Mødedato: 29.03.2023, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, marts 2023

Christianshavns Lokaludvalg skal tage håndteringen af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg tager håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden sidste lokaludvalgsmøde til efterretning.

Problemstilling

Borgere har henvendt sig til lokaludvalget.

Løsning

1. Flydende plejeboliger

Med mail den 18. februar 2023 foreslog en borger, at lokaludvalget arbejder for at få placeret plejeboliger på et skib i Inderhavnen.

Asbjørn Kaasgaard bad den 2. marts 2023 sundheds- og omsorgsborgmesteren om at forholde sig til forslaget. Der foreligger endnu ikke svar fra hende.

 

2. Svagt grønt lys i fodgængerovergang i Bådsmandsstræde

Med mail den 18. februar 2023 orienterede en borger lokaludvalget om hans mail til Teknik- og Miljøforvaltningen om, at der i månedsvis har været problem med et meget svagt grønt lys i fodgængerovergangen i Bådsmandsstræde. Han har set folk gå over for rødt lys.

 

3. Trafikrapport

Med mail den 20. februar 2023 tilbød et konsulenthus at udarbejde en rapport for lokaludvalget om trafikale forhold på Christianshavn. Rapporten baseres på trafikmodelberegninger for 2021, 2025 og 2035. Konsulenthuset tilbød desuden at holde et oplæg for lokaludvalget om Compass-trafikmodellen, som konsulenthuset anvender og som i følge konsulenthuset er den trafikmodel, der anvendes i kommunen.

Asbjørn Kaasgaard vil takke for tilbuddet og tilkendegive, at lokaludvalget har en forventning om, at kommunen har de trafiktal og trafikprognoser, som lokaludvalget måtte få brug for.

 

4. Dansk Søredningsselskabs årsrapport 2022

Med mail den 21. februar 2023 sendte Dansk Søredningsselskabs sin årsrapport for 2022 til lokaludvalget. Se årsrapporten her: 

https://presscloud.com/file/79/795734018552372/DSRS_AARSKRIFT_2023_FINAL_WEB.pdf

 

5. Graffiti på stensætningen langs Christianshavns Vold

Med mail den 22. februar 2023 spurgte en borger, om hvem der har ansvaret for at fjerne graffiti langs stensætningen (og bunkers) ved Christianshavns Vold ud mod Christianshavns Voldgade.

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 2. marts 2023, at de har bedt deres graffitiafrensning-leverandør i området til at få graffitien afrenset snarest muligt.  

 

6. Forbud mod fossile reklamer i Københavns Kommune

Med mail den 23. februar 2023 opfordrede Den Grønne Ungdomsbevægelse lokaludvalget til at bakke op om deres ønske om et kommunalt forbud mod fossile reklamer byrummet i Københavns Kommune. Med fossile reklamer menes reklamer for fossile brændsler, fossildrevne biler og flyrejser. 

Den Grønne Ungdomsbevægelse oplyser, at den i forbindelse med de kommende forhandlinger om Klimaplan 2035, arbejder på, at et kommunalt forbud mod fossile reklamer bliver sat på dagsordenen til forhandlingerne. 

Den Grønne Ungdomsbevægelse skriver, at en opbakning fra lokaludvalget bl.a. kan bestå i at inddrage forslaget i lokaludvalgets anbefalinger til den nye klimaplan. 

Asbjørn Kaasgaard vil takke for initiativet og for forslagene til, hvordan lokaludvalget kan bakke op om Den Grønne Ungdomsbevægelses kampagne.

7. Bogbytteskabet i den flerfunktionelle affaldsløsning på Overgaden neden Vandet

Lokaludvalget er blandt initiativtagerne til den flerfunktionelle affaldsløsning på Overgaden neden Vandet. Da der i Facebookgruppen "Os fra Christianshavn" blev oplyst, at bogbytteskabet i den flerfunktionelle affaldsløsning var i stykker, bad Jette Philipsen via sekretariatet Teknik- og Miljøforvaltningen om at reparere det.

Teknik- og Miljøforvaltningen bekræftede den 10. marts 2023, at bogbytteskabet vil blive repareret i den efterfølgende uge. Forvaltningen oplyste samtidig, at den flerfunktionelle affaldsløsning ikke vil  blive erstattet af et sorteringspunkt.

 

8. Cykelsti på Refshaleøen

Med mail den 9. marts 2023 foreslog en borger, at følgende tiltag på stykket mellem Qvintus og busstoppestedet på Refshaleøen for at forbedre forholdene og hindre ulykker:

  • Der laves en bedre afvisning til cykelstien. Den blå lede stribe skal starte tidligere eller der laves en fysisk sluse, som leder cyklerne bag volden.
  • Cykelstien forlænges, så den munder ud ca. hvor indkørslen til parkeringspladsen er nu, og overfor, hvor vejen på modsatte side munder ud.

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 15. marts 2023, at Borgerrepræsentationen har besluttet at bevillige midler til et nyt initiativ på Refshalevej på strækningen fra krydset Refshalevej/Krudtløbsvej og ca. 175 meter mod nord. Formået er at sikre de bløde trafikanter bedre på strækningen. Forvaltningen har som borgeren konstateret, at det er minimum af det samlede antal cyklister, som benytter stien, der går bag om volden.

Som en løsning på udfordringerne udvider forvaltningen Refshalevej fra krydset Refshalevej/Krudtløbsvej mod øst med en cykelbane i retning mod nord. Derudover opsættes skilte med en hastighedsbegrænsning på 30 km/t, som understøttes af bump. Efter volden etableres en cykelsti, som stopper omkring indkørslen til parkeringspladsen og hvor den modsatte vej ender ud.

Projektet vil blive udført i løbet af 2023. 

 

9. Arealer til skolehaver

Med mail den 14. marts 2023 bad den almennyttige forening Københavns Skolehaver om hjælp til at finde arealer til flere skolehaver. Foreningen oplyser, at den arbejder for at give børn og voksne naturforbundethed, begejstring og praksisnære handlemuligheder i forhold til at deltage i den grønne omstilling. Skolehaverne er et tilbud til alle københavnske børn om at dyrke et lille stykke jord med blomster og grøntsager, enten i fritiden eller som et undervisningstilbud sammen med deres dagtilbud eller skoleklasse. Herudfra undervises børnene i læren om naturens processer, klimaforandringer, biodiversitet og madforståelse. Skolehaverne rummer ikke kun jordlodder med kulturafgrøder, men er små naturoaser i byen, som er rige på biodiversitet, med både frugttræer, stauder, klatreplanter, kompostbunker, fugle, insekter m.m.

Optimalt drømmer foreningen om arealer på minimum 6000 m2, hvilket er lidt mindre end en 11-mands fodboldbane.

Asbjørn Kaasgaard vil foreslå foreningen at kontakte Refshaleøens Ejendomsselskab, da Refshaleøen formentlig er det eneste sted i lokaludvalgets område, hvor det er muligt at etablere en skolehave i den ønskede størrelse.

 

10. Lokaludvalgets plakatstander på Christianshavns Torv

Med mail den 16. marts 2023 spurgte et firma, om det er muligt at orientere om et lagersalg på lokaludvalgets plakatstander på Christianshavns Torv. Sekretariatet svarede, at plakatstanderen er ejet af kommunen og at den er forbeholdt information fra lokaludvalget. 

 

11. Placering af skæve boliger

Med mail den 16. marts 2023 oplyser Økonomiforvaltningen, at man med den nye bolig- hjemløseaftale bl.a. vil reducere antallet af hjemløse og gøre op med langvarig hjemløshed i Danmark. En central del af aftalen er en omlægning af statsrefusionen på hjemløseområdet, hvilket betyder, at den statslige refusion til ophold på herberger reduceres, mens der til gengæld indføres en statslig refusion på udvalgte bostøtteindsatser. Det har som konsekvens, at mange hjemløse i København i fremtiden skal flytte fra herberg til egen bolig i det omfang, at det er muligt at skaffe boliger hertil.

Forvaltningen oplyste videre, at hvis bolig- hjemløseaftale bliver vedtaget som lov, vil kommunen stå overfor en stor stigning i behovet for bl.a. skæve boliger. Skæve boliger er en boligtype, som kan rumme de hjemløse, der ikke har så omfattende støttebehov, at de skal have en plads på et botilbud, men som dog vanskeligt kan passe ind i en almindelig bolig.

Økonomiforvaltningen spørger derfor, om lokaludvalget har kendskab til steder i lokaludvalgets område, hvor der kan etableres skæve boliger, idet der er en række krav, der skal opfyldes:

  • Der kan maksimalt placeres 12 boliger pr. areal
  • Arealet skal være 1000 – 2000 m2
  • Arealet skal være ubebygget
  • Arealet skal gerne ligge tæt på indkøb
  • Arealet skal gerne ligge tæt på offentlig transport

Økonomiforvaltningen oplyser, at behovet for skæve boliger og forslag til konkrete placeringer til løsning af behovet vil blive indarbejdet i Socialforvaltningens arealplan frem mod budget 2024.

Asbjørn Kaasgaard vil foreslå Økonomiforvaltningen at kontakte Refshaleøens Ejendomsselskab, da Refshaleøen formentlig er det eneste sted i lokaludvalgets område, hvor det er muligt at placere skæve boliger.

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Se ovenfor.

 

Beslutning

Lokaludvalget tog håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden sidste lokaludvalgsmøde til efterretning.
Til top