Mødedato: 26.08.2015, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høring om strategi for omverdensinddragelse vedr. klimatilpasning

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal godkende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om strategi for omverdensinddragelse vedr. klimatilpasningsprojekter, der også indeholder byrumsforbedringer.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om strategi for omverdensinddragelse vedr. klimatilpasningsprojekter, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Senere i år skal Borgerrepræsentationen tage stilling til 300 klimatilpasningsprojekter, som samtidig rummer byrumsforbedringer. Projekterne anlægges over forventeligt 20 år. 

Omverdenen vil blive inddraget  i projektudformningen og lokaludvalgene ses som en vigtig samarbejdspartner, der med deres lokalkendskab kan være med til at øge robustheden i de enkelte projekter samt den lokale forankring. Teknik- og Miljøforvaltningens udkast til strategi for omverdensinddragelse på klimatilpasning omfatter

  • Årshjul, hvorefter forvaltningen årligt kontakter lokaludvalgene om årets projektpakker, således at lokaludvalgene kan tage højde for det i deres planlægning af aktiviteter
  • Indkredsning af omverdensinddragelsen, hvorefter forvaltningen sammen med lokaludvalgene årligt drøfter hvem, der skal inddrages.
  • Særlige aktører og ansvar deres inddragelse, hvorefter forvaltningen og lokaludvalgene aftaler, hvem der særligt skal inddrages og om det er lokaludvalget eller forvaltningen, som skal gøre det.
  • Rammen for omverdensinddragelsen, hvorefter det skal afklares, hvad inddragelsen angår og ikke angår.

Teknik- og Miljøforvaltningen beder lokaludvalgene tage stilling til, hvordan inddragelsen af omverdenen skal håndteres, og foreslår, at lokaludvalgene i sin drøftelse tager udgangspunkt i følgende spørgsmål:

  1. Skal omfanget af lokaludvalgenes engagement i omverdensinddragelsen beskrives yderligere?
  2. Står det klart for borgerne og øvrige interessenter hvad der er projektpakker og hvad der er projekter ? (Projekter vil typisk være en del af en årlig projektpakke på fx 15 projekter for alle oplande / lokaludvalg)
  3. Hvordan kan det bedst og mest klart meldes ud, hvad borgerne og øvrige interessenter kan have af indflydelse i de enkelte projekter og hvad der allerede er vedtaget?
  4. Står det klart hvad omverdensinddragelsen skal bruges til ? (fx bidrage til at høje kvaliteten af projekterne)
  5. Årshjul: Skal det præciseres yderligere, hvornår på året TMF kontakter LU-sekretariaterne ?
  6. Inddragelse af Miljøpunkt: Hvordan sikres hensigtsmæssig inddragelse af Miljøpunkterne ?

Projektpakken for 2016, som Teknik- og Miljøforvaltningen vil foreslå Teknik- og Miljøudvalget, omfatter følgende projekt i Christianshavns Lokaludvalgs område:

  • Amagerbrogade, strækningen Øresundsvej til Stadsgraven

Løsning

Miljøpunktet Indre By-Christianshavn foreslår følgende høringssvar fra Christianshavns Lokaludvalg:

"Teknik- og Miljøforvaltningen beder lokaludvalgene tage stilling til omverdensinddragelse vedrørende klimatilpasningsprojekterne og har foreslået, at lokaludvalgene i sin drøftelse tager udgangspunkt i følgende spørgsmål:

  • Skal omfanget af lokaludvalgenes engagement i omverdensinddragelsen beskrives yderligere?
  • Står det klart for borgerne og øvrige interessenter hvad der er projektpakker og hvad der er projekter ? (Projekter vil typisk være en del af en årlig projektpakke på fx 15 projekter for alle oplande / lokaludvalg)
  • Hvordan kan det bedst og mest klart meldes ud, hvad borgerne og øvrige interessenter kan have af indflydelse i de enkelte projekter og hvad der allerede er vedtaget?
  • Står det klart hvad omverdensinddragelsen skal bruges til ? (fx bidrage til at høje kvaliteten af projekterne)
  • Årshjul: Skal det præciseres yderligere, hvornår på året TMF kontakter LU-sekretariaterne ?
  • Inddragelse af Miljøpunkt: Hvordan sikres hensigtsmæssig inddragelse af Miljøpunkterne ?
Lokaludvalget har desuden fået oplyst, at projektpakken for 2016, som Teknik- og Miljøforvaltningen vil foreslå Teknik- og Miljøudvalget, omfatter følgende projekter i Christianshavns Lokaludvalgs område: 
  • Amagerbrogade, strækningen Øresundsvej til Stadsgraven
Borgerdialog
Lokaludvalget har ikke haft borgerdialog om denne sag, men har inddraget Miljøpunkt Indre By-Christianshavn i besvarelsen.

Miljøpunkt Indre By-Christianshavn og Christianshavns Lokaludvalgs holdning
Principielt synes vi, det er en rigtig god idé at inddrage omverdenen, i lokal sammenhæng primært borgere og erhverv, i en klimatilpasningsplan, og at gøre det på alle niveauer, fra problemanalyse- og projekteringsstadiet og til indretningen af de berørte byarealer.

Det er i den sammenhæng meget væsentligt 
  • at kontakte omverdenen rettidigt, dvs. på et tidspunkt, hvor borgerne kan nå at komme med idéer, der kan medtages i planlægningen fra start af
    • herunder sørge for, at Lokaludvalgene har god tid til at foranstalte borgerhøringer eller andre former for borgerinddragelse (som retningssnor gerne 6 måneder og min. 3 måneder)
  • og i samme omgang at informere borgerne grundigt om projekterne, således at de kan tage stilling til, hvilke foranstaltninger de selv med fordel kan tage for klimasikring, og koordinere dette med Kommunens projekter, så man undgår unødvendige omkostninger;
  • at etablere en informationsplatform (hjemmeside m.v.), som borgerne kan holde sig orienteret på
  • at melde klart ud hvilke dele af et projekt, omverdenen kan kommentere og få indflydelse på
  • at spørge omverdenen, om de er opmærksomme på problemer, der endnu ikke er taget højde for, og at lade borgerne vide, at man sætter pris på deres input og er lydhør over for det.
Det er ikke vores indtryk, at borgerne i Københavns Kommune er velorienterede om Kommunens planer på klimasikringsområdet, og det ville være en stor forbedring, hvis Kommunen kunne etablere en række informationstiltag på området. Vi kunne foreslå at
  • etablere en let tilgængelig hjemmeside med både et kort for hvert lokalområde samt en oversigt med tidsplan for de planlagte projekter, som borgerne/erhverv kunne vænnes til at konsultere, når de vil se, hvornår der sker noget i deres lokalområde (skal opdateres løbende);
  • kommunikere denne facilitet og nyt om projekter til lokalaviser og lokale TV-stationer
  • udsende information til en adresseliste af Lokaludvalg – Miljøpunkter – lokale beboerforeninger, andelsboligforeninger, ejerforeninger og husejere og opfordre alle til at skrive sig på en mailingliste, der kan bruges til at kommunikere nye tiltag, evt. delt op efter lokalområder;
Kontakt med Lokaludvalg og Miljøpunkter
Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg har en aftale med Miljøpunkt Indre By – Christianshavn om udførelsen af det lokale miljøarbejde, hvilket betyder, at man med fordel vil kunne kontakte alle parter samtidig, hvorefter vi selv koordinerer det videre forløb. Årsplanen for det lokale miljøarbejde i Indre By og på Christianshavn udarbejdes i september måned for det følgende år, men kan selvfølgelig tilrettes. Det ville dog være en fordel, om Lokaludvalg og Miljøpunkt på dette tidspunkt kunne få en forhåndsorientering om de projekter – dels på planlægnings- og omverdensinddragelsesstadiet og dels på udførelsesstadiet - som vil være aktuelle i det følgende år. Lokaludvalgene holder et månedligt møde, hvor projekterne kan behandles, så der er god mulighed for at kontakte os året igennem. Miljøpunktet holder bestyrelsesmøder 4-8 gange årligt eller når der er aktuelle projekter, der skal tages stilling til.

Økonomi
Man skal gøre sig klar, at hverken Lokaludvalg eller Miljøpunkt har økonomi til at udføre projekter, men udelukkende vil have rolle af formidler m.h.t. borgerinddragelse – initiator – idéskaber. Der bør således afsættes midler hos Kommunen til omverdensinddragelse og informationsplatform som skitseret foroven.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet høringssvaret, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøforvaltningen.

I foråret 2016 gennemgår Teknik- og Miljøforvaltningen og lokaludvalgene strategien for omverdensinddragelse med henblik på en eventuel revision.

Beslutning

Lokaludvalget godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om strategi for omverdensinddragelse vedr. klimatilpasningsprojekter, der fremgår af løsningsafsnittet.


Protokolbemærkning fra Poul Nielsen: "Jeg er imod høringssvaret. Omverdensinddragelsen om klimatilpasning er en opgave for Københavns Kommune, som Miljøpunkt Indre By-Christianshavn ikke skal involveres i". 
Til top