Mødedato: 18.12.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgning: Støtte til afslutning af forprojekt samt delvis dækning af anlægsudgifter for projekt Stjerne Radio

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsforvaltningen skal tage stilling til ansøgning fra Joakim Zacho Weylandt om støtte til afslutning af forprojekt, samt delvis dækning af anlægsudgifter for projekt Stjerne Radio.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og beslutter, hvorvidt udvalget ønsker at støtte med 100.000 kr. til forprojekt for projekt Stjerne Radio, og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og beslutter, hvorvidt udvalget ønsker at støtte med 650.000 kr. til delvis dækning af anlægsudgifter til projekt Stjerne Radio 

Problemstilling

I forbindelse med Budget 2015 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at afsætte midler fra Festivalpulje til markeringen af 70- året for Danmarks befrielse i 1945 .
Fordelingen af midler vil foregå på Kultur- og Fritidsudvalgets møder, hvor udvalget forelægges ansøgninger, hvis formål er at markere 70-året for befrielsen.

Joakim Zacho Weylandt fra Byens Design Danmark ansøger Kultur- og Fritidsudvalget om et tilskud på 100.000 kr. til genetablering af Stjerne Radios butikfacade på Istedgade 31(bilag 1). 
Heruodver ansøges der om et tilskud på 650.000 kr. til delvis dækning af de anlægsudgifter der er forbundet med genetableringen af Stjerne Radios butiksfacade (bilag 2).

Løsning

I forbindelse med  markeringen af 70-året for Danmarks befrielse ønsker Projekt Stjerne Radio at genetablere Stjerne Radios butiksfacade på Istedgade 31 som ramme om en permanent besættelseshistorisk formidlingsfacilitet (bilag 1.).

Stjerne Radios historie går tilbage til 1942, hvor Grosserer Carl Munck etablerede sin radioforretning på adressen. Her samlede han sig en personkreds, der bl.a. bestod af tidligere frivillige fra Dansk Finlands Bataljon. Kort tid herefter blev "Muncke Gruppen" etableret. Gruppen ændrede imidlertid hurtigt navn og blev for den senere historie kendt som 1. generation af modstandsgruppen Holger Danske.
Ingen i gruppen havde den fornødne krigserfaring til at kunne iværksætte væbnet modstand mod den tyske besættelsesmagt, hvorfor der blev indgået et samarbejde med modstandsgruppen BOPA, hvis medlemmer havde krigserfaring fra bl.a. den spanske borgerkrig.

Butikken kom herefter i tyskernes søgelys og blev sprængt i luften to gange, henholdsvis den 14. og 28. oktober 1944.

Projekt Stjerne Radio, hvis formål er at genskabe facaden på Stjerne Radio, har i samarbejde med en ressourcegruppe udarbejdet en grundig analyse af Stjerne Radios historie og persongalleri samt den arkitektur, der ligger til grund for den 3D rekonstruerede facadegeometri.
Denne undersøgelse har ifølge ansøger været forudsætningen for at kunne opfylde ønsket om en korrekt genopført facade som ramme om en permanent besættelseshistorisk formidlingsfacilitet og kommende udstillinger.

Projekt Stjerne Radio søger Kultur- og Fritidsudvalget om et tilskud til dels forprojekt, hvortil der er forbundet udgifter til projektleder og udarbejdelse af 3D materiale.

Herudover søges der om et delvist tilskud til de anlægsudgifter, som er forbundet med genetableringen af Stjerne Radios butiksgfacade.

Alt 3D materiale omkring den nu rekonstruerede facadegeometri, er ifølge ansøger, nu overdraget til KHR arkitekter, der har udfærdiget projektet i samarbejde med Nationalmuseets Sikringsafdeling. Øvrig finansiering vil søges dækket gennem ansøgninger til Frederiksberg Kommune, Gentofte Kommune, Vesterbropuljen samt til  div fonde.

Budget for forprojektet
Budgettet er på i alt 100.000 kr. Der er afsat 20.000 kr. i opstartshonorar til Denis Hørmann, 20.000 kr. til 3D arbejde til Søren Buus, 30.000 kr. til projektledelse til Joakim Zacho Weylandt, 17.500 kr. i momsudgifter og 12.500 kr. til af kommende udgifter.

Budget for anlægsudgifter
Budgettet er på i alt 758.965 kr. hvoraf Kultur- og Fritidsudvalget ansøges om 650.000 kr. Det resterende tilskudsbehov på 108.965 søges dækket af Frederiksberg Kommune, Gentofte Kommune, Valbypuljen samt div. fonde og legater.

Det bemærkes at der endnu ikke foreligger et driftsbudget for stedet.

Økonomi

Såfremt udvalget vælger at bevilge et tilskud, vil beløbet blive finansieret af event- og festivalpuljens budget, til aktiviteter der markerer 70-året for Danmarks befrielse.

Videre proces

Såfremt ansøgningen imødekommes vil forvaltningen, i dialog med ansøger, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.



Carsten Haurum




                                                                            /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2014:

Følgende havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:
  • Joakim Zacho Weylandt
  • Dines Bogø
  • Thomas Hilleberg


Der blev begæret afstemning om følgende forslag:

Indstillingens 1. at-punkt godkendes (støtte på 100.000 kr. til forprojektet)
Indstillingens 2. at-punkt henvises til overførselssagen med hensyn til anlægsudgifter (ikke drift)

Et flertal (Peter Thiele, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for forslaget.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule ) stemte imod.

Forslaget blev således godkendt.
Til top