Mødedato: 19.05.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Delekultur

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges idékatalog og forslag til videre proces for delekultur og deleøkonomi i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på arbejdet med delekultur og deleøkonomi til efterretning
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med dels konkrete delekulturelle projektforslag, som kræver videreudvikling, dels hvordan Københavns Kommune kan understøtte delekulturelle og deleøkonomiske aktører
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der udarbejdes budgetnotater på de konkrete projekter, der vil kunne indgå i budgetforhandlingerne 2017

Problemstilling

På baggrund af et medlemsforslag besluttede Kultur- og Fritidsudvalget på sit møde den 24. august 2015 følgende:

  1. at Kultur- og Fritidsforvaltningen præsenterer delekulturelle forslag primo 2016, der kan driftes i større skala med inddragelse af relevante parter herunder økonomi og tidsramme
  2. at Kultur- og Fritidsforvaltningen identificerer og redegør for, hvordan Københavns Kommune kan understøtte de aktører, der pt. arbejder med delekultur og deleøkonomi i København.

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges hermed status på arbejdet og forslag til videre proces for delekultur og deleøkonomi i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Løsning

Motiveringen for medlemsforslaget om at fremme konceptet delekultur i København var, at København skal have en målsætning om at være førende inden for delekultur. Derudover skal kommunen understøtte både deling af ressourcer og sikre den sociale gevinst ved delekulturen, herunder styrkelse af fællesskaber og storbykulturen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i sit arbejde med delekultur og deleøkonomi konstateret følgende:

  • Delekultur og deleøkonomi involverer mange aktører, der spænder fra kulturelle iværksættere og små- og mellemstore kreative og socialøkonomiske virksomheder til offentlige og private parter, der arbejder med feltet.
  • Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder allerede med delekultur via samskabelse, frivillighed, borger-til-borgerkultur, ved at stille faciliteter til rådighed, selvbetjent adgang til biblioteker osv.
  • Der findes mange eksempler på delekulturelle projekter. Nogle projekter er oplagte at skalere, mens andre er baseret på et stærkt lokalt engagement og derfor er mindre oplagte i stor skala. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i sit arbejde fokuseret på:

  • at arbejde med en bred definition af delekultur og deleøkonomi for at åbne feltet og give adgang til så mange aktører som muligt
  • at samarbejde med de øvrige parter, der også beskæftiger sig med delekultur- og deleøkonomi, herunder Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Dansk Arkitekturcenter (DAC), Realdania og Grøn Omstillingsfond via projektet Deleby

Delekulturelle projekter

Kultur- og Fritidsforvaltningen (DIT:KBH) har været i dialog med en række delekulturelle og deleøkomiske aktører og har afholdt en deledag – en workshop for ca. 60 personer, hhv. 20 fra Københavns Kommune og 40 eksterne innovatører og entreprenører. Deltagerne forholdt sig til en række temaer, hvor kommunen kan spille en særlig rolle. Produktet fra deledagen er 22 forslag. Alle forslag er samlet i en oversigt (bilag 1). Forslagene kan opdeles i 3 kategorier:

  1. Seks interne og eksterne projekter, der eventuelt vil kunne henvises til budgetforhandlingerne (bilag 2).
  2. Syv projektforslag, der kan videreudvikles i et partnerskab på tværs af forvaltninger eller i offentlig-privat partnerskab (bilag 3).
  3. Ni projekter og forslag, som Kultur- og Fritidsudvalget ikke umiddelbart kan imødekomme, da de ikke hører under udvalgets forvaltningsområde.

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen skal arbejde videre med delekulturelle projekter og forslag, vil der i forbindelse med det videre arbejde blive foretaget en nærmere juridisk vurdering af, om og hvordan kommunen kan indgå i eller understøtte de enkelte projekter uden at komme i konflikt med f.eks. kommunalfuldmagtsreglerne.

Forvaltningen har på baggrund af dialogen med delekulturelle og deleøkonomiske aktører og de indkomne ideer og projekter identificeret nogle tendenser. Projekterne kan opdeles i:

  • Projekter til deling af ressourcer og materiel med fokus på konkret effekt, f.eks. Naboskab og Our hub

  • Interne projekter i forvaltningen, som både har konkret effekt og samtidig ruster organisationen til en ny måde at arbejde med deling på

  • Projekter der øger fokus på frivillighed og deling af ressourcer ift. at løfte nye opgaver

  • Projekter med fokus på konkrete effekter og udbredelse af delekultur til nye brugere f.eks. i form af samarbejder på tværs af forvaltningerne

  • Projekter der understøtter deleøkonomiske aktørers mulighed for at udvikle nye forretningsmodeller og tilbud

Understøttelse af delekulturelle og deleøkonomiske aktører

Forvaltningen har i arbejdet med delekultur og deleøkonomi opsøgt aktører inden for kulturelle og kreative og innovative miljøer samt socialøkonomiske iværksættere og små/mellemstore virksomheder. Det er forvaltningens opfattelse, at aktørerne ikke nødvendigvis definerer sig som deleøkonomiske, men at de har en række fællesnævnere og udfordringer ift. det eksisterende arbejdsmarked, lovgivning og forretningsudvikling.

Forvaltningen kan i dag understøtte deleøkonomiske aktører på linje med andre iværksættere og kan tilbyde rådgivning, understøtte inkubationsmiljøer mv. Men det er samtidig forvaltningens opfattelse, at det er nødvendigt at udforske behovet for en særlig understøttelse nærmere. En af erfaringerne fra det opsøgende arbejde er, at der er interesse for at samle aktørerne i et netværk eller en ”branche”, at der er brug for vision og opmærksomhed på feltet, samt at der kan være et behov for at udforske fx de juridiske rammer nærmere og udvikle nye forretningsmodeller.

Forvaltningen har spurgt, hvorvidt deltagerne på Deledagen er interesseret i at samle aktørerne igen til netværksaktiviteter, og der er stor interesse (bilag 4). Derfor vil forvaltningen, i det omfang det er muligt, indkalde aktører inden for delekultur og deleøkonomi til fortsat vidensudveksling, idegenerering og netværksaktiviteter.

I forhold til at afdække de konkrete udfordringer og muligheder for deleøkonomi er der behov for en yderligere afklaring af området. Forvaltningen indgår løbende i dialog med Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen om deleøkonomi. Derudover deltager forvaltningen i et vidensspor i løbet af 2016 i regi af projekt Deleby (bilag 5).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en ny indstilling primo 2017 med status på arbejdet samt med konkretisering af, hvordan delekulturelle og deleøkonomiske aktører kan understøttes bedre.

 

Carsten Haurum

                                  /     Jakob Kwederis

                             

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2016:

Sagen blev udsat til den 2. juni 2016.

Til top