Mødedato: 26.08.2015, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høring om projekt 'Sammen om Byen'

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om projekt 'Sammen om Byen'.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. At Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om projekt "Sammen om byen", der fremgår af løsningsafsnittet.
  2. At Christianshavns Lokaludvalg stiller Christianshavns Borgerpanel spørgsmål med relation til projekt "Sammen om Byen"
  3. At Christianshavns Lokaludvalg udpeger en tovholdergruppe til i samarbejde med sekretariatet at formulere spørgsmålene og konkludere på borgerpanelundersøgelsen.

Problemstilling

Christianshavns Lokaludvalg har modtaget et brev fra Økonomiforvaltningen angående projekt 'Sammen om byen'. Projektet har til formål at styrke kommunens borgerinddragelse og dialog med københavnerne, og derfor har Borgerrepræsentationen besluttet, at der skal udformes nogle fælles kommunale principper for, hvordan københavnerne fremadrettet kan involveres og engageres i byens udvikling.

Konkret skal principperne sikre:

  • At kommunen skaber mulighed for at flere københavnere deltager og engagerer sig i byens udvikling.
  • At københavnerne oplever, at det kan svare sig at engagere sig i byens udviklingen sammen med kommunen.
  • At københavnernes viden og ideer bruges der, hvor de er stærkest - nemlig som eksperter i, hvordan byen bruges og opleves.

Forvaltningen vil, som det første i forbindelse med projektet, foretage en generel behovs- og tilfredshedsundersøgelse af, hvordan københavnerne vurderer dialogen med kommunen om byens udvikling i dag. Spørgeskemaet vil blive lanceret via kommunens Borgerpanel, men vil derudover også være til fri besvarelse for alle interesserede fra d. 10. august til d. 28. september 2015. Senere i forløbet vil der blive gennemført en række dialogaktiviteter med både lokaludvalg, københavnere, forskere, politikere og kommunens medarbejdere.

Forvaltningen beder lokaludvalget om følgende i forbindelse med projektet:

  1. At lokaludvalgets medlemmer og suppleanter besvarer spørgeskemaundersøgelsen, når den lanceres i uge 33. Linket til undersøgelsen sendes ud af sekretariatet.
  2. At lokaludvalget deler link til spørgeskemaundersøgelsen på lokaludvalgets hjemmeside og videreformidler opfordring til at deltage til udvalgets netværk i bydelen.
  3. At lokaludvalget drøfter vedlagte spørgsmål i udvalget og svarer på, hvad I mener der skal til for at styrke den gensidige dialog om byens udvikling fremadrettet.
  4. At lokaludvalget overvejer om og hvordan udvalget kan gennemføre en lokal dialogproces i jeres bydel om den lokale vurdering af den nuværende dialog med kommunen og de lokale ønsker til den fremtidige dialog med kommunen om byens udvikling. De vedlagte spørgsmål kan bruges til inspiration til den lokale dialogproces.

Løsning

Forretningsudvalget har drøftet sagen og foreslår følgende høringssvar:

"Økonomiforvaltningen har sendt projekt "Sammen om Byen" i høring med svarfrist d. 28. september 2015.

Borgerdialog
Christianshavns Lokaludvalg har stillet Christianshavns Borgerpanel en række spørgsmål med relation til projekt "Sammen om Byen". Konklusionen på undersøgelsen er, (XXX). I bilaget ses rapporten om undersøgelsen.

Lokaludvalgets holdning
Vi mener, at projektet er yderst relevant, især set i lyset af, at de 55 medlemmer af Borgerrepræsentationen skal repræsentere et hastigt stigende antal borgere. Det kalder på, at de demokratiske forbindelser mellem politiker og borger udvikles, og at bindeleddene styrkes.

Først og fremmest skal der være mulighed for reel indflydelse for, at folk vil bruge tid på det. Alt for ofte oplever borgere at komme til et borgermøde med et ønske om at komme med forslag og gode idéer, blot for at få at vide, at "alting alligevel er besluttet". Den slags møder er i den grad demotiverende for lysten til at engagere sig i byens udvikling.

Derudover mener vi, at man bør styrke de folkevalgte elementer og brugerbestyrelser, som har et repræsentativt grundlag for deres virke. I den forbindelse har vi følgende forslag:

  • Etablering af nye og udvidelse af beføjelser til eksisterende brugerbestyrelser omkring kommunens institutioner. Herunder reel indflydelse på drift og økonomi samt delvis frikøb eller aflønning af bestyrelser.
  • Lokaludvalgene kan overtage opgaver fra kommunen, f.eks. især udvikling og drift af lokale institutioner.
  • Formændene for lokaludvalgene skal sidestilles med Borgerrepræsentationens medlemmer for så vidt angår vilkår for det politiske arbejde. Her tænkes på adgang til informationer, iPads, rejsekort, honorering mv.
  • Borgerrepræsentationens medlemmer skal have mere tid til det politiske arbejde enten ved frikøb, løn eller sekretærhjælp.

Vi mener også, at man kan give borgerne mere direkte indflydelse på den politiske dagsorden, f.eks. ved at give borgere lov til at fremsætte forslag i Borgerrepræsentationen, hvis man kan samle et bestemt antal underskrifter, f.eks. 5.000 eller 10.000.

Derudover er vi stor fortaler for, at man i København laver forsøg med borgerbudgettet - gerne på Christianshavn! Det er i tråd med Christianshavns Lokaludvalgs bydelsplanforslag om 'Christianshavn som eksperimentarium for bydelsopdelt ledelse af kommunale institutioner'. Det kan I læse mere om her: http://christianshavnslokaludvalg.kk.dk/bydelsplan/projektforslag-15-christianshavn-som-eksperimentarium-for-bydelsopdelt-ledelse-af-kommunale-institutioner/

Venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand."

Økonomi

Intet.

Videre proces

Tovholdergruppen udarbejder spørgsmål til Christianshavns Borgerpanel og konkluderer på undersøgelsen i samarbejde med sekretariatet
Sekretariatet indsender høringssvaret til Økonomiforvaltningen, når borgerpanelundersøgelsen er afsluttet.

Beslutning

Formanden indstiller,
  1. Jesper Støier stilleede ændringsforslag om, at følgende sætning udgår af høringssvaret: "Etablering af nye og udvidelse af beføjelser til eksisterende brugerbestyrelser omkring kommunens institutioner. Herunder reel indflydelse på drift og økonomi samt delvis frikøb eller aflønning af bestyrelser."

    For stemte 5 lokaludvalgsmedlemmer.
    Imod stemte 12 lokaludvalgsmedlemmer.
    2 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

    Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.


    Erling Ekegren stillede ændringsforslag om, at følgende sætning udgår af høringssvaret:"Herunder reel indflydelse på drift og økonomi samt delvis frikøb eller aflønning af bestyrelser."

    For stemte 3 lokaludvalgsmedlemmer.
    Imod stemte 12 lokaludvalgsmedlemmer.
    4 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

    Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.


    Poul Nielsen stillede ændringsforslag om, at følgende sætning udgår af høringssvaret: "Lokaludvalgene kan overtage opgaver fra kommunen, f.eks. især udvikling og drift af lokale institutioner."

    Et flertal af lokaludvalgsmedlemmerne tilkendegav, at de ikke vil stemme for ændringsforslaget. Ændringsforslaget blev således ikke tiltrådt.


    Poul Nielsen stillede ændringsforslag om at følgende tilføjes høringssvaret: "Formændene for lokaludvalgene skal sidestilles med Borgerrepræsentationens medlemmer for så vidt angår vilkår for det politiske arbejde. Her tænkes på adgang til informationer, iPads, rejsekort, honorering mv. Endvidere skal lokaludvalgsformændene have møde- og taleret til til Borgerrepræsentationens møder med henblik på at sikre dialogen og kommunikationen mellem Borgerrepræsentationens medlemmer og lokaludvalgene."

    For stemte 11 lokaludvalgsmedlemmer.
    Ingen stemte imod.
    8 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

    Ændringsforslaget blev tiltrådt.


    Poul Nielsen stillede ændringsforslag om, at  følgende sætning udgår af høringssvaret: "Vi mener også, at man kan give borgerne mere direkte indflydelse på den politiske dagsorden, f.eks. ved at give borgere lov til at fremsætte forslag i Borgerrepræsentationen, hvis man kan samle et bestemt antal underskrifter, f.eks. 5.000 eller 10.000."

    For stemte 2 lokaludvalgsmedlemmer.
    Imod stemte 17 lokaludvalgsmedlemmer.
    Ingen undlod at stemme.

    Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.


    Poul Nielsen stillede ændringsforslag om, at følgende sætning udgår af høringssvaret: "Derudover er vi stor fortaler for, at man i København laver forsøg med borgerbudgettet - gerne på Christianshavn! Det er i tråd med Christianshavns Lokaludvalgs bydelsplanforslag om 'Christianshavn som eksperimentarium for bydelsopdelt ledelse af kommunale institutioner'. Det kan I læse mere om her: http://christianshavnslokaludvalg.kk.dk/bydelsplan/projektforslag-15-ch…-
    for-bydelsopdelt-ledelse-af-kommunale-institutioner/"

    For stemte 3 lokaludvalgsmedlemmer.
    Imod stemte 14 lokaludvalgsmedlemmer.
    2 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

    Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.


    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Poul Nielsen og Poul Cohrt om følgende ændring i høringssvaret: "Derudover mener vi, at man bør styrke de folkevalgte elementers repræsentativitet.  og brugerbestyrelser, som har et repræsentativt grundlag for deres virke. I den forbindelse har vi følgende forslag:"


    Derpå godkendte lokaludvalget høringssvaret til Økonomiforvaltningen om projekt "Sammen om byen", der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.
     
  2. Lokaludvalget besluttede at stille Christianshavns Borgerpanel spørgsmål med relation til dels projekt "Sammen om Byen" og dels lokaludvalgets høringssvar om projektet.
     
  3. Lokaludvalget udpegede Poul Cohrt, Erling Ekegren og Asbjørn Kaasgaard til i samarbejde med sekretariatet at formulere spørgsmålene og konkludere på borgerpanelundersøgelsen.

Protokolbemærkning fra Tage Henningsen: " Jeg er imod høringssvaret."

Til top