Mødedato: 22.02.2024, kl. 18:30
Mødested: Materielgården Vestre Kirkegård, indgang fra Bavnehøj Allé

15 minutter Beslutning om input til overførselssagen samt godkendelse af proces for lokaludvalgets ønsker til Budget 2025

Se alle bilag
Lokaludvalget skal godkende ønsker til overførselssagen samt godkende proces for ønsker til budget 2025.

Indstilling

Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:

1. at lokaludvalget godkender Socialudvalgets ønske til overførselssagen vedrørende planlægningsbevilling til Ungeværk ved den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret.

2. at lokaludvalget godkender Bymiljøudvalgets ønske til overførselssagen om midler til en forundersøgelse af mulighederne for en stibro over vejen Sjællandsbroen ved Bådehavnsgade.

3. at lokaludvalget godkender ønske fra Forretningsudvalget om, at der tilføres midler til Sekretariatet, så lokaludvalget får samme økonomi til det lokale miljøarbejde som de øvrige lokaludvalg.

4. at lokaludvalget pålægger underudvalgene at drøfte deres input/ønsker til forhandlingerne for Budget 2025

 

Problemstilling

Ad 1-2: Overførselssagen:

Partierne på Københavns Rådhus indgår hvert år i slutningen af april aftale om overførselsmidler - også kaldet ’den lille budget-aftale’. 

Den såkaldte overførselssag er en politisk forhandling, hvor nye initiativer samt opgaver, der mangler finansiering eller er blevet dyrere end forventet, samles op og finansieres med de penge, der er til overs fra sidste år.

De politiske forhandlinger om overførselssagen foregår i sidste halvdel af marts. Herefter behandles overførselssagen i Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen.

Arbejdsgrupperne har haft mulighed for at drøfte deres ønsker til overførselssagen på deres møder i februar.

Socialudvalget havde på deres møde i februar besøg af Astrid Mencke, som er specialkonsulent i Børne- og Ungdomsforvaltningens (BUF) afdeling for Ressourcer. BUF vil til overførselssagen anmode om en planlægningsbevilling til planlægning af den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret. Der blev givet en tilsvarende planlægningsbevilling på Budget 2024, men planlægningen gik i stå, da skolen ikke kan bygges på Nomeco-grunden som forudsat. Der er fundet en ny grund til at opføre skolen.

Grundens beliggenhed er fortrolig lidt endnu, men den indebærer, at der fortsat kan være fælles skoleledelse med Ellebjerg Skole. Grundens størrelse sætter nogle begrænsninger i forhold til de tidligere planer, så der kun vil blive oprettet 2 nye spor på den nye skole mod tidligere planlagt 3 spor, ligesom der ikke bliver plads til et spor til en specialskole. Eleverne skal efter de nye planer gå på Ellebjerg Skole fra 0-5 klasse og  først flyttes til den nye skole fra 6. klasse.

Fritids- og juniorklubben på Rubinen har tidligere fået planlægningsmidler til at optimere forholdene for både klub og Ungeværk – BUF er nu klar til at søge midler 10 mio. kr. til at realisere denne optimering.

Kgs. Enghave Lokaludvalg har tidligere udtrykt ønske overfor BUF om, at der bevilges midler til et Ungeværk på den nye skole, som også kan tiltrække unge fra Teglholmen og Sluseholmen. Med den nye opdeling, hvor det kun er elever fra 6-9. klasse, der skal gå på den nye skole, virker det efter Forretningsudvalgets og Socialudvalgets opfattelse endnu mere optimalt at give mulighed for et ungeværk på den nye skole, mens børnene, der skal gå i fritids- og juniorklub bliver på den opgraderede udgave af Rubinen.

Astrid Mencke tilkendegav på mødet med Socialudvalget, at BUF ikke har tænkt sig selv at fremsætte ønske om et Ungeværk på den nye skole. Dette skyldes dels den begrænsede plads, dels at BUF er langt fremme med planerne om at indrette et fælles Ungehus på Enghavevej, som kommer til at dække både Vesterbro og Sydhavnen. Der blev givet en planlægningsbevilling til Ungehuset på overførselssagen 2023/24. Med bevillingen planlægges bedre fysiske rammer for at styrke ungefællesskaber i de to bydele. BUF vil dog videresende et evt. ønske fra Kgs. Enghave Lokaludvalg om et Ungeværk på den nye skole, hvis det sendes til BUF snarest muligt efter mødet.

Forretningsudvalget og Socialudvalget foreslår, at lokaludvalget holder fast i ønsket om et ungeværk på den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret, da det nye ungehus på Enghavevej ligger forholdsvis langt væk fra Holmene, Bådehavnsgadekvarteret samt dele af det gamle Sydhavnen, og da der mangler sikre skoleveje fra disse områder til Enghavevej.

Bymiljøudvalget har meldt ind, at de i overførselssagen ønsker en bevilling til en forundersøgelse af mulighederne for at bygge en stibro over vejen Sjællandsbroen ved Bådehavnsgade.

Lokaludvalget har længe ønsket en stibro over Sjællandsbroen eller Sydhavnsgade. Ved Borgerrepræsentationens beslutning af lokalplanen for Mosestien i 2021 blev det ført ind, at der skal reserveres plads til en evt. stibro ved Bådehavnsgade. Af lokalplanen fremgår bl.a. følgende: 

"Med lokalplanen reserveres areal til evt. senere etablering af stiforbindelse over Sjællandsbroen, som kan muliggøre, at cyklister og fodgængere kan krydse vejen ude af niveau med bilerne. Kort over løsningen ses på side 11 i udbygningsaftalen (bilag 9).

På grundejers anmodning er udarbejdet en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Det fremgår af aftalen, at grundejer afholder udgifter til flytning af cykelbane i vejkrydset ved Sjællandsbroen-Bådehavnsgade, signalreguleret kryds ved Molestien-Bådehavnsgade samt cykelsti og beplantningsbælte, som kan inddrages i evt. kommende dobbeltrettet cykelsti, langs Bådehavnsgade. Herudover forpligter grundejer sig til at bidrage til at medfinansiere en kommende stiforbindelse over Sjællandsbroen med et fast beløb. Anlæg af forbindelsen vil kræve yderligere privat og/eller kommunal finansiering.

Fra udbygningsaftalen

Syd-Porten P/S c/o Dansk Metalarbejderforbund (SP) forpligter sig til at bidrage med 2.000.000 kr. (2021-priser) til medfinansiering af kommende stiforbindelse over Sjællandsbroen fra Bådehavnsgade, jf. idéoplæg i bilag C4. Bidraget reguleres årligt i forhold til udviklingen i Danmarks Statistiks Nettoprisindeks pr. 1. oktober 2021."

Før planerne om en stibro kan komme videre, skal der efter oplysninger fra Teknik- og Miljøforvaltningen udføres en forundersøgelse, der bl.a. skal klarlægge den endelige placering af stibroen og om der foreligger fysiske hindringer, bl.a. i form af OK Tankstationen, der i følge lokaludvalgets oplysninger har en uopsigelig lejekontrakt til 2034. Det skal herunder afklares, om der kan findes en løsning på den uopsigelige lejekontrakt. Dette emne er et af dem, lokaludvalget vil drøfte med Teknik- og Miljøborgmesteren på mødet den 21. februar.

 

 

Bevilling til opnormering af stillingen som miljømedarbejder til en fuldtidsstilling:

Forhandlingerne om Budget 2023 resulterede i etablering af selvstændige lokaludvalgssekretariater til bl.a. Kgs. Enghave Lokaludvalg og Vesterbro Lokaludvalg. Der blev ikke afsat midler til, at de to sekretariater samt sekretariatet for Indre By og Christianshavns Lokaludvalg i lighed med de øvrige bydele kunne ansætte hver deres miljømedarbejder på fuld tid.

Sekretariatet for Kgs. Enghave Lokaludvalg består derfor nu af 3 medarbejdere på fuld tid samt en medarbejder på deltid (20 timer om ugen). Forretningsudvalget ønsker, at sekretariatet opnormeres, så lokaludvalget får samme økonomi til det lokale miljøarbejde som de øvrige lokaludvalg. Der er flere projekter på ønskelisten i Bymiljøudvalget, herunder realisering af Det Vilde Sydhavnen, inddragelse af unge fra bl.a. Københavns Åbne Gymnasium i biodiversitetsprojekter samt bedre borgerinddragelse i forbindelse med høringer om lokalplaner mv.  Der er dog behov for, at miljømedarbejderen bruger sin tid alene på miljø og byudvikling for at Bymiljøudvalgets ambitionsniveau kan nås.

 

Ad 3) Proces for underudvalgenes input til Budget 2025:

Lokaludvalget har modtaget vedlagte brev fra Teknik- og Miljøborgmester Line Barfoed, hvor hun udstikker en tidsplan for indgivelse af lokaludvalgenes ønsker til Budget 2025. Det fremgår af brevet, at lokaludvalgene, hvis de ønsker faglig sparring, herunder beregninger af deres foreløbige budgetønsker, skal indsende dem til Teknik- og Miljøforvaltningen senest den 22. marts 2024, altså dagen efter lokaludvalgets møde i marts.

Forretningsudvalget indstiller, at underudvalgene pålægges at drøfte, om de har ønsker til Teknik- og Miljøforvaltningen eller andre forvaltninger, der kræver sparring med forvaltningen.

De øvrige forvaltninger har ikke meldt ud med en køreplan, der svarer til Teknik- og Miljøforvaltningens, men det må forventes, at de arbejder med nogenlunde samme tidsplaner som TMF. 

Endelig frist for indsendelse af budgetønsker til TMF er den 2. maj 2024. Ønskerne til Budget 2025 skal derfor godkendes af lokaludvalget på mødet den 25. april 2024, så de kan sendes til TMF inden 2. maj 2024.

Løsning

Lokaludvalget drøfter ovenstående input, som kan indgå som ønsker til Borgerrepræsentationen i forbindelse med de kommende forhandlinger om overførselssagen.

Lokaludvalget pålægger underudvalgene at drøfte på deres møder i marts, om de har ønsker til Budget 2025, der kræver faglig sparring i forvaltningerne.

 

Videre proces

Forretningsudvalget godkender, at Sekretariatet indsender ønsker til Overførselssagen hurtigst muligt efter lokaludvalgets møde.

 

Beslutning

Ad 1-4: Lokaludvalget godkendte alle 4 indstillingspunkter.
Til top