Mødedato: 19.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Optimering af lokaleudlån i Kultur S

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et investeringsforslag om optimering af lokaleudlån i Kultur S.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at investeringsforslag vedrørende optimering af lokaleudlån i Kultur S indgår i de kommende forhandlinger om investeringspuljen i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2020. 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker at forbedre og effektivisere den service, Kultur S yder overfor brugerne af kultur- og idrætsfaciliteter indenfor bookingområdet, forøge brugen af faciliteterne og øge indtjeningen ved udlejning af lokaler i de perioder, hvor foreningerne ikke selv bruger faciliteterne.

Med budget 2019 blev der afsat puljer til smarte investeringer for i alt 450 mio. kr. Puljerne skal sikre, at den nødvendige omstilling i Københavns Kommune sker på baggrund af intelligente effektiviseringer frem for simple besparelser. Der resterer knap 120 mio. kr. i puljen efter den første udmøntning i forbindelse med Overførselssagen 2018/2019.

Investeringsforslag skal godkendes i de relevante fagudvalg, før de kan indgå i anden udmøntning i forbindelse med forhandlingerne om budget 2020.

Løsning

Investeringsforslaget forudsætter, at der investeres i opgradering af lokaler samt i en centralisering og specialisering af opgaver relateret til lokalebooking. Herved kan der forventes en bedre service for københavnerne, som anvender idræts- og kulturfaciliteterne i Kultur S, samt en bedre kapacitetsudnyttelse.

Forslaget forudsætter en samlet investering på 2,4 mio. kr., og forventes at give en varig merindtægt på 0,7 mio. kr. årligt.

Opgradering af lokaler

I Kulturhuset Islands Brygge erstattes to vægge mellem tre mindre udlejningslokaler med foldevægge. Herved øges fleksibiliteten, og det bliver muligt at udleje til større forsamlinger, hvilket københavnerne efterspørger. Det giver ligeledes mulighed for at lave kulturarrangementer som foredrag, minikoncerter og kreative workshops. Investeringen i mødelokaler forventes at øge belægningen med op til 16 % i forhold til 2017.

Multisalen i Ørestad Skøjtehal er velegnet til fx bevægelsesaktiviteter og afholdelse af møder. Multisalens udnyttelsesgrad er dog lav, hvorfor der er potentiale for at understøtte københavnernes ønske om udlejninger til eksempelvis barnedåb og konfirmationer, uden at det har negativ betydning for foreningslivets brug af multisalen. Dette kræver dog, at det eksisterende køkken på 1. sal udvides med industriopvaskemaskine, ovn, vægge og ventilation. I Ørestad Skøjtehal forventes der en årlig stigning i indtjening på udlejning på 0,1 mio. kr.

Specialisering af opgaver relateret til lokalebooking

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår desuden, at der etableres et centralt team i Kultur S, der skal stå for BookByen og foreningsportalen, kunde- og borgerkontakt, udvikling af udlejningskoncepter, markedsføring samt koordinering af arrangementsafvikling og service på udlejning. Der skal i højere grad end i dag være fokus på opgaver inden for markedsføring, kommunikation, udvikling og koordineringsopgaver med henblik på udvikling af området.

Investering i en udviklingsorienteret projektmedarbejder i tre år til bookingteamet, kompetenceløft, udgifter til udvikling af udlejningsområdet, samt centralisering af bookingopgaven kan realiseres ved en varig effektivisering af personaleressourcer på 120 t. kr. årligt, samt en øget indtjening fra stigning i udlejningsfrekvensen på øvrige udlejningslokaler i Prismen, Sundbyøster Hal 1 & 2, Kløvermarken, Kvarterhuset, Sundby Idrætspark og Hal C. Kultur S forventer herved en stigning i indtjeningen på 355 t.kr. pr. år svarende til et løft på 20 % i forhold til 2018.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil investeringsforslaget indgå i forhandlingerne om investeringspuljen i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2020. Forslaget vil indgå i opfyldelsen af Kultur- og Fritidsudvalgets effektiviseringsmåltal i 2021.

Investeringsforslaget er den 20. maj 2019 sendt i høring hos Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg og Islands Brygge Lokalråd.

 

Mette Touborg

                                               /Bjarne Fey

 

Beslutning

Der blev begæret afstemning om sagen.

Et flertal (Franciska Rosenkilde, Rune Dybvad, Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Christopher Røhl Andersen, Kim Hjerrild, Jens Kjær Christensen, Maria Frej, Karina Rohrberg Jessen og Rikke Lauritzen) stemte for forslaget.

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

Indstillingen blev hermed godkendt.

Karina Bergmann ønskede følgende bemærkning tilføjet til beslutningsprotokollen:

"I Liberal Alliance er vi imod investeringer som disse, der skal søge at optimere lokaleudlån, idet den vurderede indtægt er for usikker og ikke nødvendigvis kommer til at stå mål med udgifterne. Derudover mener vi at markedet i højere grad bør løse københavnernes efterspørgsel efter at holde barnedåb og konfirmationer osv. Vi mener i hvert fald ikke at der skal ansættes yderligere kommunale projektmedarbejdere inden for markedsføring, kommunikation, udvikling og koordineringsopgaver."

Til top