Mødedato: 15.08.2013, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Forsøgsordning med kulturaktiviteter på Sluse- og Teglholmen i Sydhavn.

Kulturanstalten og Kulturhusforeningen Karens Minde ønsker at igangsætte et toårigt forsøgsprojekt, der skal opdyrke lokale kulturtilbud og -faciliteter på Sluse- og Teglholmen.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,  

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget lader et tilskud på 1,5 mio. kr., fordelt med 740.000 kr. i 2014 og 760.000 kr. i 2015, indgå i udvalgets ønsker til forhandlingerne om Budget 2014 og overslagsårene til en toårig forsøgsordning på Sluse- og Teglholmen.

Problemstilling

Der er ikke etableret kulturfaciliteter i forbindelse med udbygningen af Sluse- og Teglholmen.

Kulturanstalten og Kulturhusforeningen Karens Minde ønsker derfor at etablere et kultursamarbejde med bl.a. Skolen i Sydhavn, der i en toårig forsøgsperiode 2014-2015 skal opdyrke nye kulturtilbud og -faciliteter i bydelen. Erfaringer og metoder fra projektet vil kunne overføres til andre byudviklingsområder i København.

Løsning

Driftsomkostningerne for projektet er i alt 1,5 mio. kr. for 2014 og 2015. Forvaltningen indstiller, at projektet indgår i Kultur- og Fritidsudvalgets ønsker til de kommende budgetforhandlinger.

Om Sluse- og Teglholmen
Der bor i dag 10.000 borgere på Sluse- og Teglholmen i Sydhavn. Der er imidlertid ikke etableret kulturfaciliteter i området i takt med den voldsomme byudvikling. Området afskæres samtidig fra resten af Sydhavn med enten vand eller større indfaldsveje.
 
Byudviklingen har ikke kun øget antallet af beboere. Den har også givet plads til ressourcestærke børnefamilier, der ændrer befolkningssammensætningen i området. Borgerne på Sluse- og Teglholmen udgør derfor en ressource som aktive medskabere af kulturlivet i området.

Om forsøgsordningen
Med en toårig forsøgsordning vil Kulturanstalten og Kulturhusforeningen Karens Minde understøtte relationerne mellem bydelens beboere og opdyrke kulturaktiviteter med afsæt i deres kompetencer og ressourcer. Projektet bygger således på kultur- og fritidspolitikkens ønsker om brugerinddragelse, samskabelse og kulturinstitutioner, der breder sig ud over deres fysiske rammer.

Målsætningen med projektet er at opdyrke et ’kulturcenter’ for Sluse- og Teglholmen, der ikke er bundet til én fysisk adresse, men bygger på dobbeltanvendelse af bydelens forskellige eksisterende lokaler og pladser. Derfor vil en del af projektet være at etablere samarbejdsaftaler med lokale boligforeninger, organisationer og andre interessenter.

Som det naturlige samlingspunkt på Sluse- og Teglholmen vil der være fokus på Skolen i Sydhavn og på mulighederne for at åbne skolens lokaler op for kulturelle aktiviteter efter skoletid. Efter en større brand forventes skolen at være indflytningsklar medio 2014. Samarbejdet med skolen kan dermed etableres allerede inden skolen åbner i de nye lokaler. Skolens multisal er i drift.  

Sideløbende med nye kulturfaciliteter vil projektet fokusere på at mobilisere ressourcerne blandt områdets beboere til at være aktive medskabere af kulturlivet i bydelen. Det skal ske igennem løbende brugerinddragelse, facilitering og større events i løbet af 2014 og 2015, der skal sætte fokus på mulighederne i området. 

Som forsøgsordning vil projektet udvikle metoder og erfaringer sideløbende med de konkrete kulturaktiviteter, der på sigt kan overføres til andre byudviklingsområder i København i tidsrummet frem, til der bygges egentlige kulturfaciliteter. 
 
Organisering
Projektet er formelt forankret i Kulturhusforeningen Karens Minde og Kulturanstalten, der begge bidrager til projektet med administrative og kulturelle ressourcer. Det gælder f.eks. kulturarrangementer, der i opstartsperioden flyttes til forskellige placeringer på Sluse- og Teglholmen. Dermed knyttes der også bro mellem det gamle og det nye Sydhavn.

Der ansættes en projektleder til at udvikle og gennemføre projektet. Ansættelsen af én koordinerende projektleder skal bl.a. sikre, at kommunikation og organisering kan holde det samme tempo som de lokale initiativer.

For at sikre lokal forankring blandt interessenterne på Sluse- og Teglholmen etableres der en styregruppe med deltagelse fra Skolen i Sydhavn, Kulturforeningen Karens Minde, Kulturanstalten og Kgs. Enghave Lokaludvalg. Derudover arbejdes der på at bl.a. Aalborg Universitet, der har faciliteter i området, også indtræder i styregruppen.

Økonomi

Udgifterne til en toårig forsøgsperiode vil i alt være 1,5 mio. kr., der fordeles med 740.000 kr. i 2014 og 760.000 kr. i 2015.

2014 2015
Driftsudgifter v. lån af lokaler 180.000 180.000
Kulturaktiviteter 150.000 180.000
Projektledelse (løn) 375.000 375.000
Borgermøder 15.000 5.000
Kommunikation 5.000 5.000
Aktivitetsmøder 15.000 15.000
I alt 740.000 760.000

Posten 'driftsudgifter v. lån af lokaler' skal dække ekstra udgifter til f.eks. rengøring, særlige adgangsforhold eller lignende, som kræves for at opdyrke nye kulturfaciliteter igennem dobbeltudnyttelse af eksisterende bygninger og lokaler.

Videre proces

Et tilskud på i alt 1,5 mio. kr., fordelt med 740.000 kr. i 2014 og 760.000 kr. i 2015, indgår i Kultur- og Fritidsudvalgets ønsker til forhandlingerne om budget 2014 og overslagsårene.
Carsten Haurum
                                /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2013:

Dagsordenens punkt 13, 14 og 15 blev behandlet under eet.

Indstillingen blev godkendt.
Til top