Mødedato: 19.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Styrkelse af bibliotekernes materialebudget

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslag om styrkelse af bibliotekernes materialebudget skal henvises til forhandlingerne om Budget 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslag om varig bevilling til styrkelse af bibliotekernes materialebudget til forhandlingerne om Budget 2020.

Problemstilling

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 13. marts 2019 drøftede Kultur- og Fritidsudvalget på baggrund af et medlemsforslag muligheden for at tilpasse bevillingen til Københavns Biblioteker. Enhedslisten (Ø) anmodede, på baggrund af drøftelsen Kultur- og Fritidsforvaltningen, om tre budgetnotater til forhandlingerne om budget 2020.

Det ene forslag vedrører en sikring af økonomien til bibliotekernes materialer som følge af faldende gebyrindtægter.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede på sit møde den 16. maj 2019 om en indstilling om dette forslag før sommerferien.

Løsning

Bibliotekernes budget til indkøb af materialer er på 36 mio. kr. Materialebevillingen til de fysiske materialer er koblet til bibliotekernes opkrævning af gebyrer, således at materialebudgettet skal dække eventuelle manglende gebyrindtægter.

I 2018 var der et indtægtskrav i 2018-priser på 9,1 mio. kr. Indtægten var på 8,5 mio. kr., hvilket har givet et underskud på 0,6 mio. kr.

Gebyrindtægterne har generelt været faldende, bl.a. fordi en stigende andel af lån udgøres af digitale lån, som afleverer sig selv til tiden og derfor ikke genererer gebyrer.

Udviklingen i indtægter fra 2014-2018 er vist i bilag 1.

Med faldende indtægter og en årlig prisfremskrivning på indtægtskravet opstår der en stadigt stigende negativ difference mellem indtægter og indtægtskrav.

Differencen skal dækkes af bibliotekerne, og resultatet er færre penge til indkøb af materialer til et stigende antal borgere.

I 2015-2016 var der dog en tilpasning mellem indtægter og indtægtskrav, hvor den negative difference var på ca. 4 mio. kr. Tilpasningen skete ved en intern omprioritering af midlerne i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Den digitale udvikling indebærer et behov for flere midler til indkøb af digitale tilbud, og det bliver vanskeligt at løfte, når bibliotekerne skal finde økonomi til dækning af et stigende underskud.

Tidligere har det været muligt at tilpasse indtægterne ved at hæve gebyrerne for overskridelse af lånetiden, men denne mulighed kan ikke anvendes, da det er lovens maksimum, der benyttes.

Indkøbet af materialer kan i stedet styrkes ved at tilføre ekstra midler til materialebudgettet, som kan kompensere for de faldende gebyrindtægter og det stigende indtægtskrav. Derfor foreslås det, at der udarbejdes et budgetnotat om en varig bevilling på 0,6 mio. kr. pr. år til forhandlingerne om budget 2020. Dette beløb var differencen i 2018, men det fremtidige skøn er usikkert, da det afhænger af borgernes adfærd. I bilag 1 er vist en prognose over den forventede difference mellem budget og indtægter ud fra en forventning om et fald på 5 % og dertil kommer pris- og lønfremskrivning af budgettet.

En yderligere foranstaltning, som kan sikre en større robusthed i forhold til materialeindkøbet til borgerne er, at Kultur- og Fritidsudvalget kan beslutte at fastlåse materialebevillingen på det nuværende niveau, dog pris- og lønfremskrevet. Kultur- og Fritidsudvalget skal i så fald anvise alternativ finansiering til dækning af et fald i gebyrindtægterne.

Med hensyn til spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt at fjerne indtægtskravet på området skal Kultur- og Fritidsforvaltningen, i overensstemmelse med kommunens bevillingsregler og på linje med de øvrige forvaltninger, bruttobudgettere indenfor eget ressortområde.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde et budgetnotat om en varig budgetbevilling på 0,6 mio. kr.

 

Mette Touborg

 

                                            /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget ønskede, at der arbejdes med en 3-årig bevilling, som følger prognosen i bilaget, og at der tydeligt fremgår, at koblingen mellem indtægtskravet på gebyrer og materialekontoen er uhensigtsmæssig.

Derudover ønskede udvalget en generel drøftelse af udlånsreglerne på et senere møde.

Til top