Mødedato: 23.10.2014, kl. 18:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Drøftelse af megaevents i København

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte udmøntning af midler til megaevents i København.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter udmøntning af midler til megaevents.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte finansiering af megaevents i de kommende år.

Løsning

Events
Københavns Kommune har de sidste 10 år arbejdet med at professionalisere og retningssætte arbejdet med events. Arbejdet koordineres i vidt omfang med Wonderful Copenhagen gennem samarbejdet om Copenhagen Eventures.

Afsættet for arbejdet var afholdelsen af MTV-Awards i København i 2006. Arrangementet blev afholdt dels i Bella Center og dels på Rådhuspladsen. Selvom arrangementet forløb som planlagt, var der i Kultur- og Fritidsudvalget enighed om, at arbejdet med events havde brug for retning og prioritering. Det drejede sig særligt om hvilke arrangementer, der skulle bydes på og hvordan der blev sikret en større blivende værdi for København af arrangementer.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede i 2008, at alle events, som København overvejer at søge, skal gennemgå en ”eventvurdering”, som på en lang række parametre gennemgår eventens potentiale som baggrund for den politiske vurdering. Modellen tager afsæt i følgende ni parametre: 1. økonomisk bæredygtighed, 2. miljømæssig bæredygtighed, 3. faciliteter, 4. idrætsbillede/kulturliv, 5. borgere, 6. aktivering, 7. branding, 8. medieinteresse, 9. tilskuerinteresse. I parametret "aktivering" indgår sideaktiviteter og udgifter til disse vil indgå i det samlede budget for eventen. Et tilsagn fra forvaltningen efterfølgende, vil således være betinget af afvikling af de nævnte sideaktiviteter .

Blandt events, København har været vært for, skal særligt nævnes Bike City i årene 2009-11, kulminerende med UCI Verdensmesterskaberne i landevejsløb i 2011. København har endvidere afholdt IOC kongressen og COP15 (klimatopmøde), begge i 2009. Tilsammen viste disse arrangementer, at København har viljen og evnen til at huse store internationale arrangementer.

Når de internationale sportsforbund skal afgøre, hvor mesterskaber skal afholdes, inddrages en lang række parametre omkring faciliteter, infrastruktur, økonomi osv. De seneste år har vist, at selvom København måske ikke har de største sportsarenaer, er viljen til at bruge byen aktivt og afvikle events, som også smitter af på byen som helhed, et stærkt konkurrenceparameter. Det handler f.eks. om at bruge Indre By til afvikling af events og stærke ”sideaktiviteter” som f.eks. motionsløb og aftenløb for byens borgere under Bike City i 2011 og ”Decimeterhalvmarathon” for børn under VM i Halvmarathon i 2014. Sideevents er i sagens natur lettere at afvikle, jo bedre en event ”rimer på” København.

Inden for det sidste år har København vundet flere store internationale sportsevents; VM i Ishockey i 2018, VM i Herrehåndbold i 2019, VM i Damehåndbold i 2020 og indledende kampe til EM i Fodbold 2020. Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder allerede nu med disse events, så det sikres at København får det maksimale ud af eventen. Arbejdet koordineres med Sportevent Danmark, Region Hovedstaden, kommuner i hovedstadsregionen og de enkelte idrætsforbund. Der arbejdes dels med kvalificeret afvikling af selve eventen og med en række sideaktiviteter, så byens borgere, skolebørn, kommunens ansatte og de respektive idrætsgrene kan tage aktiv del i aktiviteterne før, under og efter eventen.

I forhold til ishockey arbejdes der med opførelse af nye faciliteter og udvikling af nye foreningsaktiviteter. I forhold til håndbold, har Københavns Kommune allerede afsat midler til projektet ”Håndbolden tilbage til København”, som handler om foreningsudvikling, medlems- og lederrekruttering. Omkring fodbold sker der i disse år en opgradering af Københavns fodboldbaner, herunder også minibaner og der er afsat midler til StreetSoccer projekt i DBU København regi. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil gå ind i et aktivt samarbejde med disse idrætsforbund og de københavnske foreninger.

Finansiering af events
Omkring finansiering af idrætsevents, bidrager Region Hovedstaden og Københavns Kommune ofte ligeligt, mens SportEvent Danmark maksimalt bidrager med det samme beløb, som der er finansieret fra kommune og region tilsammen. Det skal bemærkes at alle tre organer skal tage individuelt politisk stilling til arrangementerne, hvilket kan give udfordringer i form af at sikre at den samlede finansiering er til stede.

De enkelte forbund har meget forskellige muligheder for at indhente sponsorstøtte, TV-rettigheder og salg af billetter. Disse tre forhold har afgørende indflydelse på den samlede økonomi i eventen.

Prioritering af events
Med Budget 2015 er der afsat 5 mio. kr. til afvikling af Ishockey-VM og taget principbeslutning om afholdelse af EURO 2020, hvor der skal udarbejdes en særskilt indstilling med henblik på forhandlingerne om Budget 2016.

Herudover har Dansk Atletik Forbund søgt om 1 mio. kr. til udvikling af Halvmarathon som international arrangement i forlængelse af VM i Halvmarathon i 2014.

KFU besluttede endvidere at lade Extreme Sailing Series indgå i forhandlingerne om Budget 2015 som ny event.

Danmarks Bueskytteforbund, som har modtaget et tilskud fra KFU på 2,1 mio. kr. til VM i bueskydning 2015, har meddelt forvaltningen, at Region Hovedstaden ikke som forudsat i budgettet, har bidraget med 1,4 mio. kr. Wonderful Copenhagen har meddelt, at man inden for Copenhagen Eventures ramme kan afholde 0,5 mio. kr. og der udestår herefter 0,9 mio. kr. i finansiering.

Forbundet har meddelt, at man anser det for urealistisk at afholde eventen, hvis der ikke tilvejebringes en væsentlig del af denne finansiering.

Forvaltningen holder sig i løbende kontakt og vil forelægge væsentlige ændringer og beslutninger for udvalget.

Royal Copenhagen Arena
Med åbningen af Royal Copenhagen Arena i 2016 får København helt nye muligheder for at tiltrække internationale begivenheder indenfor sport og kultur. Arenaen drives af Live Nation og Københavns Kommune skal ikke bidrage til driften, men kan vælge at give støtte til f.eks. VM i Ishockey og VM i herrehåndbold.

Det anbefales, at der fra eventpuljen reserveres et beløb til at afholde billige eller gratis opstartsarrangementer i arenaen i 2016, så Københavnerne kan opleve, hvad deres nye arena kan bruges til.

Copenhagen Eventures
Samarbejdet med Wonderful Copenhagen varetages i regi af Copenhagen Eventures, som har en selvstændig styregruppe bestående af KFU-medlemmer og aktører indenfor events. Aftalen om Eventures har løbet i 10 år, og Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår derfor at aftalen gennemskrives og fornys, så den afspejler det aktuelle arbejde om events og arbejdsdeling mellem Eventures og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Forvaltningen vil derfor udarbejde en ny aftale gældende fra 2014 og frem til 2018.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil på baggrund af udvalgets drøftelse, udarbejde en indstilling med forslag til fordeling af tilskud i de kommende år. Der vil blive udarbejdet særskilt indstilling om EURO 2020. Der udarbejdes forslag til aktivering af events samt ny aftale mellem Kultur- og fritidsforvaltningen og Eventures.


Carsten Haurum


                                                    /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. oktober 2014:

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede forvaltningen om på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser at vende tilbage med en indstilling med forslag til konkret fordeling af tilskud de kommende år. For så vidt angår VM i Bueskydning anmodede Kultur- og Fritidsudvalget om, at Økonomiudvalget høres om en finansiering via puljen for uforudsete udgifter.

Til top