Mødedato: 19.11.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ragnhildgade 1

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en status om den fremtidige udvikling af Ragnhildgade 1.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om den fremtidige udvikling af Ragnhildgade 1 til efterretning, og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen går ind i det videre arbejde med udviklingen af Ragnhildgade 1 med udgangspunkt i, at lejerne skal blive på arealet længst muligt og at der i videst muligt omfang skal tages hensyn til lejernes behov i den videre udvikling af området.  

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede 24. september 2015, at anmode forvaltningen om en orientering om udviklingen af den kommunale grund Ragnhildgade 1 samt de midlertidige kulturelle aktiviteter dér.

Løsning

Ragnhildgade 1 er et kulturelt kraftcenter. Området er båret af råhed og undergrund, og er på samme tid åbent og inviterende for alle. Miljøet er unikt i den forstand, at det er et af de få tilbageværende industriområder, der har undergået en forvandling, der ikke er styret af markedet. Her har der været plads og albuerum til at udvikle kulturelle hybrider og fællesskaber, der gør København til en dynamisk storby med kant. Ejendommen Ragnhildgade 1 udgør en smeltedigel af kulturelle og sportslige aktiviteter, der danner ramme om mangfoldige fællesskaber og læringsmiljøer for byens unge. Aktiviteterne er mangeartede og for en stor dels vedkommende båret af frivilligt arbejde. 

De aktiviteter, der har hjemme på området, er blandt andet:  

Bolsjefabrikken:
Bolsjefabrikken er en non-profit, non-kommerciel kulturel forening for kunstnere, musikere, performere m.fl. Det kreative og kunstneriske fælleskab flyttede i 2009 fra Bolsjefabrikken på Glentevej til Ragnhildgade. Bolsjefabrikken huser cykelværksted, medieværksted, printscreen workshop, atelier mv. og afholder events, arrangementer og åbne privatfester mv.

Mayhem:
Mayhem er et spillested for eksperimentalmusik, noise, avantgarde, freeform og andre smalle genrer, som falder uden for repertoiret på mere etablerede spillesteder. Som sådant vækker stedet også international opmærksomhed. Huset rummer også værksteder for forskellige kunstnere. 

Imagine Nørrebro:
Imagine Nørrebro er et projekt, der, gennem kulturelle og sociale projekter, skaber dialog, interaktion og sammenhængskraft i bydelen. Imagine Nørrebro tilbyder projektlederuddannelsen Projektakademiet, hvor unge kreative projektmagere mellem 17-30 år lærer at omsætte idéer og skabe positiv udvikling på Nørrebro. Unge uddannes til at udvikle og lede byen i deres og borgernes ønskede retning, således at Nørrebros borgere får gavn af de unges stærke, innovative kræfter.

Copenhagen Muay-Thai:
Copenhagen Muay-Thai er hjemsted for unge, der træner Thai boksning. Copenhagen Muay-Thai  hører under Ressource Center Ydre Nørrebro (RCYN). RCYN havde tidligere kontor på Ragnhildgade, men har i dag adresse på Tagensvej.

Askovfonden:
Askovfonden er en non-profit, non-governmental organisation, der arbejder for at skabe sociale løsninger for udsatte mennesker.

Den fremtidige udvikling af Ragnhildgade 1
Kultur- og Fritidspolitikken og politikken 'Fællesskab København' peger samstemmende på, at København skal være en levende, dynamisk storby, der afspejler københavnernes mangfoldighed. Byen skal indrettes, så københavnere møder hinanden på tværs af økonomiske, sociale og kulturelle skel. Af 'Fællesskab København' fremgår bl.a. følgende: "På mange måder er København i dag en pæn by. Måske lidt for pæn, veltilrettelagt og forudsigelig" samt "Vi skal slippe tøjlerne, slippe københavnernes kreativitet løs på byen og udvikle fremtidens København sammen".

Kultur- og Fritidspolitikkens vision er, at København skal være en attraktiv storby med storbykultur, livskvalitet og kant. København skal satse på det nye og uprøvede. Der skal arbejdes på tværs og tænkes i bedst mulig brug af ressourcer og plads. Det handler om udnyttelsen af arealer i en midlertidig periode, som det er sket i i Ragnhildgade 1, men det handler i lige så høj grad om at integrere midlertidigheden som en naturlig del af byens kulturelle og sociale vækst. Det bedste og mest bæredygtige skal bevares og tænkes ind i den videre byudvikling. 

I Ragnhildgade 1 er de midlertidige aktiviteter med til at give stedet identitet og gøre området til en attraktion for byen. Dette er med til at give matriklen værdi og er formodentlig medvirkende årsag til investeringsvilligheden. Inspireret af det ungemiljø, der i dag er i Ragnhildgade, har Københavns Kommune netop solgt et grundareal umiddelbart nord for Ragnhildgade 1 på hjørnet af Rovsinggade og Emblasgade. Sigtet er at etablere en kombination af almene ungdomsboliger og ejerboliger. Kultur- og Fritidsforvaltningen er i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om muligheden for at placere kultur- og fritidsaktiviteter i stueetagen af det planlagte byggeri.

Status på de midlertidige lejemål
Lejerne af ejendommen Ragnhildgade 1 har drevet deres aktiviteter på en midlertidig lejekontrakt. Det betyder også, at flere af de tidligere lejere i Ragnhildgade 1 er flyttet til nye lokaler. Det gælder Ressource Center Ydre Nørrebro og Copenhagen Parkour, der i dag har adresse på Tagensvej. Der er ikke indgået lejekontrakt med alle brugerne i området. Lejerne er repræsenteret af advokat Knud Foldschack, der arbejder på at organisere lejerne og dialogen med Københavns Ejendomme.

Borgerrepræsentationen har 12. november 2015 godkendt en indstilling om forlængelse af de midlertidige lejekontrakter med lejerne på Ragnhildgade 1 med ét år. Ved sagens behandling blev følgende protokolbemærkning fra et flertal i Økonomiudvalget videreført:

”Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre og Dansk Folkeparti og ønsker, at de klubber og foreninger, der i dag anvender Ragnhildgade 1 fortsat får mulighed for at være en del af København. Også efter et evt. salg.
Enten som en del af et evt. nybyggeri eller i andre egnede lokaliteter. Vi opfordrer derfor de relevante forvaltninger til, at dette medtages i dialogen med brugerne af ejendommen.”

Med beslutningen åbnes der for at afdække lejernes mulighed for omplacering og evt. andre løsninger, der kan imødekomme både lejernes behov og kommunens ønsker for byudvikling i området, evt. med henblik på efterfølgende salg af hele eller dele af området. Beslutningen giver mulighed for at undersøge om det kulturelle miljø kan bevares i en fremtidig udvikling af området, herunder om lejerne kan placeres i nyt privat eller kommunalt byggeri på grunden eller i kvarteret. Heri indgår et mål om at bane vejen for, at interessenterne i videst muligt omfang kan blive på arealet så længe som muligt og at der i videst muligt omfang tages hensyn til deres behov i den videre udvikling af området.


Kvarteret omkring Ragnhildgade 1
Ragnhildgade 1 er en del af Haraldsgadekvarteret på grænsen mellem Ydre Østerbro og Ydre Nørrebro. Haraldsgadekvarteret er afgrænset af Tagensvej, Jagtvej, Lersø Parkallé og DSB's baneareal. Kvarteret er ét af Københavns første større samlede industriområder. En del af de ældre industribygninger er stadig at finde, blandt andet i Ragnhildgade. Haraldsgadekvarteret fremstår i dag med spredt småerhverv, ældreboliger, industribebyggelse, erhvervs- og industrigrunde, almene boligbebyggelser, byggeforeningshuse, 5 etagers boligblokke og daginstitutioner mv. Haraldsgadekvarteret fik i årene 2007-2012 en bevilling på 54. mio. kr. til Områdeløft.

Størrelse og planforhold på Ragnhildgade 1
Ragnhildgade 1 har et samlet grundareal på 11.490 m2. Arealet er en del af den tidligere KTK grund (Kommune Teknik København). Ragnhildgade 1 er i 2008 lokalplanlagt til boliger og serviceerhverv. Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af ’Boligpakke 1’ den 2. april 2009, blev Ragnhildgade 1 reserveret til private byggerier. Grundet den daværende situation på ejendomsmarkedet, blev det besluttet at udleje ejendommen midlertidigt med udløb pr. 31. december 2015. På ejendommen er opført flere bygninger. Med beslutningen om, at ejendommen skulle udlejes over en midlertidig periode, har der ikke været afsat midler til vedligehold af bygningerne. De er derfor generelt i dårlig vedligeholdelsesstand (Bilag 1, kort og fotos fra ejendommen Ragnhildgade 1).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning.


Carsten Haurum

                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2015:

Indstillingen blev godkendt.

Kultur- og Fritidsudvalget præciserede, at udvalget ønskede løbende opfølgning i sagen og at brugerne i området tilbydes den nødvendige sparring, jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 12. november 2015. Udvalget lægger i den forbindelse vægt på, at stedet er unikt fordi det er det eneste åndehul og mødested i kvarteret, der ellers er præget af socialt boligbyggeri og sociale problemer og kriminalitet. Endvidere er området et eksempel på det liv og den udvikling, der kan skabes, når man stiller midlertidigt tomme lokaler og grunde til rådighed for kreativ anvendelse, jf. Kultur- og Fritidsudvalgets tidligere beslutninger herom. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at inddrage udvalgets input i det videre arbejde.

Kultur- og Fritidsudvalget bemærkede, at bygningerne havde været i dårligere stand, hvis de havde stået tomme og Københavns Ejendomme ville ikke have vedligeholdt dem, jf. deres strategi for grundvedligehold, der prioriterer meget andet først og i øvrigt ikke har penge til andet end akut vedligehold.
Til top