Mødedato: 11.12.2014, kl. 16:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Opfølgning på borgermødet om området syd for Kastellet

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal godkende en henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget, Nationalmuseet og kulturministeren om pointerne fra borgermødet om området syd for Kastellet, som lokaludvalget havde den 26. november 2014.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget, Nationalmuseet og kulturministeren om pointerne fra borgermødet om området syd for Kastellet, som lokaludvalget havde den 26. november 2014 - se løsningsafsnittet.

Problemstilling

Staten har afsat penge til at genopbygge Frihedsmuseet og der vil snart blive udskrevet en arkitektkonkurrence om en museumsbygning. Efter konkurrencen vil der formentlig skulle udarbejdes en lokalplan for Frihedsmuseum-arealet. 

Lokaludvalget havde et borgermøde om området syd for Kastellet den 26. november 2014, som der skal følges op på.

Løsning

Formanden foreslår følgende henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget, Nationalmuseet og kulturministeren:

"Indre By Lokaludvalg havde den 26. november 2014 et borgermøde om området syd for Kastellet, hvor ca. 90 borgere, fortrinsvis fra lokalområdet, deltog. Anledningen var, at der inden længe sættes gang i processen for genopbygning af Frihedsmuseet. Indre By Lokaludvalg så det som en god mulighed for at drøfte med borgerne, hvordan de mener, at området omkring Frihedsmuseet skal tage sig ud. 

Lokaludvalgets holdning
Lokaludvalget mener, at staten skal tage højde for de lokale ønsker i det videre forløb omkring Frihedsmuseet.  Debatten viste, at borgerne ikke nødvendigvis mener, at Frihedsmuseet er et ønskeligt element i området. Det kunne placeres et andet sted eller falde bedre ind i omgivelserne end det gamle gjorde.

Lokaludvalget mener, at Københavns Kommune bør inddrage pointerne fra borgermødet om genopbygningen af Frihedsmuseet, der fremgår nedenfor, i det videre samarbejde med staten om planlægningen for området. Lokaludvalget deltager gerne i den videre proces.

Derudover viste borgermødet, at der er behov for at få kigget på områdets trafikforhold, belysning, aktiviteter, samspil med havnen samt servicen over for de mange turister i området. Lokaludvalget mener derfor, at Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune bør igangsætte et projekt for udvikling af området. Lokaludvalget deltager gerne i processen.

Hovedpointer fra borgermødet

Man kan udlede følgende hovedpointer af debatten på borgermødet:

Genopbygningen af Frihedsmuseet
  • Frihedsmuseet skal ikke nødvendigvis genopføres der, hvor det gamle lå. Alternative placeringer kan være Langelinie Pavillonen, Kastellet eller Mindelunden.
  • Hvis Frihedsmuseet skal ligge samme sted skal det genopføres med respekt for de historiske omgivelser, og ikke være højere end det gamle museum.
  • Bygningen kan evt. nedgraves og/eller drejes, så den har indgang i retning mod vandet.

Trafik og forurening 

  • Der er behov for mere tydelig regulering af, hvor de forskellige typer trafikanter skal placere sig. Fodgængere skal prioriteres, især på promenaden langs vandet. 
  • Cyklister skal i højere grad adskilles fra den øvrige trafik, f.eks. er der ønske om cykelsti på Esplanaden. 
  • Bustrafikken og forureningen i området kan nedbringes ved at udbygge vandtransport, så turister kan sejles til/fra området og ved at stille krav om at krydstogtsskibe ikke må køre på dieselstrøm, hvis de skal lægge til ved Langelinie.

Belysning

  • Området opleves som lukket, mørkt og utrygt om aftenen. Der er behov for øget belysning, gerne effektbelysning af monumenter og historiske bygninger.
Mulighed for ophold og hverdagsaktiviteter
  • Området skal bevares, som et grønt og blåt rekreativt område, hvor det er muligt at finde ro.
  • Der skal ikke være for mange arrangementer, men det kan godt rumme mere hverdagsliv og flere muligheder for ophold. For eksempel kunne det være godt med flere bænke, mere caféliv, fastholdelse af små butikker, en større legeplads, skøjtebane, kælkebakke etc.
  • Langelinie Pavillonen udnyttes pt. ikke optimalt, da den ikke er åben i dagtimerne og kun for lukkede arrangementer – det ville skabe mere liv, hvis den blev brugt til f.eks. restaurant, café, foredrag, udstillinger eller medborgerhus.
  • Amaliehaven kan rumme flere aktiviteter og arrangementer.
  • Bedre udnyttelse af vandet
  • Vandet er en vigtig del af området, og det kan udnyttes bedre og mere aktivt, end det bliver nu. For eksempel kan man skabe mere maritim stemning ved at skabe mulighed for lystfiskeri og salg af fisk, oprette kajpladser til sejlende gæster og skabe muligheder for aktiviteter på vandet.
  • Det er vigtigt, at der er adgang og udsigt til vandet hele vejen langs promenaden.

Turisme og formidling af historie

  • Området rummer mange historiske bygninger, monumenter og turistattraktioner, men der er ikke gjort nok ud af formidlingen af dem.
  • Man kan synliggøre områdets historik gennem øget skiltning på flere sprog – gerne diskret udformet, så de passer ind i området.
  • Turistinformation kan også være integreret i byrummet og kombineres med apps.

Med venlig hilsen


Bent Lohmann,
formand"

 

Økonomi

Lokaludvalget havde afsat en ramme på 20.000 kr. til borgermødet. Da der skulle annonceres i to lokalaviser og da mødet så ud til at tiltrække flere borgere end først antaget, bevilgede formandskabet en ramme på 32.000 kr. Regnskabet for mødet er endnu ikke opgjort.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøudvalget, Nationalmuseet og kulturministeren. Borgerrepræsentationen får en kopi.

Sagen er på lokaludvalgets ønskeliste til kommunens Budget 2016.

Det forventes, at arkitektkonkurrencen om Frihedsmuseet udskrives omkring nytår og at det i det tidlige forår 2015 afgøres, om der skal udarbejdes en lokalplan for byggeriet.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget, Nationalmuseet og kulturministeren om pointerne fra borgermødet om området syd for Kastellet, som lokaludvalget havde den 26. november 2014, jf. løsningsafsnittet.
Til top