Mødedato: 16.01.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgning: markering af 25-året for det registrerede partnerskab

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til ansøgning om tilskud til markering af 25-året for det registrerede partnerskab Same-Sex Silver Anniversary - Copenhagen 1989-2014.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget meddeler afslag på ansøgningen om tilskud til markering af 25-året af det registrerede partnerskab Same-Sex Silver Anniversary - Copenhagen 1989-2014, da der ikke er afsat midler hertil på budgettet.



Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. december 2013:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen.

Problemstilling

LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner søger om et tilskud til markering af 25-året for det registrerede partnerskab Same-Sex Silver Anniversary - Copenhagen 1989-2014 den 1. oktober  2014 ved en udstilling i perioden den 26. september til den 8. oktober 2014 (bilag).

Udstillingen viser indførelsen af det registrerede partnerskab som en pionerindsats og skaber opmærksomhed på København som progressiv og tolerant by. 

Udstillingen holdes i Rådhushallen, men bliver derudover lagt på nettet i en virtuel udgave med supplerende materiale om partnerskab/ægteskab i et globalt perspektiv. Udstillingen vil være engelsksproget og henvende sig nationalt og internationalt. Det er tanken, at udstillingen helt eller delvist skal kunne vises også andre steder i ind- eller udland. Der er desuden planlagt events på selve dagen, onsdag den 1. oktober 2014.

Kultur- og Fritidsudvalget søges om tilskud på 142.560 kr. til markeringen af 25-året for det registrerede partnerskab.

Løsning

Danmark var det første land i verden til at indføre det registrerede partnerskab for personer af samme køn. Det første par blev registreret på Københavns Rådhus den 1. oktober 1989. Denne indsats har haft stor betydning for LGBT-personers rettigheder globalt og er siden blevet fulgt op af lignende typer af registrerede partnerskaber i en lang række lande på fem kontinenter og af det kønsneutrale ægteskab i indtil videre 14 lande.

Partnerskab og ægteskab mellem personer af samme køn er dog fortsat kontroversielt i mange lande. Med markeringen af 25-året for det registrerede partnerskab ønsker LGBT Danmark at gøre opmærksom på sagens fortsatte relevans samt vise Danmarks rolle som forgangsland og København som en progressiv og tolerant hovedstad. Arrangementets budskab er "Nu er der gået 25 år. Det registrerede partnerskab og det kønsneutrale ægteskab betyder altså ikke verdens undergang. Livet fortsætter – i lyst og nød – og nu for alle".

LGBT Danmark samarbejder med Nationalmuseet om udstillingsprojektet og kan trække på museets ekspertise på udstillings- og formidlingsområdet. Desuden samarbejder LGBT Danmark med ILGA, The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Interersex Association om den internationale del af projektet. Det vil skabe ekstra international opmærksomhed omkring arrangementet i København via ILGAs medlemsorganisationer over hele verden.

Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens vudering, at udstillingen er aktuel og relevant. Ved at markere begivenheden er udstillingen og København med til at skabe opmærksomhed på partnerskaber og ægteskaber mellem personer af samme køn. Samtidig er den med til at skabe opmærksomhed på diskrimination af bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner globalt set.

Da der ikke er afsat midler til projektet på Kultur- og Fritidsudvalgets budget, indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen ansøgningen til afslag.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

-



Carsten Haurum 

                                    /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. januar 2014:

Der blev begæret afstemning om følgende forslag:

Der ydes et tilskud på 142.560 kr., idet Kultur- og Fritidsudvalget herved lægger vægt på, at ansøgerne indgår i en dialog med forvaltningen om diverse aktiviteter i forbindelse med Melodi Grand Prix. Kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1.


Et flertal (Peter Thiele, Rune Dybvad, Yildiz Akdogan, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten og Jens-Kristian Lütken) stemte for forslaget.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.

Forslaget blev dermed godkendt.

Lilian Parker Kaule ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "LA støtter ikke ekstraordinære bevillinger uden for budget, trods formålet er sympatisk."
Til top