Mødedato: 09.03.2017, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

B-sag: Opfølgning på borgerdialog om Tilgængelighedsprojektet

Indre By Lokaludvalg skal beslutte at sende lokaludvalgets bemærkninger om tilgængelighedsbarrierer til Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med de bemærkninger, borgerne har om sagen.

Indstilling

  1. Formanden foreslår, at han bliver bemyndiget til at sende lokaludvalgets bemærkninger fra lokaludvalgets møde den 12. januar 2017 om tilgængelighedsbarrierer til Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med de bemærkninger, borgerne har sendt til lokaludvalget om sagen.

Problemstilling

I mødet den 12. januar 2017 besluttede lokaludvalget,

  1. at udpegede Gunna Starck og Dorthe Lindberg til at deltage i Teknik- og Miljøforvaltningens workshop den 29. januar 2017 om tilgængelighed
  2. at annoncere i lokale medier, at borgerne og det lokale erhvervsliv har mulighed for at oplyse lokaludvalget om fysiske tilgængelighedsbarrierer i Indre By; oplysninger, som lokaludvalget kan formidle videre til Teknik- og Miljøforvaltningens tilgængelighedsprojekt.
  3. at formidle følgende forhold videre til forvaltningens tilgængelighedsprojekt:
  • Forhøjninger ved Dyrkøb/Frue Kirke
  • Lyssignalernes længde generelt, f.eks. ved Niels Juhl-statuen på Holmens Kanal og på H.C. Andersens Boulevard, der ikke er lang nok til ældre/gangbesværede medborgere, som må stoppe undervejs og ”spise partikler”, mens de venter.
  • Holbergsgade/Toldbodgade, hvor en større strækning fungerer som aflastningsgade for Amaliegade og aflæsningsgade, hvilket levner meget lidt plads til cykler og især gående.
  • Alle strædernes fortove i Middelalderbyen er i stort omfang blokeret af parkerede cykler og en del steder af restaurationernes udendørs inventar m.m., hvilket tvinger fodgængerne ud på gaden.
  • Afskærmningerne ved vejarbejde skal undersøges.
  • Fortovene i Webersgade er smalle.
  • Der står A-skilte på mange fortov, som hindrer fremkommelighed.
  • Rulletrapperne på metrostationerne bør føres op til niveau, så de færdselshandicappede ikke behøver at tage elevatoren, der tit er optaget.
  • Trapperne i metroen bør udstyres med et gelænderløb i midten af trapperummet.
  • Lyssignalet i krydset Nyhavn/Toldbodgade skal prioritere grønt for de gående i Nyhavn og kun stå grønt for Toldbodgade, når der er trafik.
  • Der skal stilles krav til handicapadgang til butikker; ikke kun i nybyggeri, men også i ombygninger.
  • Der skal sikres plads til parkering af handicapbefordringsbusser i gaderne i bl.a. Middelalderbyen.
  • Forvaltningen bør udarbejde en redegørelse om, hvordan biltrafikken prioriteres i forhold til andre trafikarter fx ved lyskryds.
  • Lyssignalerne på H.C. Andersens Boulevard ved Rådhuspladsen bør reguleres, så færdselshandicappede kan nå at komme over. Det er ubehageligt at stå og vente på de smalle heller midt i krydset.

Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført en digital spørgeskemaundersøgelse om tilgængelighedsbarrierer, der blev kommunikeret via kommunens facebookside. Forvaltningen fik over 3.400 input og er tilfredse med resultatet. Forvaltningens eksterne rådgiver samler alle input fra spørgeskemaundersøgelsen og fra workshoppen og udarbejder et datagrundlag for kortlægningen af tilgængelighedsindsatser. Derefter vil rådgiveren besigtige udvalgte steder i bydelene og til sidst afrapportere en række indsatser i en kortlægning på bydelsniveau. Denne kortlægning, et stamblad på 3 sider for hver bydel, vil forvaltningen i dialog med lokaludvalgene om.

Forvaltningen forventer at sende et stamblad til Indre By Lokaludvalg primo april 2017 og at lokaludvalget tager stilling til sagen i lokaludvalgsmødet den 4. maj 2017.

Løsning

Borgerne er via annoncering i Cityavisen og på Facebook blevet gjort opmærksom på, at har mulighed for at oplyse lokaludvalget om fysiske tilgængelighedsbarrierer. Ingen borgere har benyttet sig af muligheden.

I forbindelse med lokaludvalgets borgerdialog i februar 2017 om cykelfremkommelighed i to gadekryds skrev en borger til lokaludvalget:

"Jeg læser i City avisen, at cyklister skal have bedre forhold, under overskriften "cykelby for alle" som ivrig 'forhenværende" cyklist, kan dette kun glæde mig. Men ,da jeg, for et par år siden blev handicappet, og må transportere mig rundt i byen ved hjælp af kørestol, er cyklister blevet mine fjender, da jeg var cyklist, viste jeg da hensyn og parkerede min cykel, så den ikke var til gene for andre, Hvor er hensynet til andre mennesker? Har vi så travlt, at det er i orden, en handicappet medborger eller en mor med barnevogn,må ud på kørebanen og gå? Man stiller sin cykel på tværs-og midt på fortove, i fodgængerfelter og andre "tilfældige" steder, helt uden omtanke for ,omverdenen. Så overskriften "cykelby for alle "burde laves om til "fremkommelighed for ALLE!""

Formanden foreslår, at han bliver bemyndiget til at sende lokaludvalgets bemærkninger fra lokaludvalgets møde den 12. januar 2017 om tilgængelighedsbarrierer til Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med ovennævnte bemærkninger fra en borger.

Økonomi

Lokaludvalget har afsat en ramme på 12.000 kr. til borgerdialog om Tilgængelighedsprojektet.

Videre proces

Som nævnt ovenfor skal lokaludvalget skal tage til forvaltningens kortlægning af tilgængelighedsbarrierer i lokaludvalgsmødet den 4. maj 2017.

Den samlede kortlægning for hele kommunen skal politisk behandles i. Teknik- og Miljøudvalget i maj 2017.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget bemyndigede formanden  til at sende lokaludvalgets bemærkninger fra lokaludvalgets møde den 12. januar 2017 om tilgængelighedsbarrierer til Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med de bemærkninger, borgerne har sendt til lokaludvalget om sagen.
Til top