Mødedato: 14.03.2024, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

Grønne affaldsfællesskaber

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte at stå for overførslen af støtten fra Teknik- og Miljøforvaltningen til Miljøpunkt Indre By & Christianshavn til projektet "Vi skaber fællesskaber som sorterer, genbruger og minimere ressourcer".

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender en overførsel på 179.400 kr. fra Teknik- og Miljøforvaltningen til lokaludvalgets 2024-pulje, der er øremærket projektet "Vi skaber fællesskaber som sorterer, genbruger og minimerer ressourcer", jf. bilaget.

  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger sekretariatet til hurtigst muligt at overføre 179.400 kr. fra lokaludvalgets 2024-pulje til Miljøpunkt Indre By & Christianshavn med en bemærkning om, at pengene er øremærket projektet "Vi skaber fællesskaber som sorterer, genbruger og minimerer ressourcer", jf. bilaget.

Problemstilling

Miljøpunkt Indre By & Christianshavn har fået 179.400 kr. af Teknik- og Miljøforvaltningen til projektet "Vi skaber fællesskaber som sorterer, genbruger og minimerer ressourcer". Se projektbeskrivelsen, opdateret budget, tidsplan og tilsagnet om støtte i bilaget.

Pengene kommer fra indsats 7.6 Grønne affaldsfællesskaber i Tillægspakken til Ressource- og Affaldsplan 2024, som blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 22. september 2022. Se tillægspakken i bilaget.

Miljøpunktet har oplyst, at projektet indgår i årsplanen for det lokale miljøarbejde 2023-2024 (2025) under indsatsen ”A2 Sorteringspunkt”.

Løsning

En juridisk binding vedrørende brug af takstmidler i henhold til affaldsbekendtgørelsen gør, at støtten fra Teknik- og Miljøforvaltningen skal udbetales til en kommunal institution.

Derfor foreslås det, at lokaludvalget modtager støtten og overfører den til Miljøpunktet.

Lokaludvalget er dermed projektansvarlig overfor Teknik- og Miljøforvaltningen og herunder ansvarlig for evalueringen af og regnskabet for projektet. Lokaludvalget vil således skulle tage stilling til Miljøpunktets evaluering og regnskab inden udgangen af 2024.

Økonomi

Det foreslås, at lokaludvalget modtager 179.400 kr. fra Teknik- og Miljøforvaltningen og bemyndiger sekretariatet til hurtigst muligt at overføre pengene til Miljøpunktet med en bemærkning om, at pengene er øremærket til projektet "Vi skaber fællesskaber som sorterer, genbruger og minimerer  ressourcer".

Støtten fra Teknik- og Miljøforvaltningen vil blive registreret som en indtægt i lokaludvalgets 2024-pulje. Normalt vil Borgerrepræsentationen skulle godkende, at lokaludvalget har en indtægt.  I dette tilfælde er der tale om en teknisk korrektion internt i kommunen, hvor budgettet fra en bevilling/forvaltning flyttes til en anden bevilling/forvaltning. Lokaludvalgets indtægt i dette projekt vil derfor ikke skulle godkendes af Borgerrepræsentationen.

Videre proces

Lokaludvalget skal senest i lokaludvalgsmødet den 12. december 2024 godkende Miljøpunktets evaluering af og regnskab for projektet. 

Beslutning

Til mødet forelå et uddrag af årsplanen for det lokale miljøarbejde: A2 Sorteringspunkt. Se bilagsoversigten.
 
Michael Thorup, Hans-Henrik T. Ohlsen, Marietta Bonnet og Kjeld A. Larsen forlod mødet under behandlingen af sagen pga. inhabilitet.

  1. Lokaludvalget drøftede, om det skal modtage 179.400 kr. fra Teknik- og Miljøforvaltningen og bemyndige sekretariatet til at overføre beløbet til Miljøpunkt Indre By & Christianshavn med en bemærkning om, at pengene er øremærket projektet "Vi skaber fællesskaber som sorterer, genbruger og minimerer ressourcer", jf. bilaget. Der var følgende bemærkninger fra lokaludvalgets medlemmer i drøftelsen:
    • Hvad skal Miljøpunktet med pengene? Hvilke yderligere opgaver vil Miljøpunktet løse for pengene?
    • Det vil være godt at se, hvad der sker med det sorterede affald.
    • Umiddelbart bør lokaludvalget ikke være projektansvarlig, når lokaludvalget ikke har været med til at formulere projektet.
    • Det er en dårlig måde at håndtere takstmidler på.
    • Kan projektet bruges til noget? Det er et mærkeligt projekt.
    • Der er gårde, hvor der ikke er plads til at sætte genbrugsaffald.
    • Der er behov for affaldssortering, men det tager plads. De steder, hvor der ikke er plads i gården, bør der være sorteringsstationer i gaden, som beboerne kan bruge.
    • Der bør foreligge en projektplan og en tidsplan samt succeskriterier som forudsætning for, at lokaludvalget involverer sig i projektet.
    • Der mangler et overblik over hvem, der gør hvad hvornår.
    • Kan man få bøde for forkert sortering?

     

  2. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om at udsætte sagen med henblik på at få yderligere oplysninger fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Miljøpunktet om projektet, om ansvarsfordelingen og om der er ressourcer i Miljøpunktet til projektet set i lyset af årsplanen for det lokale miljøarbejde.
Til top