Mødedato: 21.06.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Helhedsrenovering og modernisering af Ryparkens Idrætsanlæg

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte forslag til helhedsrenovering og modernisering af Ryparkens Idrætsanlæg i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018.

Indstilling

Kultur og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1.  at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter elementerne i en helhedsrenovering og modernisering af Ryparkens Idrætsanlæg med henblik på forhandlingerne om Budget 2018.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen afsatte med Budget 2017 en planlægningsbevilling på 1,0 mio. kr. til idéoplæg, byggeprogram og tekniske undersøgelser vedrørende helhedsrenovering af Ryparkens Idrætsanlæg, med henblik på at der blev udarbejdet et forslag til helhedsrenovering og modernisering af Ryparkens Idrætsanlæg, som kunne indgå i forhandlingerne om Budget 2018.

Planlægningsfasen har vist, at en helhedsrenovering og modernisering af Ryparkens Idrætsanlæg skønnes at koste 52,0 mio. kr.

Forslaget fremlægges med henblik på, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter elementer, der indgår i forslaget til helhedsrenovering og modernisering af Ryparkens Idrætsanlæg.

Løsning

Ryparkens Idrætsanlæg rummer blandt andet kunstgræsbaner, haller til badminton, tennis, håndbold og fægtning. Der er mange daglige brugere, hvilket medfører stort slid på bygninger og anlæg. Der er derfor et stort behov for renovering og genopretning af både indvendige og udvendige bygningsdele og installationer. Det vil desuden skabe tryghed for borgerne, hvis anlægget åbnes mod omgivelserne og gøres transparent og indbydende. Forbedrede gennemgangsforhold vil gavne åbenhed, fællesskab og synergier mellem forskellige klubber og sportsgrene.

Forslaget til helhedsrenovering og modernisering af Ryparkens Idrætsanlæg er udarbejdet af en ekstern rådgiver i samarbejde med Københavns Ejendomme og Indkøb samt Kultur- og Fritidsforvaltningen, herunder Kultur Østerbro, der har været i dialog med brugere og lokaludvalg.

Københavns Ejendomme og Indkøb sigter efter, at en helhedsrenovering indebærer en koordineret indsats for at løse alle vigtige renoveringsbehov på én gang, så de langsigtede investeringsbehov minimeres, og så brugerne ikke oplever gener fra gentagne renoverings- og genopretningsprojekter. Formålet er at sikre en helhedsorienteret indsats, hvor der opnås størst mulig effektivitet og kvalitet på tværs af følgende seks indsatsområder: Udvendig og indvendig genopretning, modernisering, energirenovering, klimatilpasning, indeklima samt tilgængelighed.

Helhedsrenoveringen af Ryparkens Idrætsanlæg kan i forlængelse af de seks indsatsområder opdeles i tre overordnede tematikker, som gennemgås særskilt med forventet udgiftsniveau nedenfor:

- Genopretning, renovering, klimatilpasning og indeklima
- Tilgængelighed og modernisering af ankomstareal
- Tilgængelighed og modernisering af udearealer

Genopretning, renovering, klimatilpasning og indeklima (33,4 mio. kr.)
Den daglige brug af Ryparkens Idrætsanlæg er udfordret af en særdeles udsat beliggenhed ved skybrud. Især den lavtliggende fægte- og håndboldhal har store problemer med tilbagevendende oversvømmelser og deraf risiko for udvikling af skimmelsvamp.. Trægulvet i hallen fremstår med tydelige spor efter vandskade og skal udskiftes, da det er ikke muligt at afhøvle gulvet yderligere.

Skybrudssikringen af ejendommen er bevilget med Budget 2017, idet indsatsen ikke kunne afvente en eventuel helhedsrenovering. Derved vil skybrudssikringen forventeligt kunne afsluttes inden opstart af en helhedsrenovering, så nyistandsatte bygningsdele ikke udsættes for vandskade.

En kloakrenovering skal koordineres med det igangværende skybrudssikringsprojekt. Der er ligeledes behov for at udskifte de gamle el-tavler, da de er i meget ringe stand, og enkelte har været udsat for vandskader.

Idrætshallerne fremstår med nedslidte og algebelagte facader og ovenlysvinduer, der har behov for udskiftning. Driftsbygning, toiletbygninger samt omklædningsrum fremstår tillige med meget nedslidte overflader og trænger til både indvendig og udvendig genopretning/renovering.

Den eksisterende garagebygning fremstår med rådskadet træbelægning og nedslidt tagpaptag, og det vurderes ikke hensigtsmæssigt at foretage istandsættelse. Garagebygningen skal derfor nedrives, og efterfølgende genetableres.

Tilgængelighed og modernisering af ankomstareal (10,4 mio. kr.)
Ankomsten til anlægget er i dag præget af lukkede facader og uhensigtsmæssige adgangsforhold. Siden caféen lukkede i efteråret, forekommer anlægget tomt, og brugerne føler sig utrygge. Manglende gennemgangsforhold besværliggør ligeledes adgangen til anlægget, og gør at brugerne må gå udenom det centrale fællesområde til hver deres sportsgren. Der etableres derfor en ny og mere synlig indgang til anlægget med forbedrede adgangs- og fordelingsforhold samt forsamlingslokale.

Tilgængelighed og modernisering af udearealer (8,2 mio. kr)
Ryparkens Idrætsanlæg har brug for en omorganisering og revitalisering af udearealer med fokus på brugervenlighed. For at skabe et mere tilgængeligt, brugervenligt og sikkert anlæg foreslås en ændring af indgangs- og adgangsforhold.

De nuværende udvendige adgangsforhold til de forskellige idrætsfaciliteter er uklare, hvilket gør det svært at finde vej i anlægget. Der er stort set ingen skiltning i området, og førstegangsbesøgende har svært ved at orientere sig. Der er behov for en tydelig markering med skilte, der kan ses på afstand, og som kan skabe arkitektonisk sammenhæng i anlægget.

Stisystemet er i dårlig stand, og indgangspartiet fremstår utilgængeligt. Der står vand på flere stier og andre områder, hvor belægningssten er opkørt og i dårlig stand. Hele stisystemet foreslås renoveret, ligesom der er behov for optimering og opgradering af parkeringsarealet, hvor der er mørkt og uoverskueligt om aften. Derfor foreslås etablering af ny belysning med identitetsskabende karakter, hvor der indtænkes både funktionelt lys og stemningslys. Ikke mindst for at øge trygheden for brugerne.

Tilkendegivelse fra Bispebjerg Lokaludvalg                                                                                  
Bispebjerg Lokaludvalg har i forbindelse med renoveringen af Ryparkens Idrætsanlæg tilkendegivet, at en tiltrængt renovering vil være til glæde for de eksisterende brugere. En forudsætning for, at anlægget fremover også vil kunne tiltrække og fastholde flere lokale brugere, er imidlertid, at der også sker en opgradering af meget ringe samlingsfaciliteter på anlægget. Bedre mødefaciliteter og samlingslokale vil give foreningerne mulighed for at samle sig omkring 3. halvleg og for at igangsætte andre og nye lokale aktiviteter på anlægget.
 
Lokaludvalget ønsker samtidig, at idrætsanlægget moderniseres, så det åbner sig og inviterer lokalområdet ind, og at der i den sammenhæng tages fat omkring udfordringer med utryghed grundet blandt andet hærværk og hashhandel.

I denne forbindelse har lokaludvalget fået udarbejdet et idéoplæg af en arkitekt, som er blevet videreformidlet til den rådgiver, som Byggeri København har haft tilknyttet projektet i planlægningsfasen.

Økonomi

I byggeperioden vil det være nødvendigt at lukke anlægget i en periode. Ved en helhedsrenovering og modernisering af Ryparkens Idrætsanlæg vil selve byggeperioden strække sig over ni måneder, men de enkelte lokaler vil forventeligt være lukkede i seks måneder. I den periode vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i videst muligt omfang forsøge at anvise andre lokaler/baner til de berørte brugere. Det vil desuden medføre et indtægtstab for institutionen svarende til 0,5 mio. kr. Hvis det besluttes, at forslaget henvises til forhandlingerne om Budget 2018, vil økonomien omkring indtægtstab blive yderligere kvalificeret i et budgetnotat.

Videre proces

Eventuelle bemærkninger fra Kultur- og Fritidsudvalget videregives til Københavns Ejendomme og Indkøb, med henblik på at bemærkningerne medtages, i det budgetnotat Københavns Ejendomme og Indkøb udarbejder til forhandlingerne om Budget 2018.

 

Mette Touborg

                                 / Mads Kamp Hansen

                   

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2017:

Følgende repræsentanter fra lokaludvalgene havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

  • Alex Heick, formand for Bispebjerg lokaludvalg

  • Allan Marouf, formand for Østerbro lokaludvalg

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen og tilkendegav, at der bør udarbejdes et budgetnotat med en ramme på 52 mio. kr. og at det konkrete projekt udarbejdes i samarbejde med lokaludvalgene, jf. skitseforslaget, således at de lokale ønsker i videst muligt omfang tilgodeses ved at omprioritere midlerne fra tilgængelighed og modernisering af udearealerne til de indvendige arealer.

 

Til top