Mødedato: 20.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Thorvaldsens Museum, Mødestedet på 1. sal.

Ny uddelingsprocedure for Direktør Michael Hermann Nielsens Mindelegat, afd. B (sygdomsforskning)

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal som legatbestyrelse for Direktør Michael Hermann Nielsens Mindelegat, afd. B, tage stilling til et forslag for den fremtidige uddelingsprocedure for legatet (delformål vedr. sygdomsforskning).

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender en ny uddelingsprocedure vedrørende den del af legatets formål, der fremmer den videnskabelige sygdomsforskning, særligt kræft-, tuberkulose- og gigtforskning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) er legatbestyrelse for "Direktør Michael Hermann Nielsens mindelegat, afd. B", og skal som sådan tage stilling til forslag til ny uddelingsprocedure vedrørende legatets formål 2.

Ifølge legatets formålsbestemmelse (bilag 1) skal udbyttet af legatkapitalen uddeles til:

1. Trængende gamle husassistenter eller institutioner, der virker herfor

2. Fremme af den videnskabelige sygdomsforskning, særlig kræft-, tuberkulose- og gigtforskning

3. Fremme af samarbejdet mellem de skandinaviske nationer.

Det skal tilstræbes, at overskuddet fra legatet uddeles ligeligt mellem de tre formål. I dag er der dog i praksis kun to formål tilbage, idet det ikke længere er muligt at uddele til formål 1.

Kultur- og Fritidsforvaltningen råder ikke over de faglige kompetencer, der skal til for at vurdere ansøgninger til legatets formål 2, hvilket besværliggør uddelingsarbejdet. Derfor er der taget kontakt til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, med henblik på et samarbejde.

KFU besluttede den 23. august 2018 at fastsætte uddybende kriterier for uddeling til formål 3. Se selvstændigt punkt på dagsordenen om uddeling til formål 3.

KFU besluttede den 25. august 2016 at sælge legatets to ejendomme, hvilket har tilført legatet en så stor formue, at afkastet til uddeling fremover vil være på ca. 2 mio. kr. årligt eller ca. 1 mio. kr. til hvert af de to tilbageværende formål. Det disponible beløb til uddeling er p.t. ca. 2 mio. kr.

Løsning

I samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som i forvejen administrerer en lang række legater øremærket til forskning, har forvaltningen udarbejdet et forslag til ny proces for den del af legatet, der vedrører sygdomsforskning. Dette omfatter:

  • en procesbeskrivelse, hvorefter der internt i fagmiljøerne årligt i februar udvælges 6 kandidater, som inviteres til at skrive en ansøgning om legatmidler (bilag 2)

  • vejledning med tilhørende ansøgningsskema (udkast). Legatet kan søges af ansøgere, der er færdiguddannede kandidater med en medicinsk eller odontologisk uddannelse fra Københavns Universitet, der har hovedansættelse på Københavns Universitet og er i gang med et forskningsprojekt (bilag 3)

  • nedsættelse af et bedømmelsesudvalg bestående af tre fagkyndige bedømmere ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. På et møde i april måned vælges 3-4 ansøgninger kandidater, der indsendes til KFU i juni det pågældende år
    (bilag 2 og 4)

  • KFU udvælger blandt disse ansøgere 2-3 ansøgere, der hver tildeles et legat på mellem 300.000 kr. og 500.000 kr. inden 1. december det pågældende år (bilag 2)

Legatet skal anvendes til forskningsprojekter med en samlet varighed på op til to år, og det kan efter modtagers behov anvendes til såvel løn/drift (apparatur) som til rejser og udlandsophold i forbindelse med projektet.

Uddelinger vil i henhold til den foreslåede nye procedure være beløb over 100.000 kr., og indstilling med forslag til den årlige uddelingsrunde vil derfor blive forelagt KFU til godkendelse.

Alternativet til den foreslåede procedure ville være, at forvaltningen selv ville skulle stå for hele processen, herunder i hver enkelt sag finde og inddrage relevante eksperter med den rette faglige baggrund for at kunne vurdere en ansøgning. Ved den foreslåede procedure påtager fakultetet sig hele denne proces, med al den ekspertise, som det råder over, mod et årligt administrationshonorar på 15.000 kr.

Forvaltningen skønner, at dette er en langt mere fagligt velfunderet og rationel tilrettelæggelse af uddelingsarbejdet og dermed en bedre anvendelse af fondens midler. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil forvaltningen på vegne af legatbestyrelsen udarbejde og indgå en formel aftale med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet om det fremtidige samarbejde.

 

Mette Touborg

                                                /Merete Evers Dewilde            

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. december 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Kultur- og Fritidsudvalget præciserede, at det fortsat skal være muligt for alle at ansøge legatets formål 2.

Til top