Mødedato: 19.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på planlægning af Københavns værtskab for EURO 2020

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en status på arbejdet med Københavns værtskab for EURO 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på arbejdet med Københavns værtskab for EURO 2020 til efterretning.

Problemstilling

København er i 2020 vært for tre puljekampe og en ottendedelsfinale i forbindelse med Europamesterskabet i herrefodbold 2020, som afvikles i perioden 12. juni – 12. juli 2020. I tæt samarbejde med Dansk Boldspil-Union (DBU) og det europæiske fodboldforbund, UEFA, er Københavns Kommune langt fremme med planlægningen af byens værtskab. Her, knap et år inden slutrunden skydes i gang, forelægges Kultur- og Fritidsudvalget en status på forberedelse af eventen.   

Løsning

Københavns Kommunes samlede bevilling til byens værtskab for EURO 2020 på i alt 18 mio. kr. (2018 p/l) blev afsat i Budget 2018 og er sammensat som følger:

  • 8,2 mio. kr. i direkte tilskud til DBU
  • 7,7 mio. kr. til dækning af ekstraudgifter til Teknik- og Miljøforvaltningen
  • 2,1 mio. kr. til Kultur- og Fritidsforvaltningen til aktivering af EM 2020

Kultur- og Fritidsforvaltningen modtager løbende rapporter fra DBU om projekt- og budgetstatus, ligesom Københavns Kommunes egne opgaver og budget er genstand for regelmæssig drøftelse på kontorchef- og direktionsniveau. Den seneste projektstatus fra DBU giver ikke anledning til budgetmæssige anmærkninger, bortset fra budgetposten vedrørende sikkerhed. Budgetposten kvalificeres ultimo 2019 eller primo 2020, og afhænger bl.a. af politiets sikkerhedsvurdering og af, hvilke hold der skal spille i København.   

I forhold til værtskabsopgaverne (tilladelser, renhold, trafikhåndtering, afspærringer mm.), som Københavns Kommune har påtaget sig, er det fortsat Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at de projektrelaterede omkostninger kan afholdes indenfor det afsatte budget. I forhold til Kultur- og Fritidsforvaltningens andel, som er øremærket en borger- og foreningsrettet aktiveringsindsats, er der ingen budgetanmærkninger.

Siden udvalgets seneste behandling er der indgået aftale om Transfer Training Center i Tingbjerg, Team Base Camp i Valby, og 30. juni 2019 afleveres Host City Concept, som er Københavns endelige plan for værtskabet for EURO 2020. Københavns Kommune er sammen med DBU fortsat i dialog med UEFA om tiltrædelse af to yderligere aftaler: Host City Guidelines og Fan Zone Guidelines. Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer at begge sæt guidelines er tiltrådt inden udgangen af juni måned. Alle aftaler ligger i forlængelse af Host City Agreement, som blev indgået i 2014.

Nedenfor følger en kort status på det igangværende arbejde med eventen. Af bilag 1 fremgår diverse baggrundsinformationer.

Centrale faciliteter, som bringes i spil under EURO 2020 
I forhold til de fysiske rammer er der indgået bindende aftaler om brug af følgende pladser og faciliteter under byens værtskab:

  • Alle kampe spilles i Parken.
  • Tingbjerg Idrætspark vil fungere som træningsanlæg på kampdage for de hold, som skal spille EM-kamp i Parken.
  • Valby Idrætspark er udvalgt som potentielt fast holdepunkt for de landshold, som ønsker samme lokation til at bo og træne.
  • Ofelia Plads bliver officiel EURO 2020-fanzone i perioden 12. juni - 12. juli 2020.
  • Københavns Rådhus, Rådhushallen, bliver ramme om en udstilling om dansk og europæisk fodboldhistorie med et særligt fokus på den danske EM-triumf i 1992. 
  • Cirkelbroen, som er valgt som det officielle slutrunde-logo for København som værtsby, lægger byrum til fodboldfans og giftelystne, som ønsker at blive borgerligt viet på udvalgte datoer under EURO 2020.

Aktiveringsindsats målrettet borgere og foreningsliv op til, under og efter EURO 2020
En central målsætning for Københavns værtskab for EURO 2020 er, at begivenheden aktiveres bredt, forankres i byens kultur- og fritidsliv og efterlader et positivt, blivende aftryk. Kultur- og Fritidsforvaltningens indsats tager afsæt i tre hovedspor, som samles i et såkaldt "Outreach program".

Et bredt udsnit af de københavnske fodboldklubber har været med til at definere hovedsporene, og de omsættes i løbet af 2019 til konkrete initiativer og aktiviteter:

  • Fodbold til flere – her arbejdes eksempelvis med at inddrage udsatte borgergrupper, herunder psykisk sårbare voksne og borgere med helbredsproblemer, i fodboldklubberne i tæt samarbejde med Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Børn i udsatte byområder får nye muligheder for at deltage via bl.a. nye fodboldbaner i baggårde.
  • Flere piger i fodbolden – her arbejdes med at styrke pigefodbolden bl.a. via EM-skoleturneringer kun for piger, fokus på flere kvindelige trænere og pigefodboldcamps i udsatte byområder.
  • Fodbold på mange måder – her arbejdes eksempelvis med at promovere og forankre alternative fodboldformer (fx fodtennis, beachfodbold, e-sport) og med at koble fodbold med mere kulturelle aspekter i form af f.eks. foredrag, dokumentarfilm, musik og kunst.

I Outreach programmet indgår også borgerrettede aktiviteter på Rådhuspladsen samt på et antal pladser og kommunale faciliteter i de øvrige bydele.

Aktiviteterne i Outreach programmet udvikles og drives i et tæt samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen, DBU og DBU København (se også bilag 2). Derudover bidrager en lang række yderligere partnere, der arbejder indenfor feltet fodbold, idræt og kultur. Som et konkret eksempel har Kultur- og Fritidsforvaltningen bl.a. etableret et eventnetværk med deltagelse af repræsentanter for byens idrætsanlæg, kulturhuse, museer og biblioteker. Med EURO 2020 som pejlemærke sætter eventnetværket fokus på, hvordan lokale faciliteter, netværk og ressourcer kan sættes i spil under en event som EURO 2020 og efterfølgende få flere i gang med et aktivt fritidsliv.

Frivillighedsindsats under EURO 2020

Flere end 1.300 frivillige skal hjælpe til med at løfte EURO 2020 i København, og processen med at rekruttere frivillige er igangsat. Copenhagen Volunteers er inddraget i en dialog om, hvordan deres frivillige kan hjælpe til ved de forskellige større aktiviteter under Outreach programmet, ligesom det pt. drøftes med DBU, hvordan de officielle EURO 2020-frivillige, som håndteres i regi af DBU og UEFA, kan guides over i lokale fodboldklubber og i Copenhagen Volunteers som nye frivillige ressourcer i kølvandet på EURO 2020.

Aktivering af øvrige politiske dagsordener under EURO 2020: fokus på FNs klimamål  
En anden vinkel på Københavns værtskab for EURO 2020 handler om at udnytte de mulige erhvervsmæssige samarbejder, som vil kunne etableres til gavn for øget vækst i Greater Copenhagen og at benytte EURO 2020 som platform for at aktivere øvrige aktuelle politiske dagsordener i forlængelse af Københavns Kommunes erhvervs- og vækstpolitik.  Økonomiforvaltningen er tovholder på denne indsats og har konkret valgt at omsætte fire udvalgte FN verdensmål til konkrete aktiviteter:  

  • Minimering af engangsplastik og fokus på genanvendelse af plastik
  • Reducering af madspild
  • Styrkelse af pigefodbold i København (ligeledes et hovedspor i Outreach programmet)
  • Bæredygtighedskampagne

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget vil blive forelagt en opdateret status for planlægningen af Københavns værtskab for EURO 2020 ultimo 2019 eller primo 2020.  

 

Mette Touborg

                             /Thomas Bach                         

Beslutning

Punktet blev udsat, idet udvalget ønskede, at sagen skal beskrives yderligere i henhold til de faldne bemærkninger på mødet.
Til top