Mødedato: 24.02.2017, kl. 10:00
Mødested: Comwell Hotel Borupgaard, Nørrevej 80, 3070 Snekkersten

Ansøgning fra Den Danske Filmskole til uddannelsesforløbet Kulturkøbmanden

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til ansøgning fra Den Danske Filmskole om støtte til uddannelsesforløbet Kulturkøbmanden, som bygger videre på erfaringer og netværk fra uddannelsesforløbet Eucroma.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser ansøgning fra Den Danske Filmskole om nyt uddannelsesforløb, Kulturkøbmanden, til forhandlingerne om overførselssagen

Problemstilling

Borgerrepræsentationen bevilgede med budget 2015 i alt 0,7 mio. kr. årligt i 2015 og 2016 til det tværfaglige, europæiske uddannelsesforløb Eucroma på Den Danske Filmskole. Den Danske Filmskole udskød på grund af udfordringer i forhold til de europæiske partnere i projektet gennemførelse af forløbet i 2016.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har tilbageført de uforbrugte midler fra 2016 til kassen, da midlerne ikke kan overføres til 2017 pga. bevillingsreglerne.

Den Danske Filmskole ansøger Københavns Kommune om at bruge det tilskud på 0,7 mio. kr. fra Eucroma i 2016 til et nye uddannelsesforløb Kulturkøbmanden i 2017, som bygger videre på erfaringer og netværk fra Eucroma (bilag 1).

Løsning

København er en storby fyldt med ideer og kreativitet. Derfor har København også mange unge, som ønsker at leve af deres kreative ideer og evner. Men ikke alle formår at skabe en bæredygtig ide, som kan give dem mulighed for på sigt at ernære sig af deres kunstneriske virke. De mangler ofte særlige kompetencer i deres produktudvikling og ledelse.

I forbindelse med udviklingen af Kultur- og Fritidsudvalgets strategi for kreative erhverv med fokus på mad, film, tv og interaktive medier var der bred enighed blandt film- og medieaktører, at kreative kompetencer alene ikke er nok til at skabe fremtidsmuligheder for de kreative talenter. Det kræver indsigt i forretningsudvikling mv.

Den Danske Filmskole er gået sammen med Copenhagen Business Academy (CBA) og nonprofit organisationen Interactive Denmark (ID) om at udvikle et skræddersyet uddannelsesforløb, som løser denne udfordring, ”Kulturkøbmanden”. Formålet med forløbet Kulturkøbmanden er at skabe et mere bæredygtigt talentudviklingsmiljø i København, som muliggør, at flere unge kan leve af deres talent, og at København fortsat kan tiltrække nye kreative talenter til byen.

Den Danske Filmskole besluttede i 2016 at udskyde skolens europæiske uddannelsesforløb Eucroma pga. udfordringer i forhold til de europæiske partnere. Den Danske Filmskole ansøger nu Københavns Kommune om at bruge det tilskud på 0,7 mio. kr., som var bevilget til Eucroma i 2016, til at udvikle det nye forløb for kulturkøbmænd samt afvikling af forløbet i 2017.

Baggrund – om Eucroma

Uddannelsesforløbet Eucroma blev udviklet som et træningsprogram for europæiske og danske studerende på Den Danske Filmskole, hvor de studerende blev uddannet i nye metoder og innovative samarbejdsrutiner samt i at udvikle projekter, der integrerer animation og computerspil. Forløbet rettede sig mod spilrelevante fagspecialer såsom instruktion, design, animation, matematik, programmering, manus m.v. Derudover udvidede Den Danske Filmskole curriculum i forhold til at øge de studerendes forretningsforståelse, herunder markedsforståelse og entreprenørskab, for at sikre de kreative talenters fremtidige levevej.

Kulturkøbmanden 2017

Forløbet for uddannelse af de nye kulturkøbmænd bygger videre på erfaringerne fra Eucroma i dansk kontekst med bibeholdelse af de tværfaglige discipliner inden for animation og computerspil via Den Danske Filmskoles programmer, herunder computerspiluddannelsen DADIU og Animationsinstruktøruddannelsen. Derudover bevarer forløbet for kulturkøbmanden Eucromas fokus på kompetencer inden for forretnings- og produktudvikling. Det nye i uddannelsesforløbet er den tættere integration med erhvervsuddannelsen CBA, som skal skabe et bredere felt af talenter, der kender til både de kreative og forretningsmæssige verdener.

I praksis ønsker Den Danske Filmskole, CBA og ID at skabe et møde mellem den kreative ideudvikler, som kan koncentrere sig om at få kreative og kunstneriske ideer, udvikle og eksekvere dem, med den kreative trendspotter og forretningstalentet, som kan koncentrere sig om at se bæredygtige muligheder.

I 2017 indgår følgende aktiviteter:

  1. Udvikling af nyt curriculum på Den Danske Filmskole og CBA på baggrund af afdækning af de særlige tværgående kompetencer, der skal til for at en kreativ ide kan leve

  2. Uddannelse og udvikling af de nye kompetencer i et semester på Den Danske Filmskole og CBA

  3. Tiltrækning af talenter og eksponering af den særlige profil for kulturkøbmanden

Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering

Forvaltningens vurdering er, at Den Danske Filmskoles disposition var fornuftig i forhold til ikke at afholde Eucroma i 2016. Den manglende opbakning fra de europæiske uddannelsesinstitutioner betød, at Eucroma som europæisk projekt resulterede i en for stor økonomisk og ressourcemæssig byrde for Den Danske Filmskole.

Forvaltningen vurderer derudover, at det nye forløb Kulturkøbmanden er relevant. Det er et utraditionelt tiltag i et interessant partnerskab, som skal løse nogle af de udfordringer, de kreative talenter har i dag i forhold til at leve af deres talent fremadrettet. Samtidig sikrer det, at viden, erfaringer og netværk, som blev opbygget under Eucroma, bruges fremover.

Endelig videreføres det overordnede formål fra Eucroma i forhold til at etablere et talentudviklingsmiljø i København inden for digital, interaktiv underholdning, dels for at styrke Københavns kreative miljø, dels for at underbygge Københavns position som Nordeuropæisk center for digital, interaktiv underholdning. Dette formål bibeholdes i det nye forløb Kulturkøbmanden, idet det styrker et bæredygtigt kreativt miljø i København, som samtidig bidrager til at tiltrække nye kreative talenter til byen og styrke Københavns profil udadtil.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen udarbejder budgetnotat til forhandlingerne om overførselssagen 2016/2017, hvis indstillingen godkendes.

Mette Touborg

                                  /Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2017:

Sagen blev taget af dagsordenen ved mødets start.

Til top