Mødedato: 04.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kontingentstøtteordning

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en kontingentstøtteordning til kultur- og fritidslivet målrettet børn og unge fra økonomisk trængte familier.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at den foreslåede model for organiseringen af en kontingentstøtteordning indgår i forhandlingerne om Budget 2016.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 23. april 2015 Kultur- og Fritidsforvaltningen om at forelægge udvalget et revideret forslag til en kontingentstøtteordning med henblik på Budget 2016.

Løsning

Pr. 1. oktober 2014 har alle kommuner fået en fleksibel mulighed for at yde økonomisk støtte til børn og unges fritidsaktiviteter som led i en forebyggende indsats. Kommunerne fastsætter selv kriterierne for tildeling af støtten.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet et forslag til en mulig kontingentstøtteordning, som skal give børn og unge i alderen 6-17 år fra økonomisk trængte familier mulighed for at deltage i kultur- og fritidslivet.

Evalueringerne af forsøg med fritidspas under Satspuljemidlerne peger på, at en form for fritidsvejledning i forbindelse med uddeling af midlerne er afgørende for at få etableret kontakt til målgruppen og få skabt et holdbart match mellem barnet og fritidsaktiviteten. FritidsGuiderne KBH, der er et korps af frivillige, som arbejder for at give udsatte børn og unge et aktivt fritidsliv, yder allerede denne form for fritidsvejledning. FritidsGuiderne er forankret i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Forslaget handler derfor overordnet om, at kontingentstøtteordningen tilknyttes FritidsGuiderne KBH, og at FerieCamp bruges som platform for rekruttering fra den relevante målgruppe.

Deltagerne på FerieCamp er i overvejende grad børn af økonomisk dårligt stillede forældre. Disse børn er flittige brugere af de gratis tilbud, som FerieCamp tilbyder i ferierne, men er ofte ikke aktive i faste foreningsaktiviteter. Derfor er denne gruppe børn en oplagt målgruppe i forhold til brobygning til kultur- og fritidslivet via kontingentstøtte.

Der er pt. 12 FritidsGuide-grupper fordelt på 12 bydele med hver sin deltidsansatte ForeningsGuide-koordinator (typisk en studentermedhjælper). Med ordningen får alle koordinatorerne mulighed for at tilbyde kontingentstøtte til børn af økonomisk dårligt stillede familier. Dog vil grupperne i de seks områder, hvor der er FerieCamp (Amager, Bispebjerg, Husum, Tingbjerg, Indre Nørrebro og Ydre Nørrebro) få mulighed for at tilbyde kontingentstøtte til flere børn.

I 2014 guidede FritidsGuiderne 391 børn ind i foreningslivet, hvoraf 75 % er fastholdt efter seks måneder.

FritidsGuiderne er dog i berøring med mange flere børn, og de oplever ofte at få henvendelser fra familier, der ikke har råd til at betale kontingent. Der bruges derfor mange ressourcer blandt ForeningsGuide-koordinatorerne på at afsøge kontingentstøttemuligheder i DGI, DIF, DUF og Mødrehjælpen. Udgangspunktet i de nævnte organisationer er dog, at midlerne er midlertidige. Dermed sikrer de ikke fastholdelsen af børnene i aktiviteterne på længere sigt.

Forvaltningens forslag omhandler en vedvarende støtteordning, da erfaringen i København er, at midlertidige løsninger ikke fastholder børn i aktiviteterne, hvis forældrene er økonomisk dårligt stillet i en længere periode eller permanent.

FerieCamp og FritidsGuiderne KBH er begge forankret i Skole og Fritid i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Skole og Fritids konsulenter sikrer, at FritidsGuidekoordinatorerne arbejder tæt sammen med FerieCampkoordinatorerne, og på den måde får koordineret indsatserne med henblik på rekruttering af flere børn til kultur- og fritidslivet.

Forvaltningen vil derudover sikre, at kontingentstøtteordningen formidles ud til folkeskoler, boligsociale medarbejdere, foreninger og kulturinstitutioner, og at disse indgår som samarbejdspartnere i forhold til rekrutteringen af de relevante børn. Således vil bevillingen af kontingentstøtten ske i dialog med de forskellige parter. Dette medvirker til, at børnenes deltagelse og fastholdelse i aktiviteterne understøttes fra flere forskellige sider.

Der kræves ikke dokumentation for forældrenes økonomiske situation, men forældrene skal overfor koordinatoren redegøre for, hvorfor de er mindrebemidlede. Udgangspunktet er, at ordningen hurtigt og nemt kan få børnene i gang med de ønskede aktiviteter. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at den nævnte model giver mulighed for at yde tilskud på max 1500 kr. årligt pr. barn til kontingenter i folkeoplysende foreninger eller til kulturtilbud i Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner. 

Når et barn er godkendt til kontingentstøtte, aftaler FritidsGuide-koordinatoren opstart med foreningen eller kulturtilbuddet og informerer om, at barnet starter på kontingentstøtte. Barnet tilbydes samtidig én-til-én guidning af en frivillig FritidsGuide, hvor barnet følges af sted de første gange, og den frivillige inddrager forældrene og følger løbende op på barnets deltagelse, f.eks. efter tre og seks måneder.
 
Hvis barnet stadig deltager i foreningen eller kulturtilbuddet efter den første opfølgning, kan kontingentstøtten udbetales. For foreningerne kan udbetalingerne ske i forbindelse med udbetalingen af aktivitetstilskud fra forvaltningen, hvor foreningerne selv melder ind, hvor mange børn på kontingentstøtte, de skal have refusion for. Udbetalingerne til kulturinstitutionerne sker direkte fra Skole og Fritid.

Kontingentstøtten bevilges for et år ad gangen, hvorefter familien kan genansøge og fortsætte på ordningen, såfremt familiens situation ikke har ændret sig. 

Fordele og ulemper
Fordelene ved den foreslåede model er, at børn af økonomisk dårligt stillede forældre får mulighed for at blive en del af det etablerede forenings- og kulturliv, at samarbejdet mellem de forskellige parter gør det muligt at følge børnene tæt og dermed sikrer en bedre fastholdelse i aktiviteterne, og at arbejdsgangen er administrativ enkel.

Ulemperne ved modellen er, at det kan risikeres, at familier, der selv har råd, får bevilget gratis kontingent, og at de kontingentstøttede børn vænner sig til gratis tilbud, hvilket potentielt set underminerer foreningslivets tradition for kontingentbetaling.

Ordningen vil derudover kræve, at foreningerne er villige til at løfte et socialt ansvar i forbindelse med indslusningen af børn fra målgruppen. 

Økonomi
Forvaltningen foreslår, at ordningen gennemføres parallelt med FerieCamps treårige bevilling i 2016-2018, hvorefter projektet evalueres og eventuelt gøres permanent.  

Med det foreslåede budget får hver FritidsGuide-gruppe mulighed for årligt at give 20 børn kontingentstøtte. FritidsGuidegrupperne i hver af de seks FerieCamp-områder får dog mulighed for at give yderligere 20 børn rekruttereret via FerieCamp kontingentstøtte. Dvs. i alt 360 børn i 2016.

Forvaltningen foreslår, at der hvert år i projektperioden gives støtte til yderligere 360 børn, så nye børn kan få gavn af ordningen, samtidig med at de kontingentstøttede børn kan fortsætte deres deltagelse i kultur- og fritidslivet.

År

2016

2017

2018

Antal børn (20 pr. FritidsGuide-gruppe)

240

480

720

Antal børn rekrutteret via FerieCamp (20 pr. område)

120

240

360

Kontingentstøtte (1500 kr. pr. barn)

540.000 kr.

1.080.000 kr.

1.620.000 kr.

Konsulentstøtte/ administration Skole og Fritid

150.000 kr.

150.000 kr.

150.000 kr.

I alt

690.000 kr. for

360 kontingenter

1.230.000 kr. for

720 kontingenter

1.770.000 kr. for

1080 kontingenter

Samlet beløb for den treårige periode: 3.690.000 kr. for 1080 børn.

Midler, der ikke anvendes til formålet, vil ved årets udgang kunne tildeles foreninger, der gør en særlig indsats for at tage imod nye medlemmer henvist via FritidsGuiderne KBH.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen udarbejder et budgetnotat i henhold til udvalgets ønsker.


Carsten Haurum
            
                                                                                    /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2015:

Indstillingen blev godkendt - udvalgets tilkendegivelser vil indgå i arbejdet med udarbejdelse af budgetnotatet. 
Til top