Mødedato: 04.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

B-Sag: Bidrag til revision af Københavns Kommunes Handicappolitik

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til bidraget til en revideret handleplan til handicappolitikken 2015-2017.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at
  1. Kultur- og Fritidsudvalget tager status på Kultur- og Fritidsudvalgets bidrag til handleplan 2013-2014 for Københavns Kommunes Handicappolitik til efterretning.
  2. Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som Kultur- og Fritidsudvalgets bidrag til en revideret handleplan til Københavns Kommunes Handicappolitik for perioden 2015-2017.

Problemstilling

Københavns Kommunes Handicappolitik gælder for perioden 2011-2017. Til Handicappolitikken hører handleplaner, som revideres hvert andet år. Den seneste handleplan gjaldt for perioden 2013-2014. Der er nu udarbejdet status over handleplanen 2013-2014 (bilag 2), og der skal udarbejdes et nyt bidrag til handleplanen gældende i perioden 2015-2017. Indstillingen betragtes som bidraget til handleplanen i perioden 2015-2017.   

Løsning

Status på handeplan 2013-2014
Kultur- og Fritidsudvalget bidrog med fire initiativer til handleplanen 2013-2014 (bilag 1).

Nedenfor gives en kort status på initiativerne. Dette er uddybet i bilag 2.

  1. Kultur- og Fritidsforvaltningen ville sikre handicapforbedrende tiltag i henhold til de lovmæssige bestemmelser i genopretningsplanen for byens kultur- og fritidsfaciliteter. Dette blev gjort gennem en tilgængelighedspulje, som i dag varetages af Økonomiforvaltningen (KEjd).
  2. Kultur- og Fritidsudvalgets andet initiativ handler om støtte til foreninger og aftenskoler til borgere med handicaps. Dette initiativ fortsættes. 
  3. Det tredje initiativ er Københavns Bibliotekers lydaviser, hvor indlæsning af lokalstof fra bydelene udsendes til især en stor gruppe blinde. Dette initiativ videreføres.
  4. Det fjerde initiativ handler om formidling. Dette indebærer en skiltning med mærkater af kultur- og fritidsfaciliteter med særlig god tilgængelighed for borgere med handicaps. Denne opgave varetages i dag af Økonomiforvaltningen (KEjd). En del af formidlingen indebærer også fortsat undervisning og personlig rådgivning til idrætsforeninger og aftenskoler omkring inklusion af borgere med handicaps. Denne opgave varetages af Kultur- og Fritidsforvaltningen, og kører løbende.

Bidrag til revideret handleplan 2015-2017
Kultur- og Fritidspolitikken 2016-2019 er i høring til 16. juni 2015. Politikken spiller op til en række overordnede principper, som har flere berøringspunkter med Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2017. Kultur- og Fritidspolitikkens afsæt er, at kultur- og fritidsliv har en værdi i sig selv, og det er båret af lyst og glæde ved at være en del af et aktivt københavnerliv.  
 
Handicappolitikken vil bidrage til, at København skal være en by, hvor børn, unge, voksne og ældre med handicap kan leve det liv, de ønsker. Denne ambition er i overensstemmelse med Kultur- og Fritidspolitikkens ambition om, at alle skal inddrages i det københavnske kultur- og idrætsliv, og at der er tilbud til alle. Kultur- og Fritidspolitikkens indsatser er målrettet alle københavnerne, og det spiller sammen med Handicappolitikkens handleplaner målrettet en gruppe af mennesker.

Let tilgængelighed fysisk og digitalt
Et af handicappolitikkens mål er tilgængelighed. Kultur- og Fritidspolitikkens indsatsområder er bl.a. fysiske faciliteter og digitale flader. Der skal derfor gøres en indsats for, at der bygges faciliteter, der rammer bredest muligt, og som så mange som muligt kan benytte.

Den digitale teknologi skal sættes i spil til fordel for københavnerne. Gennem digitalisering skal der være lettere adgang til de mange platforme, call-centre og online services. Online IT-hjælpemidler gør det let at få et godt overblik over de mange tilbud og medvirker til, at det er nemt og hurtigt at komme i kontakt med Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Et andet IT-tiltag, der skal skabe bedre tilgængelighed, er en fortsat indspilning af aviser med lokale nyheder, som udsendes dagligt. Tilbud som dette gør nyheder mere tilgængelige for alle københavnere.

Børn og unge i kultur- og fritidslivet
Handicappolitikken vil arbejde målrettet for, at så mange børn og unge som muligt kan inkluderes i de almene tilbud, der er på området. Kultur- og fritidspolitikken vil arbejde aktivt med folkeskolereformens dagsorden om "Den åbne skole". Kultur- og fritidslivet kan bidrage til endnu flere børns generelle udvikling, trivsel og lyst til medborgerskab. Der skal også arbejdes målrettet med at få kunsten, kulturen og idrætten ind på skoleskemaet, ligesom at børnene skal bringes ud til Københavns kultur- og foreningsliv. Et initiativ, som fortsat kører, er støtte til kultur- og fritidsaktiviteter til borgere med handicaps. Dette kan understøtte handicappede børn og unges inklusion i almene kultur- og fritidstilbud.

Kulturtilbud af høj kvalitet
Et af Kultur- og Fritidspolitikkens principper handler om kvalitet. Alt samarbejde stimulerer og udfordrer Københavns kultur- og fritidsliv, der herigennem skal levere nyt og overraskende. Københavns Kommune har bl.a. bevilliget 100.000 kr. til en dokumentarfilm om handicap. 
 
Alle skal inddrages i kultur- og fritidslivet i København. En bred palet af muligheder gør, at der er tilbud til alle, og det er en særlig ambition at understøtte, at københavnerne inddrages mest muligt i byens kultur- og idrætsliv.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen bliver efter endt behandling i Kultur- og Fritidsudvalget sendt til Socialforvaltningen, som samler alle udvalgs bidrag til en samlet handleplan for Handicappolitikken 2015-2017. 


   

Carsten Haurum

 

                                          /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2015:

Punktet blev behandlet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden).
Indstillingen blev godkendt.
Til top