Mødedato: 12.10.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Bibliotekspakken - Nøgletalsrapport for 1. halvår 2017 og Kvartalsrapport for 2. kvartal 2017

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges Nøgletalsrapporten for Bibliotekspakken 1. halvår 2017 samt Kvartalsrapport for 2. kvartal 2017.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager Nøgletalsrapport for Bibliotekspakken 1. halvår 2017 til efterretning

  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager Kvartalsrapport for Bibliotekspakken 2. kvartal 2017 til efterretning

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget har efterspurgt en løbende orientering om udviklingen på bibliotekerne i forbindelse med implementeringen af bibliotekernes handlingsplan Styrk Borgerne.

Nøgletalsrapporten følger op på de mål, der blev fastlagt i forbindelse med vedtagelsen af Styrk Borgerne og beskriver samtidigt de væsentligste resultater og tendenser. Kvartalsrapporten giver en status på konkrete aktiviteter det foregående kvartal og ser frem mod kommende aktiviteter.

Løsning

Nøgletalsrapport 1. halvår 2017

På udvalgsmødet den 24. februar 2017 anmodede Kultur- og Fritidsudvalget forvaltningen om at justere de digitale målsætninger til et mere realistisk niveau. Størstedelen af de tidligere mål er fra udvalgsmødet den 19. februar 2015 og fremgår sammen med de reviderede mål af nedenstående tabel (jf. side 24 i bilag 1). De oprindelige mål var temmelig ambitiøse og fra 2014 til 2015 steg udlånet af e-bøger da også med ca. 90%, men på grund af et reduceret udbud af e-bøger aftog udviklingen i 2016 og 2017.
                                     

Tidligere mål

Reviderede mål maj 2017

500.000 e-bogsudlån i 2017

375.000 e-bogsudlån i 2017

I alt 15.000 unikke lånere pr. måned af e-bøger og netlydbøger pr. måned

7.000 unikke lånere pr. måned af e-bøger og 7.000 unikke lånere pr. måned af netlydbøger.

180.000 årlige unikke lånere for e-bøger og netlydbøger tilsammen

50.000 årlige unikke lånere for e-bøger og netlydbøger tilsammen

10 mio. besøg på biblioteket.kk.dk i 2017

Ca. 4,5 mio. besøg på biblioteket.kk.dk i 2017

90 pct. lånerindmeldelse foregår online i 2017.

60 pct. lånerindmeldelse foregår online i 2017

100 pct. af gebyrbetaling på bibliotekerne foregår online i 2017

80 pct. af gebyrbetaling på bibliotekerne foregår online i 2017

Min. 55.500 opkald årligt til Biblioteket Online

Min. 55.000 opkald årligt til Biblioteket Online

Biblioteket Online straksafklarer min. 80 pct. af opkaldene

Biblioteket Online straksafklarer min. 80 pct. af opkaldene

Det første halve år af 2017 viser ingen ændringer i den overordnede tendens med stigende besøgstal og faldende udlån. Dog ligger det samlede bogudlån for fysiske og digitale materialer stabilt sammenlignet med 2. halvår 2016. Det skyldes, at der er forhandlet nye og bedre aftaler med en række forlag, hvilket har betydet, at e-bogsudlånet er steget med 22 pct. sammenholdt med samme periode i 2016.

E-bogsudlånet forventes at stige yderligere, idet Københavns Biblioteker har indgået et samarbejde med 24 skoler om adgang til frilæsningsbøger via eReolen GO! Eleverne kan logge på med UNI-login og få adgang til bøger og lydbøger til lystlæsning. Københavns Biblioteker har netop besluttet at tilbyde ordningen til alle byens skoler i en toårig forsøgsperiode fra 2018-2019. Brugen af e-materialer til børn ventes derfor at stige yderligere i de kommende år. Skolerne er begejstrede for tilbuddet, og tilbagemeldingen på nuværende tidspunkt er, at børnene altid har noget at læse i, og at der er et større udvalg af titler end på egne skolebiblioteker.

Besøgstallet er steget med ca. 2 % sammenlignet med samme periode i 2016. Samtidig er brugen af biblioteket i ydertimerne (fra 7-10 og 19-23) steget markant i perioden fra 1. halvår 2014 til 1. halvår 2017 med i alt 43 %. Det bekræfter, at københavnerne har taget den udvidede åbningstid til sig.

De fysiske rammer
Foråret 2017 har været kendetegnet af et stort fokus på bibliotekernes fysiske rammer. I maj 2017 udgav White Noise Agency i samarbejde med Københavns Biblioteker en undersøgelse, der konkluderede, at bibliotekernes fysiske rammer er ude af trit med den ellers høje standard for Københavns Kommunes institutioner.

Bibliotekerne er generelt slidte, og derfor er der stort fokus på modernisering og nybyggeri. Det nye bibliotek i Tingbjerg åbner ultimo 2017. I budget 2018 fik Hovedbiblioteket midler til udskiftning af teknisk anlæg til varme og ventilation, mens Valby Bibliotek fik en planlægningsbevilling. Planerne for flytningen af Nørrebro Bibliotek til Nørrebrohallen er ligeledes godkendt af Borgerrepræsentationen. Der arbejdes desuden på nyindretning af alle biblioteker i form af bedre skiltning og forbedring af selvbetjeningsområderne.

Der udestår dog stadig modernisering af mange biblioteker, og forbedring af bibliotekernes fysiske rammer vil være et prioriteret fokusområde flere år fremover.

Kvartalsrapport 2. kvartal 2017
Det primære opmærksomhedspunkt i efteråret er implementeringen af Det Fælles Bibliotekssystem i København. København er en af de sidste af landets kommuner, der tager det nationale system i brug, da det har været vigtigt, at systemets funktionalitet har været solidt afprøvet først i andre kommuner. Herudover har der været usikkerhed omkring integrationen mellem det nye bibliotekssystem, bibliotekernes materialestyringssystem (IMS) og kommunens nye økonomisystem (Kvantum).

Fra den 6.-8. november vil der være ”frozen zone” på bibliotekerne. Her lukkes det gamle bibliotekssystem ned, og data overføres til det nye system. Det betyder, at borgere i perioden ikke kan låne, aflevere, bestille eller reservere bøger. Der gøres en ekstra indsats for at kommunikere budskabet til borgerne, så de i mindst muligt omfang kommer til at gå forgæves på biblioteket. Der udsendes blandt andet besked på sms og mail og informeres på hjemmeside, facebook og i biblioteksrummet. Der sørges for, at ingen materialer har afleveringsdato de pågældende dage, og der udsendes pressemeddelelse til lokalaviserne. Desuden er der planlagt kulturelle aktiviteter for børnefamilier for at sikre et positivt biblioteksbesøg, selvom det ikke er muligt at låne bøger med hjem.

Et andet højdepunkt i efteråret bliver færdiggørelsen af strategien for Københavns digitale bibliotek, som skal udstikke retningen for de kommende års arbejde med det digitale bibliotek. Strategien har fokus på organisering, kompetenceudvikling og brug af data og skal danne fundamentet for en fokuseret indsats på bibliotekerne, der f.eks. skal resultere i en stigning i antallet af e-bogsudlån i København. 

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kvartalsrapporten for 3. kvartal forelægges Kultur- og Fritidsudvalget i december 2017.

 

Mette Touborg

                                       /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 12. oktober 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top