Mødedato: 26.02.2014, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset Dronningensgade 34

Indsatsen over for udenlandske hjemløse

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte, hvordan lokaludvalget skal arbejde for en løsning vedrørende udenlandske hjemløses ophold i bydelen; en løsning der også vil kunne ses som en indsats mod det hærværk, Fedtekælderen for tiden er udsat for.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger formanden til at invitere Københavns Kommunes Socialudvalg til et møde med repræsentanter for lokaludvalget og Fedtekælderens ledelse om indsatsen over for udenlandske hjemløse.
  2. at Christianshavns Lokaludvalg udpeger to tovholdere til i samarbejde med sekretariatet at planlægge mødet
  3. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter, hvorvidt lokaludvalget skal stå får en offentlig høring om indsatsen over for udenlandske hjemløse, jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

Dan Sørensen og Julius Lund skriver:
"Vedr. indsatsen over for udenlandske hjemløse og de hermed forbundne problemer for Fedtekælderen og den sydlige ende af bydelen.

Idet vi henviser til Lokaludvalgets brev til Folketingets retsudvalg, Folketingets socialudvalg og Folketingets udvalg for udlændinge- og integrationspolitik af 26. november 2013, som lokaludvalget ikke har modtaget nogen reaktioner på, foreslår vi, at Lokaludvalget på sit møde d. 26. februar beslutter at følge op på sagen.

Det foreslår vi ikke mindst, fordi antallet af udenlandske hjemløse i Danmark, ifølge en skrivelse fra socialborgmesteren og socialudvalget i Københavns Kommune af 22. oktober 2013 til socialministeren, er for opadgående. Dette giver ifølge samme brev bl.a. grobund for handel med mennesker, der udnyttes pga. deres udsatte position. Kommunen ønsker at yde en indsats for at komme en løsning af disse problemer nærmere ved at oprette et såkaldt transitrum for udenlandske hjemløse, samt yde støtte direkte til private foreninger, der arbejder med denne målgruppe, samt til private foreninger, der yder hjælp til udenlandske prostituerede. Men dette forhindres af Socialministeriet.

Vi har også fået kopi af et brev, som 5 hjælpeorganisationer har sendt til socialministeren d. 23. september 2013, hvori de gør opmærksom på, at den såkaldte nødovernatningspulje ikke giver dem mulighed for at udøve et længerevarende, professionelt og fagligt velkvalificeret stykke socialt arbejde.

De 5 organisationer foreslår ministeren, at det skal være muligt at anvende offentlige midler til særligt sårbare hjemløse EU-migranter, at disse skal sikres en professionel og koordineret indsats, at de skal have mulighed for adgang til basal hjælp, og at de skal kunne sikres en god hjemrejse. De 5 organisationer gør endelig ministeren opmærksom på, at problemet ikke forsvinder af sig selv.

Ifølge Kirkens Korshær er lovgivningen sådan set klar nok. Loven lægger ikke hindringer i vejen for, at kommunen kan yde den ønskede støtte til de udenlandske hjemløse. Det er Socialministeriets juristers forkerte fortolkning af loven, der er problemet. Kirkens Korshærs ledelse har påtalt dette over for Socialministeriet, der en overgang så ud til at lade sig overbevise om, at dets fortolkning af loven var forkert. Men sidenhen er ministeriet faldet tilbage på sin fejltolkning af loven.

Problematikken er jo ikke begrænset til Christianshavn. Det vrimler med hjemløse tiggende migranter i hele København. Men lokalt har en del borgere i vores bydel sidste sommer været generet af de hjemløse udlændinges massive tilstedeværelse på volden, i gårdene og på gaderne, og siden da har Fedtekælderen som bekendt været udsat for et brutalt overfald og en lang serie af rudeknusninger, formentlig fordi 70 % af dens klientel er hjemløse udlændinge, der af nogle borgere beskyldes for at jage de danske og grønlandske hjemløse bort.

Derfor mener vi, at det er rimeligt, at Christianshavns Lokaludvalg støtter hjælpeorganisationerne i deres forsøg på at råbe ministeren op. Måske kunne det være en god idé at henvende sig til den nye social- og integrationsminister, og gøre ham opmærksom på, at der er et massivt problem, som man ikke kan gøre noget for at løse, så længe ministeriets jurister insisterer på at fejltolke lovgivningen."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget bemyndiger ham til at invitere Københavns Kommunes Socialudvalg til et møde  - fx. i Fedtekælderen - med repræsentanter for lokaludvalget samt Fedtekælderens ledelse med det formål at få Socialudvalget til at tage ansvar for de problemstillinger, Dan Sørensen og Julius Lund påpeger.

For lokaludvalget vil succeskriteriet være, at Socialudvalget og Borgerrepræsentationen vedtager en henvendelse til Socialministeriet og udvalgte folketingsmedlemmer om at fortolke lovgivningen, så kommunen kan yde støtte til sårbare hjemløse EU-migranter, så de sikres en professionel og koordineret indsats, får mulighed for adgang til basal hjælp, og således at de kan sikres en god hjemrejse. 

Skulle ovenstående ikke giver det ønskede resultat, mener formanden, at lokaludvalget må afholde en offentlig høring om problemstillingen, gerne i samarbejde med relevante hjælpeorganisationer, Socialforvaltningen i kommunen og eventuelt et landsdækkende medie.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Formanden mforeslår, at ovennævnte møde holdes inden lokaludvalgsmødet den 26. marts, således at lokaludvalget i dette møde har mulighed for at beslutte, hvordan man kommer videre med sagen.

Beslutning


  1. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at invitere Københavns Kommunes Socialudvalg til et møde med repræsentanter for lokaludvalget og Fedtekælderens ledelse om indsatsen over for udenlandske hjemløse.
  2. Lokaludvalget udpegede Frank Hedegaard til i samarbejde med sekretariatet at planlægge mødet.
  3. Lokaludvalget besluttede, at lokaludvalget i mødet den 26. marts 2014 udpeger endnu en tovholder, som i samarbejde med Frank Hedegaard står for det videre arbejde med denne sag.
  4. Lokaludvalget godkendte, at lokaludvalget skal stå får en offentlig høring om indsatsen over for udenlandske hjemløse, jf. løsningsafsnittet.
Til top