Mødedato: 09.03.2017, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Opfølgning på borgerpanelundersøgelse om nattelivet

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om nattelivet, som lokaludvalget gennemførte den 24.-27. februar 2017.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om nattelivet, som lokaludvalget gennemførte den 24.-27. februar 2017, der fremgår af løsningsafsnittet og af bilaget.
  2. at Indre By Lokaludvalg tager til efterretning, at resultaterne af undersøgelsen bliver drøftet på et møde mellem formanden og Kbh K den 15. marts 2017 og på lokaludvalgets borgermøde om nattelivet i Indre By den 22. marts 2017.

Problemstilling

Spørgeskemaet om nattelivet og om udendørs musikarrangementer blev udsendt elektronisk den 24. februar 2017 til de 5.107 borgere, der er medlem af Indre By Borgerpanel. Undersøgelsen skulle besvares senest den 27. februar 2017.

  • 2.161 medlemmer af borgerpanelet har besvaret undersøgelsen.

  • 94,6 % af disse bor i Indre By, mens de resterende 5,4 % ikke har bopæl i bydelen. Borgere med bopæl uden for bydelen blev afskåret fra at besvare undersøgelsen.

  • Af dem, der har svaret, er 3,8 % i alderen 15 – 24 år, 12,9 % er i alderen 25 – 34 år, 17,5 % er i alderen 35 – 44 år, 23, 2 % er i alderen 45-54 år, 20,8 % er i alderen 55-64 år, 18,4 % er i alderen 65 - 74, 3,4 % er i alderen 75+ år.

  • 48 % af de adspurgte er mænd. 51,6 % er kvinder og de resterende 0,4 % svarede "andet".

Løsning

Formanden foreslår, lokaludvalget drøfter resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om nattelivet og at lokaludvalget tager til efterretning, at resultaterne af undersøgelsen bliver drøftet på et møde mellem formanden og Kbh K den 15. marts 2017 og på lokaludvalgets borgermøde om nattelivet i Indre By den 22. marts 2017.

Resultater

I bilaget ses en gennemgang af resultaterne fra borgerpanelundersøgelsens spørgsmål 5-15. Nogle pluk:

Langt de fleste af respondenterne, der bor i Middelalderbyen, føler sig generet af nattelivet. Men ca. 22 % af respondenterne fra Middelalderbyen følger sig stort set aldrig eller aldrig generet.

En forholdsvis stor andel af respondenterne fra de øvrige kvarterer i Indre By føler sig nogle gange genreret af nattelivet.

De fleste af respondenterne føler sig trygge, når de om aftenen og natten færdes i nattelivsgaderne i Indre By. men ca. 25 % af respondenterne fra Middelalderbyen og ca. 18% af respondenterne fra Gammelholm/Nyhavn føler sig aldrig eller kun undtagelsesvist trygge, når de om aftenen og natten færdes i nattelivsgaderne i Indre By.

Langt de fleste respondenter nævner affald på gaden og fulde menneskers råben og skrigen som gener ved nattelivet.

De fleste respondenter fra Middelalderbyen får deres søvn forstyrret af nattelivet. Men ca. 38 % af dem fra Middelalderbyen får den kun undtagelsesvist eller aldrig forstyrret.

Langt de fleste respondenter i Middelalderbyen, og også flertallet af respondenterne fra  Gammelholm/Nyhavn og fra Frederikssstaden/Nyboder er meget enig i eller enig i, at man i Indre By bør man indskrænke antallet af serverings- og udskænkningssteder med nattilladelser. I de øvrige kvarterer er der en stor gruppe, der mener det samme. 

Mange respondenter mener, at serverings- og udskænkningssteder i deres  kvarter senest bør lukke kl. 24. Det er særligt respondenterne fra Middelalderbyen. Men ellers er billedet broget. Mellem 5-10 % mener, at serverings- og udskænkningssteder i deres kvarter senest bør lukke kl. 5. En stor del af respondenterne har ingen holdning til spørgsmålet.

Fletallet af respondenterne er ikke enig i, at Københavns Kommune bør samarbejde med politiet om at indføre alkoholfrie zoner på udvalgte gader og pladser i Indre By fx i tidsrummet 22.00 – 07.00.

Flertallet af respondenterne er ikke enig i, at Københavns Kommune bør arbejde for et forbud mod salg af alkohol i tidsrummet kl. 22.00 – 07.00 fra supermarkeder og døgnkiosker.

De fleste respondenter fra Middelalderbyen er uenig eller meget uenig i, at politiet er tilstrækkeligt tilstede i deres kvarter om aftenen. En stor gruppe blandt alle respondenterne svarer "ved ikke". Blandt respondenterne fra Middelalderbyen er det 30%, der svarer sådan.

Ca. 33 % af respondenterne fra Middelalderbyen overvejer at flytte fra deres bopæl pga. gener fra nattelivet i deres kvarter. For de øvrige kvarterer er tallet mellem 2 % og 14 %.

Ca. 32 % af respondenterne fra Middelalderbyen har siden nytår kontaktet kommunen, politiet eller andre vedrørende gener fra nattelivet. For de øvrige kvarterer er tallet mellem 1 % og 15 %.

Mange respondenter har uddybet deres besvarelser med forslag eller kommentarer, fx

  • Montering af overvågningskameraer.
  • Salg af stoffer i byen er et kæmpe problem.
  • Ærindekørsel bør kun være tilladt efter 24.00 i Middelalderbyen.
  • For mange restriktioner løser ikke problemerne. Det vil i stedet skade flertallet, der godt kan opføre sig ordentligt. Folk skal ikke have berøvet deres frihedsrettigheder. 
  • Serverings- og udskænkningssteder bør pålægges at rydde op efter nattens fest på deres udearealer.
  • Kampagne mod affald (og generel adfærd i det offentlige rum)
    Klippeordning – a la kørekortet. (Bevillingsnævnet skal have mulighed for at klippe i bevillinger)

Økonomi

Intet.

Videre proces

Formanden har møde med medlemmerne af Kbh K den 15. marts 2017 om nattelivet i Indre By. Meldingerne fra mødet vil indgå i lokaludvalgets borgermøde om nattelivet, som holdes den 22. marts 2017.

Lokaludvalgets tovholdere i sagen om nattelivsplanen, Bent Lohmann, Henrik Anton Svendsen, Gunna Starck og Marietta Bonnet, har søgt om foretræde for Kultur- og Fritidsudvalget den 30. marts 2017 og Teknik- og Miljøudvalget den 27. marts 2017 om sagen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen er ved at udarbejde nattelivsplanen. Den skal i offentlig høring, når Borgerrepræsentationen har behandlet den, hvilket forventes at ske den 27. april 2017.

Kultur- og Fritidsforvaltningens Samarbejdsforum om nattelivet har møde den 8. maj 2017. Bent Lohmann og Gunna Starck er lokaludvalgets medlemmer af Samarbejdsforummet.

Lokaludvalget har besluttet at holde et vælgermøde om nattelivsplanen. Som det ser ud nu, holdes vælgermødet den 10. maj 2017.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om nattelivet, som lokaludvalget gennemførte den 24.-27. februar 2017.

     

  2. Lokaludvalget tog til efterretning, at resultaterne af undersøgelsen bliver drøftet på et møde mellem formanden og Kbh K samt  på lokaludvalgets borgermøde om nattelivet i Indre By.

     

  3. Lokaludvalget tog til efterretning, at tovholderne på lokaludvalgets borgermøde om nattelivet vil spørge, hvordan Indre By skal være, når nattelivsproblematikken ikke længere er aktuel.

     

  4. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om, at sekretariatet i samarbejde med tovholderne udarbejder et faktaark, som opsummerer resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om nattelivet, som dels kan anvendes i lokaludvalgets borgermøde om nattelivet i Indre By og dels kan anvendes i forbindelse med lokaludvalgets foretræde for Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget om nattelivsplanen.

     

  5. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om at bemyndige ham til at sende Teknik- og Miljøudvalget resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse om nattelivet.
Til top