Mødedato: 23.02.2024, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, Magistratssalen, 2. sal

Drøftelse om regler og rammer for standsning af sager

Se alle bilag

Gruppeforpersonskredsen har ønsket en sag om regler og rammer for brug af standsningsretten.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller,

  1. at Gruppeforpersonskredsen tager regler og rammer for brug af standsningsretten til efterretning, jf. afsnittet løsning og bilag 1.

(Økonomiforvaltningen)

Problemstilling

Efter styrelseslovens § 23 har ethvert medlem af de stående udvalg ret til at standse udførelsen af en beslutning, der er truffet i udvalget, og få sagen indbragt for Borgerrepræsentationen. Der er tale om en mindretalsbeskyttelse, og således en afvigelse fra det almindelige flertalsprincip. Nedenfor er en kort beskrivelse af reglerne herfor.

Løsning

Hvem kan udøve standsningsretten?

Standsningsretten gælder alene for medlemmer af de stående udvalg. Reglen gælder således ikke for beslutninger truffet i § 17, stk. 4 udvalg.

Derudover er det en betingelse for udøvelsen af standsningsretten, at udvalgsmedlemmet helt eller delvist har været til stede under udvalgets behandling af sagen.

Det er derimod ikke en betingelse, at udvalgsmedlemmet har stemt imod beslutningen. Det er heller ikke en betingelse, at medlemmet begrunder standsningen.

 

Hvilke beslutninger kan standses?

Der skal være tale om egentlige beslutninger truffet af udvalget, og således ikke f.eks. tilkendegivelser eller rene orienteringer i udvalget.

Derudover skal der være tale om beslutninger, som får en virkning udadtil. Beslutninger, som alene vedrører processuelle forhold internt i kommunen, kan dermed ikke standses. Det kan f.eks. være en beslutning om at indhente flere oplysninger fra forvaltningen.

Det er som nævnt ovenfor ikke en betingelse, at medlemmet begrunder standsningen af en beslutning. Der kan derfor heller ikke stilles krav til, at der skal være saglige hensyn e.l., der taler for at standse en sag.  

 

Hvordan udøves standsningsretten?

Udvalgsmedlemmet skal klart angive, at sagen ønskes indbragt for Borgerrepræsentationen. Udvalgsmedlemmet skal blot angive dette inden mødets afslutning.

Udvalgsmedlemmet kan frafalde standsningen når som helst op til inden mødet i Borgerrepræsentationen, og som konsekvens heraf vil udvalgets beslutning straks kunne udføres.

 

Hvad sker der, når en beslutning er standset?

Når en beslutning er standset, skal denne behandles af Borgerrepræsentationen, og forvaltningen må derfor ikke udføre udvalgets beslutning.

Sagen skal derefter uden unødig forsinkelse forlægges for Borgerrepræsentationen, evt. med forudgående forelæggelse for Økonomiudvalget.

Se side 33-44” i ”Rammer for arbejdet i Borgerrepræsentationen” (bilag 1) for eksempler på brug af standsningsretten og en beskrivelse af sammenspillet med initiativretten.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

-

Beslutning

Gruppeforpersonskredsens beslutning i mødet fredag den 23. februar 2024

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top