Mødedato: 15.08.2013, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Handleplan: Kultur og Fritid - hele tiden

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til Kultur- og Fritidspolitikkens handleplan: Kultur og Fritid - hele tiden. 

Indstilling og beslutning

Kultur- og fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender Handleplan: Kultur og Fritid - hele tiden, og
 
2. at Kultur- og Fritidsudvalget
lader handleplanens indsatser indgå i budgetforhandlingere for 2014.




Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. juni 2013:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte behandlingen af sagen, idet handlingsplanens udgifskrævende forslag skal indgå i forhandlingerne om budget 2014.

Problemstilling

Kultur- og fritidsudvalget vedtog den 27. november 2011 en ny Kultur- og Fritidspolitik 2011 – 2015, som sætter rammerne for de næste fire års udvikling af kultur- og fritidslivet i København. Det blev besluttet, at der skulle udarbejdes 11 handleplaner, som omsætter politikkens visioner til konkrete indsatser.

Løsning

Kommunens indbyggertal vil i de kommende år stige markant, og der vil som følge heraf blive efterspurgt flere kultur og fritidstilbud. Samtidig skal der - i en tid med begrænsede driftsressourcer - arbejdes med  ”produktivitetsstigninger” i de eksisterende kommunale tilbud, dvs. flere og/eller bedre tilbud for samme eller færre ressourcer. Københavns kultur- og fritidsfaciliteter udgør en vigtig ramme for københavnernes udøvelse af kulturelle og sociale aktiviteter. Samtidig udgør lokaler og anlæg en væsentlig ressource - en ressource, der kan udnyttes endnu bedre, hvis adgangen til faciliteterne udvides og lettes til glæde for endnu flere københavnere.

Handleplanen Kultur og Fritid - hele tiden tager udgangspunkt i Kultur- og Fritidspolitikkens formulering om, at

”Der skal arbejdes med øget åbningstid og nemmere adgang til Kultur- og fritidsfaciliteterne. Øget tilgængelighed skal sikres via nøglekorts- og mobilløsninger, et styrket samarbejde med brugerne af anlæggene samt sammentænkning af institutioner og funktioner"
 
(Kultur og Fritidspolitikken 2011-2015)

I overensstemmelse hermed præsenterer handleplanen fem indsatser, som medvirker til at øge adgangen til byens kultur- og fritidsinstitutioner. 

Udfordringer og principper

Handleplanens indsatser imødekommer blandt andet følgende udfordringer:

  • Arbejdstiden og fritidens placering over døgnet er i forandring. Vi gør ikke alle de samme ting på samme tidspunkt.
  • Individuelle aktiviteter vinder frem på bekostning af kollektive aktiviteter, og borgerne har i mindre grad lyst til at forpligte sig over længere perioder.
  • Selvorganiserede fællesskaber med løsere struktur end traditionelle foreninger vinder frem, og fællesskaberne indtager i stigende grad nye arenaer for deres aktiviteter. De nye fællesskaber ønsker at benytte kommunale faciliteter, og det antages, at der er vilje til at betale for denne benyttelse.

Handleplanens indsatser bygger på følgende principper:

  • Differentierede løsninger som både retter sig mod det traditionelle foreningsområde samt mod nye og løst strukturerede fællesskaber.
  • Fleksible og brugervenlige løsninger som f.eks. anvendelse af mobile enheder som platform for formidling af ledige tider, udlevering af adgangskoder og betaling.
  • Omkostningsbevidsthed, der sikrer højere udnyttelse af lokaleressourcerne
  • Teknologiske løsninger (elektroniske adgangssystemer og automatisering af energistyring) for at fremme fleksibilitet og omkostnings”lette” løsninger.

Handleplanens indsatser

  1. Etablering af selvbetjent adgang på yderligere syv KFF institutioner.  
  2. Etablering af udvidet åbningstid og brugerstyret adgang på udendørs badeanlæg.
  3. Gennemførelse af forsøg med udvidelse af selvbetjent adgang på allerede selvbetjente biblioteker med kl. 7-8 og kl. 22-24 for at afdække behovet blandt brugere/borgere.
  4. Udvikling af incitamentsstrukturer for øget anvendelse af faciliteter.
  5. Udarbejdelse af en samlet kommunal strategi for investeringer i elektroniske adgangssystemer og intelligent energistyring.

Økonomi

Oversigt over finansieringsbehov 

Alle tal er i 1.000 kr. og i 2014 P/L.

Indsatser   Bevilling   2014  2015  2016   2017  
 1. Ubemandet adgang - fase 3
 Anlæg  5.9      
 2. Udvidet åbningtid og brugerstyret adgang
 på udendørs badeanlæg
 Drift  0,34  0,34 0,34  0,34 
 3. Forsøg med udvidet selvbetjent adgang
 -  -  -   -  -
 4. Incitamentsstrukturer for øget anvendelse af faciliteter
 -  -  -  -   - 
 5. KK strategi for elektroniske adgangssystemer
 og intelligent energistyring
 Anlæg  5  -   -   - 

Videre proces

Hvis udvalget tiltræder indstillingen, indgår forslagene i forhandlingerne om budget 2014. Forslagene uden finansielle behov iværksættes umiddelbart efter den politiske behandling i Kultur- og Fritidsudvalget.


Carsten Haurum
                                        / Susanne Hovgaard Heunicke

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2013:

Indstillingen blev godkendt, idet også følgende indsatser skal indgå i det videre arbejde og budgetforhandlingerne:
bedre booking, bedre hjemmesider, overblik over frie ressourcer, proaktiv indsats for alle medarbejdere til at matche ledig tid med nye brugere, udvidet åbningstid i weekender, ferier og helligdage.


Til top