Mødedato: 19.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Genopretning af Genforeningspladsen

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en status, idet Byggeri København har oplyst at genopretningen af Genforeningspladsen er standset, da projektet bliver langt dyrere, end først estimeret.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på genopretning af Genforeningspladsen til efterretning.

Problemstilling

Kunstgræsbanen på Genforeningspladsen blev taget i brug i maj 2017. Skøjtebanen blev forsøgt taget i brug i november 2017, hvilket imidlertid viste sig ikke at være muligt på grund af bl.a. problemer med indfrysningen af isen.

Skøjtebanen er p.t. taget helt ud af drift.

I juni 2018 startede Byggeri København et genopretningsprojekt på baggrund af et økonomisk overslag fra rådgiver. Efter nyt udbud og modtagelse af tilbud primo april 2019 oplyser Byggeri København, at behovet for ekstrafinansiering til genoprettelsesprojektet er 29,2 mio. kr. Den forventede merpris er så betydelig, at Byggeri København finder det nødvendigt at søge supplerende midler i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger, inden genopretningsprojektet kan igangsættes. 

Hvis der afsættes yderligere midler i Budget 2020, kan skøjtebanen genåbnes tidligst til skøjtesæsonen 2020/2021. 

Det er endnu ikke afklaret, om det er Økonomiudvalget eller Kultur- og Fritidsudvalget, der fremlægger genopretningen af Genforeningspladsen i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2020.

Løsning

Med Overførselssagen 2013-2014 blev der afsat i alt 23,0 mio. kr. (2016 P/L) til en ny skøjtebane og en kunstgræsbane på Genforeningspladsen (se kort i bilag 1). Der er i 2016 blevet givet en anlægsbevilling på 38,3 mio. kr., hvoraf 15,3 mio. kr. finansieres ved et internt lån, der tilbagebetales over seks år i perioden 2017-2022.

Baggrunden for forslag om ny permanent skøjtebane

Idéen om en ny, permanent skøjtebane opstod tilbage i 2012 med udgangspunkt i Københavns Ejendommes strategiske fokus på totaløkonomi. Genforeningspladsen blev foreslået som et af fire pilotprojekter.

Københavns Ejendommes totaløkonomiske analyse viste en række fordele ved en ny, permanent skøjtebane. For det første ville et nyt anlæg sikre en længere og mere sikker skøjtesæson. For det andet ville det skabe bedre forhold for fodbolden, idet sæsonen forlænges og banekvaliteten forbedres. For det tredje ville et permanent anlæg betyde færre støjgener og mindre hærværk, fordi anlægget bliver skjult. Derudover ville det løse udfordringerne omkring arbejdsmiljøet.

Det nye anlæg ville betyde markante driftsbesparelser og mindre C02-udledning.

Aktuel status - syn- og skøn

I forbindelse med orientering om standsning af genopretningen i maj 2019, er der blevet rejst spørgsmål om syn- og skønssagen.

Byggeri København oplyser, at der har været afholdt en syn- og skønssag vedrørende det udførte projekt på Genforeningspladsen. Der er foretaget forskellige undersøgelser af anlægget, hvilket har resulteret i en rapport. De involverede parter har endnu ikke drøftet rapporten, og såfremt der ikke er enighed om denne, kan sagen muligvis ende som en voldgiftssag. Rapporten er for nuværende henlagt til de to parters advokater.

Byggeri København oplyser, at en gennemførelse af en genopretning af Genforeningspladsen imidlertid ikke er afhængig af en eventuel voldgiftssag, men alene af en ekstrabevilling til projektet.

Konsekvenser for brugerne af Genforeningspladsen

De primære brugere af kunstgræsbanen er BK Union, som skulle have spillet på en anden bane i sommersæsonen 2019. Standsningen af projektet betyder at BK Union fortsat kan træne og afvikle kampe på kunstgræsbanen frem til at en genopretning går i gang.

De primære brugere af skøjtebanen er Hurtigløberforeningen af 1972 (HLF72). For HLF72 har standsningen af projektet den konsekvens, at de mister endnu en sæson med træning i København. Med standsningen af projektet kommer skøjtebanen nu tidligst i brug til november 2020, og kun såfremt der afsættes yderligere midler i Budget 2020. HLF72 har tidligere oplyst, at de er hårdt ramt af forsinkelsen, da de er nødsaget til at rejse til Sverige og Holland for at træne. Derudover mister de medlemmer og indtægter, da de ingen træningsbane har.

Driftsmidler

Standsningen betyder, at der vil være overskydende driftsmidler for sæsonen 2019/2020. Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget desangående.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser.

Mette Touborg

/ Mads Kamp Hansen

                                            

Beslutning

Udvalget tog status til efterretning, idet forvaltningen blev anmodet om at vende tilbage med en sag om muligheder for skøjtefaciliteter i København.
Til top