Mødedato: 26.02.2014, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset Dronningensgade 34

Visioner for Christiania

Christianshavns Lokaludvalg skal tage en orientering om Christianias visioner for Christiania og Fredens Havn til efterretning samt drøfte visionerne.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg tager en orientering om Christianias visioner for Christiania og Fredens Havn til efterretning
  2. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter visionerne. De fremmødte tilhørere inviteres til at deltage i drøftelsen.

Problemstilling

Christiania holdt lukket for offentligheden den 27. januar-2. februar 2014 for internt at drøfte visioner for Christiania og Fredens Havn.

Der har været interesse fra Ulrik Kohl, medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten, for lokaludvalgets holdning til Fredens Havn, og beboere på Holmen har overfor lokaludvalgets formand og sekretariat kommenteret på denne artikel i Politiken: 
http://politiken.dk/indland/ECE2197206/reportage-christiania-er-en-byggelegeplads-paa-livstid-for-voksne/ 
 

Løsning

Formanden foreslår, at et medlem af Christianias Kontaktgruppe orienterer lokaludvalget om Christianias visioner for Christiania og Fredens Havn, som lokaludvalget efterfølgende drøfter. Medlem af Borgerrepræsentationen Ulrik Kohl inviteres til at deltage i drøftelsen.Ligeledes inviteres de fremmødte tilhørere  til at deltage i drøftelsen.


Se video om Christianias visionsarbejde på
http://www.christiania.org/artikler/christiania-dokumentar/

og på

http://christianshavnskvarter.dk/2014/02/what-happened-in-the-christiania-in-closing-the-week/

Lokaludvalgets holdning til Fredens Havn
Lokaludvalgets holdning til Fredens Havn fremgår af lokaludvalgets ønskeliste til Borgerrepræsentationen for Københavns Budget 2015:

"Den Blå Rute
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et projekt for ”Den Blå Rute”, som kajakker og andre småbåde kan benytte som et alternativ til at sejle i Inderhavnen. Tanken er, at man med en række anlægsarbejder etablerer en rute fra Refshaleøen ad Indre Stadsgrav, Laboratoriegraven og Christianshavns Kanal til Inderhavnen.

Indtil videre har Teknik- og Miljøforvaltningen anlagt ramper på begge sider af Værftsbroen, så kajakroere kan bære deres kajak over Prinsessegade. Løsningen er velment, men ikke hensigtsmæssig, når man tager trafikken i Prinsessegade i betragtning.

Christianshavns Lokaludvalg foreslår derfor, at Ruten etableres som planlagt hurtigst muligt: 
  • Der etableres en broforbindelse (i stedet for ramper) ved Prinsessegade, hvor Værftsbroen i dag lukker af for forbindelsen mellem Christianshavns Kanal og Laboratoriegraven. Derved får roere mulighed for at ro i Laboratoriegraven uden at skulle vende om eller slæbe deres båd over Prinsessegade. Det vil samtidig forbedre vandkvaliteten i Laboratoriegraven. 
  • Der etableres en broforbindelse (i stedet for ramper) ved Kongebrovej, hvor Kongebroen i dag lukker af for forbindelsen mellem Krudtløbet og Indre Stadsgrav. Derved får roere mulighed for at ro i Krudtløbet uden at skulle vende om eller slæbe deres båd over Kongebrovej. Det vil samtidig forbedre vandkvaliteten i Indre Stadsgrav
Den Blå Rute vil som antydet have en gavnlig effekt på vandmiljøet i området. Vandet i Indre Stadsgrav og i Laboratoriegraven er i dag ikke særligt lækkert pga. langsom vandudskiftning. 

En forudsætning for, at vandområderne i og omkring Christianshavn for alvor kan udvikle sig til et aktivt for København, er, at de ulovlige husbåde, der har bredt sig Indre Stadsgrav, fjernes. Mange myndigheder har de seneste 3 år været inde over denne problematik, men ingen tager for alvor ansvar. Christianshavns Lokaludvalg er positive over for beboelse på vandet, når det kan indpasses i lokalmiljøet, men ”Fredens Havn”, som klyngen af husbåde ud for Refshalevej kaldes, er blevet for stor. Bådene bør i stedet placeres i fx Sydhavnen, hvor der i forvejen er lovligt oplæg af husbåde."

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Beslutning

En repræsentant for Christianias kontaktgruppe orienterede om Christianias visionsarbejde i lukkeugen den 27. januar-2. februar 2014:
Der var mange deltagere alle dage hele dagen i gennem. De skulle udtrykke, hvad de kunne ønske sig. Fantasien styrede og mange ideer var urealistiske. Arbejdet foregik i grupper og ud over visioner drøftede man også økonomi, herunder hvordan man får penge til istandsættelser. En idé er etablere virksomheder på Christiania, hvor overskuddet går til Christianias fælles kasse. Man har øje for, at Christiania ikke tjener noget på de mange turister, der besøger Christiania. I arbejdet indgik, at Christiania skal have 200 nye beboere og at der er ønske om ældreboliger og ungdomsboliger. En idé er at etablere flydende boliger i Christianias sø. Det er forholdsvis dyrt at bo på Christiania, men der er mulighed for at få boligsikring.
Christiania har solgt folkeaktivter for 11,5 mio. kr.. De skal gå til at betale for bygninger. Man mangler penge til at betale lån. En advokat har vurderet, at Christiania er 300 mio. kr. værd.
Christiania har diskuteret ideen om en skole eller skolefilial på Christiania. Umiddelbart er det ikke muligt, men Christiania vil drøfte forslaget i lyset af, at lokaludvalget har foreslået, at Christianshavns Skole får en filial på Arsenaløen frem for en fortætning på skolens område.

Lokaludvalget tog orienteringen til efterretning

Til top