et stort administrativt arbejde, da kunstværkerne skal prissættes hvert år.

  • Det enkelte kunstværk kan under alle omstændigheder ikke generhverves. En forsikring er derfor ikke ensbetydende med en sikring af samlingen, men giver alene mulighed for at indkøbe ny kunst for erstatningen (minus selvrisikoen).

  • Den årlige forsikringspræmie skal tages af midlerne til indkøb af kunst.

  • Hvorvidt en forsikring er økonomisk fordelagtig afhænger af balancen mellem præmiebetaling og erstatninger.

Koncernservices forsikringsadministration anbefaler, at det kun er tab som har konsekvenser for opretholdelse af institutionens drift, som forsikringsdækkes. Det er ikke tilfældet i forhold til Kunstsamlingen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer på den baggrund, at det ikke er hensigtsmæssigt at forsikre kunstsamlingen. I stedet forslås en praksis, hvor udvalgte værker, der er blevet særligt eftertragtede, sikres via en placering på mindst udsatte steder.  

Billedkunstudvalget har på deres mødes den 29. august 2011 godkendt indstilling om ikke at forsikre kunstsamlingen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

-


                                    Carsten Haurum

                                                                                / Merete Evers Dewilde    

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2011:

Indstillingen blev godkendt.
Til top