Mødedato: 20.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Thorvaldsens Museum, Mødestedet på 1. sal.

Værkstedsfaciliteter i Kultur V

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en status på keramikværkstedet i Valby Kulturhus.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at keramikværkstedet i Valby Kulturhus forbliver som det kendes i dag.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 9. november 2017 følgende medlemsforslag: ”at Kultur- og Fritidsudvalget, med baggrund i den store interesse for at få keramikværkstedstid beslutter, at keramikværkstedet forbliver i Valby Kulturhus, og at det undersøges, om det er muligt at øge kapaciteten.”  

Løsning

Keramikværkstedet i Valby Kulturhus
Valby Kulturhus danner rammen om tre værksteder: Keramikværkstedet, Atelieret og Copenhagen Fablab (makerspace). Alle værkstederne har til huse på kulturhusets 4. etage.

Keramikværkstedet råder over 70 m2 samt et område i kælderen med ovne. Værkstedet har hver uge mellem 50 og 100 brugere. Brugergruppen rummer både unge og ældre, akademikere og ufaglærte, kvinder og mænd. Det er gratis at bruge Keramikværkstedet i Valby Kulturhus. Der er ikke løbende undervisning i tilbuddet.

Alle værkstederne i Valby Kulturhus er brugerstyrede. Brugerne er ansvarlige for aktiviteter og drift af værkstederne. For at blive ”bruger” af keramikværkstedet skal man deltage i et introforløb. I 2018 var der 8 introforløb med 20 deltagere pr. hold. Tilmelding til introkurserne sker efter ”først til mølle-princippet”. Kurserne er altid overtegnede efter få dage, hvilket ses som udtryk for, at der i Valby er stor efterspørgsel på kapacitet til keramik.

Øget keramikkapacitet i Valby Kulturhus?
De tre værksteder Keramikværkstedet, Atelieret og FabLab fylder hele 4. sal i Valby Kulturhus. Hvis Keramikværkstedet skal udvides, vil det betyde, at der skal tages plads fra Atelieret eller FabLab, der begge er meget populærere bydækkende faciliteter.

Atelieret har hver uge omkring 50 brugere. Brugerne fordeler sig på ca. 15 faste aktiviteter. Brugerne står selv for at organisere og markedsføre aktiviteter, som fx croquistegning og portrættegning.
 
FabLab har hver uge omkring 100 brugere, hvoraf 15 er superbrugere, som har fuld adgang til alle maskiner og alt teknisk udstyr. Superbrugerne vedligeholder labbet og holder flere gange om ugen åbne workshops for de øvrige brugere. 

Da Atelieret og FabLab er bydækkende og populære værksteder, anbefaler Kultur- og Fritidsforvaltningen, at både Keramikværkstedet, Atelieret og FabLab forbliver i Valby Kulturhus i den form, de har i dag.

Keramikværkstedet i Vesterbro Bibliotek og Kulturhus
Vil man se på keramiktilbud i området omkring Valby er det nærmeste keramiktilbud to kilometer væk i Vesterbro Bibliotek og Kulturhus. Keramikken er her placeret på 3. sal, hvor den råder over 200 m2.

Der er omkring 350 brugere tilknyttet værkstedet. På nuværende tidspunkt har værkstedet 1.400 på venteliste.

Som et nyt tiltag er det et krav, at alle faste brugere af keramikværkstedet er medlem af en arbejdsgruppe. Medlemskabet skal fornys hvert halve år, så det sikres, at alle medlemmer fortsat er aktive.

Forskellen mellem keramikværkstedet i Valby og på Vesterbro er, at værkstedet på Vesterbro tilbyder undervisning til både medlemmer og ikke medlemmer. Vesterbro er i højere grad end Valby et organiseret værksted, med syv grupper af frivillige medlemmer, som arbejder for at drifte, videndele og gøre værkstedet mere attraktivt og effektivt.

Keramikværkstedet samarbejder med andre værksteder i byen, Settlementet og 10. klasses centeret på Vesterbro, hvor keramik er et valgfag. Tilbuddet på Vesterbro har bedre faciliteter end i Valby. Der er brugerbetaling på keramikværkstedet på Vesterbro.

Nyt værksted i Vesterbro Bibliotek og Kulturhus
Der er stor interesse for værkstedsaktiviteter disse år, det gælder ikke mindst adgang til keramik. Udover keramikværkstederne i Valby og på Vesterbro, er der tre andre kommunale keramikværksteder i byen (bilag 1).

Mulighederne for keramik i kulturhusene suppleres af aftenskoleundervisning i blandt andet keramik på folkeskoler og i egne faciliteter. Der er også flere private udbydere af værkstedsfaciliteter rundt omkring i København.

I Vesterbro Bibliotek og Kulturhus er der et ledigt lokale på 180 m2 på 4. sal. Lokalet har tidligere været anvendt af Vesterbro Lokal-tv, der netop har valgt at fraflytte huset. Det betyder, at lokalet kan sættes i spil som en ny ramme om en eller flere værkstedsaktiviteter. Hvis det ledige lokale skal anvendes til et værksted, vil det kræve en renovering af det forholdsvist nedslidte lokale samt indretning til det givne formål. Det vurderes at det vil koste i størrelsesordenen 1 mio. kr. at istandsætte og indrette lokalet til en værkstedsfunktion.

Det skal afklares, hvilket værksted lokalet skal indrettes til. Dette kan ske i dialog med lokale brugere, Vesterbro Lokaludvalg m.fl. Det vil i givet fald være en forudsætning, at værkstedet hviler på en driftsmodel med brugerbetaling.

Parallelt hermed er Kultur- og Fritidsforvaltningen i en løbende dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen om mulighederne for brug af eksisterende værksteder på folkeskoler og etablering af fælles værksteder på nye folkeskoler.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen fortsætter keramikværkstedet i Valby Kulturhus, som det kendes i dag.

 

Mette Touborg

                                             /Rikke Skovbølling Brandt                         

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. december 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med værkstedsspørgsmålet på Vesterbro, og hører herunder lokaludvalget, og vender tilbage med en indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget.

Til top