Mødedato: 15.03.2018, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kultur- og Fritidsudvalgets årsregnskab 2017 og overførsler 2018

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende årsregnskabet for 2017 og anmodning om overførsler fra 2017 til 2018.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender årsregnskabet for 2017, herunder Kultur- og Fritidsudvalgets regnskabsforklaringer, jf. bilag 1, og supplerende oversigter jf. bilag 2-3
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om at få overført mer-/mindreforbrug til 2018, jf. bilag 4-9

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende regnskabet for 2017 for udvalgets område, inden det indarbejdes i Københavns Kommunes samlede regnskab, som skal godkendes i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. I regnskabssagen forklares væsentlige afvigelser mellem bevilling og regnskab på alle styringsområder, og der udarbejdes en række obligatoriske oversigter.

Udvalget kan herudover anmode Borgerrepræsentationen om at få overført mer-/mindreforbrug fra 2017 til 2018.

Løsning

Borgerrepræsentationen har fastsat en række kriterier for overførsel af mer-/mindreforbrug indenfor de enkelte styringsområder. Kriterierne er uændrede i forhold til tidligere år.

Generelt gælder det, at både mer- og mindreforbrug overføres til det efterfølgende år. Dvs., at et mindreforbrug på et anlægsprojekt i 2017 i udgangspunktet overføres til 2018.

På servicerammen er overførsel af mindreforbrug dog betinget af, at det konkrete mindreforbrug kan kategoriseres som værende enten eksterne tilskudsmidler, midler med lov- og kontraktmæssig binding eller decentral opsparing. De decentrale institutioner har adgang til at overføre mindreforbrug på op til 4 % af deres samlede udgiftsbudget til det efterfølgende år som decentral opsparing.  

Mindreforbrug på servicebevillingen

På servicebevillingen ses et samlet mindreforbrug på 23,1 mio. kr., svarende til 1,5 pct. af bevillingen. Af det samlede mindreforbrug tilbageføres 1,6 mio. kr. til kassen, mens de resterende 21,5 mio. kr. søges overført til 2018, jf. tabel 1 nedenfor. Der henvises i øvrigt til en uddybning af de enkelte poster i forlængelse af tabellen nedenfor.

Tabel 1. Resultat og overførselsønsker vedr. servicebevillingen

Forklaring Beløb (mio. kr.) Søges overført (mio. kr.) Kategori i overførselssagen
a) Institutioner med overførselsadgang

        13,8

      13,8

Decentral opsparing  (Bilag 4)

b) Eksterne tilskudsmidler, hvor KFF er tilskudsmodtager           7,9         7,9 Eksternt finansierede projekter (Bilag 5)
c) ICORN - fribyforfatter ordning, arkiveringsopgaver mm.           0,3         0,3 Lov- og kontraktmæssigt bundne midler (bilag 6)
d) Enheder uden overførsels-adgang          -0,5        -0,5 Øvrige serviceoverførsler (bilag 7)
e) Korrektion - tilbageførte hensættelser           1,6            0 Afleveres til Kassen
I alt         23,1        21,5
Note: pga. afrundinger afviger summen. Positive tal svarer til mindreforbrug. Negative tal svarer til merforbrug.

Uddybning af tabel 1

a) Institutionerne kan overføre mindreforbrug på op til 4 pct. af deres udgiftsbudget. Institutionernes mindreforbrug på 13,8 mio. kr. skyldes almindelige forskydninger og kan bl.a. tilskrives forsinkelser i projekter, sparede lønmidler ved midlertidigt vakante stillinger mm.

b) Forvaltningen har et mindreforbrug på i alt 7,9 mio. kr. til projekter finansieret af eksterne tilskudsmidler. Projekterne omfatter EU-tilskudsmidler til det Europæiske Cross Media Academy - EUCROMA samt en række projekter på museerne, herunder etablering af det nye Københavns Museum og diverse udstillinger f.eks. Ordenes Magt. Mindreforbruget søges overført til 2018 (jf. bilag 5).

c) Der er et mindreforbrug af lov- og kontraktmæssigt bundne midler på i alt 0,3 mio. kr. til bl.a. fribyforfatterordningen ICORN, som skyldes, at den nuværende forfatter påbegyndte sit 2-årige ophold som fribyforfatter sent i 2016, hvilket bevirker, at opholdet først slutter sent i 2018, hvorfor en større andel af udgifterne til ordningen forskydes til 2018. Midlerne kan overføres, idet der er tale om lov- og kontraktmæssigt bundne midler.

d) Der er et merforbrug for i alt 0,5 mio. kr. i enhederne uden overførselsadgang. Merforbruget fordeler sig på en række enheder, som hver især har mindre afvigelser, som generelt skyldes forskydninger i betalinger mm.

e) I alt 1,6 mio. kr. af det samlede mindreforbrug på servicebevillingen vedrører hensættelser fra tidligere år, som i forbindelse med klargøringen af åbningsbalancen til Kvantum er tilbageført til driftsregnskabet. I henhold til Københavns Kommunes fælles retningslinjer for oprydning/klargøring af Københavns Kommunes balance før migrering til Kvantum, skal sådanne poster tilbageføres til kassen.

Mindreforbrug på anlægsbevillingen

På anlægsbevillingen er der et samlet mindreforbrug på 10,3 mio. kr., hvilket svarer til niveauet det forudgående år. Mindreforbruget skyldes primært mindre forsinkelser i projekter samt forskydninger i afregninger med leverandører. Af det samlede mindreforbrug overføres 0,2 mio. kr. til kassen, da det vedrører afsluttede projekter. Det resterende mindreforbrug overføres til 2018, jf. bilag 7.

Merforbrug på bevillingen til efterspørgselsstyrede overførsler

På rammen til efterspørgselsstyrede overførsler ses et lille merforbrug på 2,2 mio. kr., som primært skyldes en stigning i udgifterne til boligsikring. Stigningen skal ses i sammenhæng med den generelle befolkningstilvækst i Københavns kommune. Merforbruget overføres til 2018, hvor det håndteres indenfor den eksisterende ramme.

Teknisk forskydning på finansposterne

På finansposterne ses en række forskydninger, som alle er af teknisk karakter. Den samlede nettobevægelse på balanceposterne udgør -1.927,6 mio. kr.

Den største forskydning på 1.887,1 mio. kr. skyldes, at alle kommunens indbetalinger i PBS, der vedrører 2017, er posteret ind på en mellemregningskonto med modpost i banken. Det er en del af den løbende drift, at betalinger først går ind i banken og derefter bliver posteret i driften. Der er således ikke tale om en afvigelse, men en bevægelse, som skyldes, at der løbende foretages indbetalinger til kommunens bank med modpost på en mellemregningskonto, men denne mellemregningskonto bliver løbende tømt i takt med at posteringerne bogføres i regnskabet.

Konklusionsnotat om afstemning samt af- og nedskrivninger på balancen

Det fremgår af konklusionsnotatet, jf. bilag 3, at der har været en række udfordringer med afstemning af balancekonti i regnskabsåret 2017. Dette hænger sammen med overgangen til nyt økonomisystem. Der er tale om manglende afstemninger både i kommunens gamle økonomisystem KØR og i det nye økonomisystem Kvantum. Udfordringerne berører flere forvaltninger, og der arbejdes på løsninger på tværs af forvaltningerne. Grundlæggende set vurderes det, at regnskabet er retvisende til trods for disse udfordringer.

Økonomi

Intern Revision har foretaget afprøvning af overførselsanmodningerne indenfor de gældende overførselskategorier (bilag 4-9) og erklæret sig enig i overførslerne. Det forventes derfor, at overførslerne på Kultur- og Fritidsudvalgets område godkendes i forbindelse med den politiske behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalgets årsregnskab indarbejdes af Økonomiforvaltningen i kommunens samlede regnskab for 2017, der forelægges Økonomiudvalget den 10. april 2018 og Borgerrepræsentationen den 19. april 2018.

Kultur- og Fritidsudvalgets anmodning om overførsler fra 2017 til 2018 indarbejdes af Økonomiforvaltningen i en samlet overførselssag 2017-18, der forelægges Økonomiudvalget den 24. april 2018 og Borgerrepræsentationen den 3. maj 2018.

Mette Touborg

 

                                                                                          /Annegrete Vallgårda 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top