Mødedato: 15.08.2013, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Digitaliseringsprogram: Digitalisering af bibliotekernes bogsamling

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag om digitalisering af bibliotekernes fysiske bøger og finanseringen heraf.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller:

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender 
igangsættelse af program for digitalisering af Københavns Bibliotekers samling af fysiske bøger og henviser udgifterne hertil (3 mio. kr. årligt i perioden 2014-2017) til forhandlingerne om budget 2014.

Problemstilling

Hver måned vokser København med 1.000 nye borgere, som bibliotekerne gerne vil kunne tilbyde viden, information og kultur. 

Efterspørgslen på bibliotekernes tilbud vil som følge heraf vokse. Københavns Biblioteker oplever især stigende efterspørgsel på e-bøger, der pt. er for få af i Københavns Biblioteker.

Løsning

Et øget udvalg af e-bøger vil både kunne give borgerne en bedre og mere fleksibel biblioteksbetjening og bidrage til en omstilling af Københavns Biblioteker. 

Udvalget af nye e-bøger er imidlertid ret begrænset, og det er vanskeligt at indgå aftaler med forlagene om de nye e-bøger på grund af stærke kommercielle interesser i de nye titler. Der er derimod et stort potentiale i at samarbejde med forlag og forfattere om digitalisering af lidt ældre titler og stille disse til rådighed som e-bøger. Et sådant samarbejde forudsætter imidlertid en særlig indsats og øremærkede økonomiske ressourcer.

Målet med det foreslåede digitaliseringsprogram er:

  • at opnå bedre (digital) biblioteksservice til københavnerne ved bl.a. at øge den samlede tilgængelighed til materialesamlingerne, styrke (digital) formidling, og udvikle nye innovative services med borgerne i centrum
  • opnå en effektiv udnyttelse af materialesamlingen og derved realisere effektiviseringsgevinster i materialehåndteringen.  Digitaliseringsprogrammet kan skaleres, så digitaliseringen af samlingen af trykte bøger kan fremskyndes yderligere.
Københavns Bibliotekers fysiske materialesamling af danske boglige titler er på ca. 300.000 stk., mens antallet af e-bøger til rådighed for københavnerne pt. er begrænset til godt 2.000 titler. På landsplan er downloads af e-bøger den materialegruppe, der er vokset mest siden 2011: 1.3 mio. e-bøger blev downloadet fra folkebibliotekerne i 2012, hvilket er en stigning på mere end 400 procent set i forhold til året før.

Omstillingen fra trykte bøger til e-bøger kræver udover digitalisering af materialesamlingen også en ændring af brugeradfærden. Der skal således iværksættes en stor borgerrettet læringsindsats for at borgerne tilegner sig viden og færdigheder til at bruge en digital materialesamling. Der skal ligeledes foregå uddannelse og træning af personalet på de københavnske biblioteker til at kunne anvende og undervise borgerne i det nye digitale tilbud.

Personalet vil også opleve færre håndteringer af bestilte / reserverede fysiske bøger, der vil derved skabes et bedre fysisk arbejdsmiljø.
Derfor skal digitaliseringen foregå i en tæt kobling til den øvrige udvikling af Københavns Biblioteker. 

Københavns Biblioteker vil arbejde for at digitaliseringsprogrammet bliver et nationalt samarbejde, hvilket kan fremskynde digitaliseringsindsatsen yderligere.

Endelig bør nævnes, at en særlig bevilling til e-bøger vil være et vigtigt politisk signal til forlag og forfattere om behovet for flere e-bøger og ønsket om samarbejde. Desuden vil det give Københavns Biblioteker gode muligheder for at etablere et samarbejde med de øvrige biblioteker om at digitalisere materialesamlingerne.

Økonomi

Digitalisering af trykte bøger har et stort økonomisk potentiale for Københavns Biblioteker.  

Københavns Biblioteker deltog i 2012/13 i et pilotprojekt med henblik på at vurdere det økonomiske potentiale ved at digitalisere folkebibliotekernes bagkatalog af bøger på dansk. Pilotprojektet er dokumenteret i rapporten: ”Digitalisering af folkebibliotekernes bagkatalog – en økonomisk potentialeberegning”.   

Rapporten dokumenterer, at der på landsplan er et varigt potentiale på 66-142 mio. kr. ved fuld indfasning af digital opbevaring og udlån af danske bøger anskaffet for mere end henholdsvis 10 og 20 år siden. For at realisere gevinsten vil det være nødvendigt at foretage engangsinvesteringer i digitalisering af trykte bøger.   

Serviceudgifter
1.000 kr. – 2014 p/l 2014 2015 2016 2017
Serviceudgifter:        
Digitalisering 2.200 2.750 2.750 2.750
Projektledelse og støtte 800 250 250 250
         
Serviceudgifter i alt 3.000 3.000 3.000 3.000
 
Effektiviseringsgevinst ved digitalisering
Der vil være en tidsforskydning mellem investering i digitalisering og realiseringen af gevinsterne ved en reduktion i håndtering og opbevaring af fysiske bøger.  

Digitaliseringsprogrammet kan opnå en varig besparelse på serviceudgifterne fra og med 2017 på 1,0 mio. kr. Gevinsterne skal primært findes i effektiviserede arbejdsgange i forbindelse med håndteringen af materialesamlingen.  Effektiviseringsgevinsterne kan skaleres, hvis digitaliseringsindsatsen fremskyndes yderligere. Effektiviseringsgevinsterne kan ikke realiseres hurtigere, da der er store kapacitetsomkostninger forbundet med håndtering og opbevaring af fysiske bøger, og disse kan først reduceres i større omfang ved en mere omfattende digitalisering.

Digitaliseringsprogrammet vil forventeligt medføre et fald i gebyrindtægterne, da digitale materialer ”selvafleveres”. Der er taget højde for fald i gebyrindtægterne i besparelse på serviceudgifterne fra og med 2017.  

Videre proces

Projektets igangsættelse afventer vedtagelsen af budget 2014.
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget ikke indstiller programmet for digitalisering af Københavns Bibliotekers samling af fysiske bøger, eller programmet ikke opnår bevilling fra og med budget 2014, vil programmet bortfalde.


Carsten Haurum
                                        / Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2013:

Indstillingen blev godkendt med følgende tilføjelser, der skal indarbejdes i budgetnotatet:
  • Alsidig digitalisering (hensyn til "nicheproduktion", open source)
  • Alternative modeller skal overvejes (eksempel: biblioteket på Køge Havn)
  • Frivillighed
Til top