Mødedato: 13.03.2014, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Vision for Papirøen (Christiansholm)

Indre By Lokaludvalg skal drøfte Christianshavns Lokaludvalgs ønsker for fremtiden på Papirøen (Christiansholm).

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter Christianshavns Lokaludvalgs ønsker for fremtiden på Papirøen (Christiansholm).

Problemstilling

Formandskabet foreslår, at Indre By Lokaludvalg drøfter Christianshavns Lokaludvalgs visionspapir om Papirøen (Christiansholm), da Indre By Lokaludvalg har finansieret en enkelt undersøgelse, der ligger til grund for papiret og da repræsentanter for Indre By Lokaludvalg tidligere har drøftet visionsarbejdet med repræsentnater for Christianshavns Lokaludvalg og fordi Papirøen ligger vis á vis Skuespilhuset, hvor Inderhavnen er smallest.

Løsning

Christianshavns Lokaludvalgs pressemeddelelse om visionspapiret
"Christianshavnernes vision for Papirøen
Er det muligt for borgerne at få indflydelse på fremtiden for Papirøen/ Christiansholm? Dette spørgsmål har Christianshavns Lokaludvalg sat sig for at undersøge ved i det sidste 1½ år at arbejde ihærdigt på at afdække og formidle christianshavnernes ønsker og visioner for øen. Resultatet er nedfældet i en folder, der i disse dage husstandsomdeles i bydelen. Visionen handler om hvilke permanente funktioner, christianshavnerne ønsker, der skal være på øen fra ca. 2017, når de midlertidige tiltag ophører.

Indsamling af borgerønsker
Christianshavns Lokaludvalg har i samarbejde med Indre By Lokaludvalg og med bidrag fra studerende fra RUC, Arkitektskolerne i København og Århus, PRO Arkitektur, organisationen GIVRUM.NU, Havneforum København, Friluftsrådet og Scenekunstnere uden Scene, gennemført flere borgerundersøgelser, borgermøder og idékonkurrencer, der tilsammen udgør fundamentet for visionen om Papirøens fremtid.
Processen har vist, at et stort antal borgere både på Christianshavn og i Indre By ønsker en svømmehal/havnebad på øen. Andre ønsker er basar/indkøbsmuligheder/spisesteder, rekreative områder samt billige boliger. Samtidig blev det meget klart, hvad folk ikke ønskede, nemlig kontorer, ejerboliger, hoteller og parkeringspladser.

Visionen for Papirøen
I det forslag, som Christianshavns Lokaludvalg er kommet med, er der taget højde for borgernes visioner såvel som lokalplanen, hvor Papirøen er udlagt til a) boliger, b) serviceerhverv som hoteller, restauranter og udstillingsvirksomhed samt c) til offentlige formål såsom museer og anden kulturel virksomhed, maritime fritidsanlæg mv. Mindst 50% af etagearealet skal være boliger, og bebyggelsesprocenten må ikke overstige 150.

Visionen lyder som følger:  
  1. Et helårs havnebad i bæredygtigt byggeri med energivenligt opvarmet havvand. Badet omgives af bystrand og folkelig basar med småhandlende og wellnesscentre. 
  2. Historisk videns- og oplevelsescenter om Danmark som kolonimagt og imperium. 
  3. Almene boliger, hvoraf en del er specielt tiltænkt seniorer. Boliger udgør ca. 50% af etagearealet.
Havnebad
Forslaget har været fremlagt på et borgermøde og stammer fra en gruppe af arkitekter og ingeniører, ”Initiativgruppen Havnebad”. Havnebadet tænkes opført som signaturbyggeri ud mod Inderhavnen, og det skal være muligt at svømme ud i selve havnen fra badet, der skal give plads til både københavnere og turister. Det er et projekt, der kan drives for få driftsmidler og vise nye energiløsninger ved etablering og udformning. Badet omgives af folkelig basar med småhandlende og wellness såsom dampbad, massage og skønhedspleje.

Kolonihistorisk Center
Projektet fremkom ved en idékonkurrence om havnen og foreslår en helt ny og længe savnet kulturinstitution. Christianshavns og Indre Bys rigdomme blev fra 1600-tallet skabt via kolonier og ”trekanthandlen” med slaver gennem godt 300 år. I denne periode blev de store købmandsgårde i f.eks. Strandgade bygget og arbejdspladserne myldrede frem i form af bl.a. sukkerfabrikker og våbenproduktion.
Danmark og Europa mangler helt og aldeles et passende fokus på denne historiske periode.
Kolonicentret vil med den rette arkitektur og det rette indhold kunne skabe international opmærksomhed.

Almene boliger
Vi mangler boliger til ”almindelige mennesker” i København – især i det indre København. Almene boliger med seniorboliger på Papirøen kan medvirke til, at Christianshavns seniorer får mulighed for at blive i bydelen, samt at kommunens overordnede målsætning om flere almene boliger kan fastholdes også i centrum af København.
Tanken er, at der skal etableres ældrevenlige seniorboliger med elevatorer, opgangsfællesskaber, samt være blandet beboersammensætning med børnefamilier, unge og gamle.

Borgernes idéer
Under overskriften. ”Mere arbejde med borgernes idéer” siger formand for Indre By Lokaludvalg, Bent Lohmann i Cityavisen 15. januar 2014, bl.a.: ”Borgernes idéer, fordi de er eksperterne i, hvordan bylivet kan udvikles på en bæredygtig måde, som udspringer af lyst til en dejlig by at bo i. At være på forkant med sager og projekter fra kommunen handler om at øge kvaliteten i dem. Det kræver en tidlig inddragelse, og her er udfordringen at skabe dialog mellem borgere, politikere og projektmagere inden alle beslutninger ligger fast”.

Det være hermed gjort, og spændende er det, hvorledes borgernes ønsker for fremtiden på Papirøen/Christiansholm vil blive modtaget af de folkevalgte.

Folderen husstandsomdeles på Christianshavn og vil derefter kunne hentes på Christianshavns Bibliotek og i Christianshavns Beboerhus."


Indre By Lokaludvalgs bemærkninger
Formandskabet foreslår, at Indre By Lokaludvalg drøfter Christianshavns Lokaludvalgs ønsker for fremtiden på Papirøen (Christiansholm). Bemærkningerne, som Indre By Lokaludvalg måtte have til visionspapiret, sender formanden til Christianshavns Lokaludvalgs formand.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.
BILAG
Christianshavns Lokaludvalgs vision for Papirøen/Christiansholm:
http://christianshavnslokaludvalg.kk.dk/nyheder/papiroens-fremtid/

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede Christianshavns Lokaludvalgs ønsker for fremtiden på Papirøen (Christiansholm). Der var følgende bemærkninger:
    • Der mangler finansiering.
    • Der skal findes en løsning på trafikbetjeningen af området, før det udvikler sig til en publikumsmagnet.
    • De ældre i de foreslåede ældreboliger bliver fastlåst i området, når trafikbetjeningen er utilstrækkelig.
    • Christianshavns Lokaludvalgs oplæg er baseret på københavnernes præmisser.
    • Det er innovativt at sætte lys på slavehandlen.
    • Der har før været bæredygtig færgetransport i inderhavnen, så det må kunne etableres til Papirøen.
    • Havnebusserne skal kunne lægge til.
    • Trafikløsningerne vil være der, når projektet er blevet til virkelighed.
    • Det er en god idé.
    • Det kan give trafik gennem Indre By.
    • Når der bygges nyt på Papirøen, skal der tænkes miljø og klimasikring, som i Nordhavn. Det kunne være en udstilling for resten af verden.
    • Der bør vaære et blandet boligmiljø.
    • Oplægget indeholder en fin vision og havnebad-projektet er godt. Men ideen om et kolonihistorisk center er fortænkt og har intet med visionen at gøre.
    • Det bliver svært at etablere billige boliger i området.
    • Det er dyrt for kommunen, hvis der skal være almene boliger. Det er i orden, hvis der også kommer dyre boliger i området.
    • En blanding af almindelige boliger, seniorboliger og plejehjem kunne væreet godt eksperiment.
    • Det vil være godt med en havnebus til området, som også kan betjene Nordatlantens Brygge.
    • Der vil komme en ny lokal byudvikling, når broen over inderhavnen åbner. Gammelholm beboerforening sender sit eget oplæg om dette til By & Havn.
  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende lokaludvalgets bemærkninger til Christianshavns Lokaludvalg med ønske om en løbende dialog mellem lokaludvalgene om udviklingen på Papirøen.
Til top