Mødedato: 24.05.2023, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høringssvar om kommunens kommende erhvervsstrategi

Se alle bilag

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Økonomiforvaltningen om kommunens kommende erhvervsstrategi.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om kommunens kommende erhvervsstrategi, jf. løsningsafsnittet.

 

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har igangsat arbejdet med udviklingen af den kommende erhvervsstrategi. For at sikre en tidlig inddragelse af et lokalt perspektiv i forhold til erhvervsudviklingen i København sendte Økonomiforvaltningen den 19. april 2023 de foreløbige udkast til strategiens temaer til drøftelse i byens lokaludvalg.

Lokaludvalgene har mulighed for at give input til det videre arbejde med et høringssvar til Økonomiforvaltningen senest den 31. maj 2023.

Lokaludvalgene blev desuden inviteret til en fælles online-temadrøftelse den 9. maj 2023 om sagen.

Materialet fra Økonomiforvaltningen

I bilag 1 præsenteres resultatet af det foreløbige kortlægningsarbejde, samt fem tværgående temaer som forventes at danne grundlag for det videre arbejde med strategien. Det er disse fem temaer, som Økonomiforvaltningen ønsker at lokaludvalgene tager udgangspunkt i. Lokaludvalgene er også velkomne til at inddrage andre temaer eller perspektiver.

I bilag 2 opdeles udvalgte nøgletal på bydelsniveau.

Løsning

Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn har på deres arbejdsgruppemøde d. 16. maj 2023 udarbejdet følgende udkast til høringssvar:

 ”Christianshavns Lokaludvalg har følgende fire perspektiver, som Teknik- og Miljøforvaltningen bør indtænke i den kommende erhvervsstrategi.   

1. Bevar erhverv som kulturhistorisk værdi for København og giv plads til kreativt erhverv

Der bør indtænkes i den kommende erhvervsstrategi, hvordan man kan bevare og fremme erhverv, der har en kulturhistorisk værdi og fortsat giver mening at bevare. Det kan for eksempel være maritime erhverv på Christianshavn eller understøttelse af gamle håndværksfag. Herudover foreslår lokaludvalget, at man systematisk indretter ”mellemrum” i byen til kreative erhverv og aktiviteter, herunder håndværk og værksteder til huslejer, som er til at betale.

2. Overvejelser om støj fra særlige typer erhverv og hensynet til beboerne

Cafeer, restauranter og supermarkeder med spiritussalg tiltrækker støjende publikum. Det har en værdi for byen, men giver som bekendt kedelige følgevirkninger for beboerne. Der bør i erhvervsstrategien være nogle overvejelser om, hvordan man begrænser støj som følgevirkning fra erhverv og forhindrer, at de ”klumper” sig sammen i bestemte områder.

3. Der skal sikres en grøn omstilling af transport til og fra erhvervet i København.

I erhvervsstrategien mangler der overvejelser om, hvordan kommunen forholder sig til transport som strategisk miljø- og klimaelement. Der bør i erhvervsstrategien være nogle overvejelser til, hvordan kommunen sikrer en grøn omstilling af transport til og fra erhverv i København. Lokaludvalget foreslår, at der fx kan være overvejelser om etablering af transporthubs eller krav til udfasning af benzin- og dieselbiler, hvis man etablerer virksomhed i København.

Erhverv medfører transport, men der er et dilemma mellem ønsket om mere erhverv og ønsket om at begrænse den motoriserede trafik i gadenettet. Der bør derfor være overvejelser om at se på alternativer til traditionel erhvervstransport.

4. Varieret udbud af detailhandel på hele Christianshavn

I et mere lokalt perspektiv på Christianshavn bør erhvervsstrategien fokusere på, hvordan der skabes et mere alsidigt forretningsliv på Christianshavn og en god balance mellem restaurationer og detailhandel.

Lokaludvalget ønsker et varieret udbud af detailhandel på hele Christianshavn. Torvegade har potentiale til at blive en strøggade, hvis den motoriserede trafik i gaden begrænses. I den nordlige del af Christianshavn bør mulighederne for detailhandel og navnlig dagligvarebutikker fremmes. Der skal være en balance mellem restaurationer og detailhandel, så der i bydelen til stadighed er et butiksliv, som understøtter hverdagslivet. Kreativitet og iværksætteri, som vi bl.a. kender fra Refshaleøen, må gerne vokse.

Med venlig hilsen

Asbjørn Kaasgaard
Christianshavns Lokaludvalg”

 

Det foreslås, at høringssvaret godkendes.

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sekretariatet sender lokaludvalgets høringssvar til Økonomiforvaltningen.

Den nuværende erhvervsstrategi udløber ved udgangen af 2023. Den kommende erhvervsstrategi skal være endeligt godkendt i efteråret 2023 og gælde fra 2024 og frem. Strategiens temaer forventes behandlet i Økonomiudvalget den 13. juni 2023.

 

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Erik Rasmussen om, at høringssvarets punkt 3 rykkes frem og bliver punkt 1.

 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Christoffersen om, at følgende tekst indgår i høringssvaret om den kommende erhvervsstrategi:
"Københavns Kommune skal arbejde for at sikre gode betingelser for såvel eksisterende virksomheder samt virksomheder, der ønsker at etablere sig i kommunen. For københavnerne er det vigtigt, at der findes virksomheder i kommunen til at servicere borgerne, hvad enten det drejer sig om forretninger eller mindre virksomheder indenfor bl.a. håndværksområdet.  
På Teknik- og Miljøområdet er det lige nu afgørende, at svartiden på byggesagsansøgninger bliver nedsat og at forvaltningen indfrier de opstillede mål for god service og hurtig sagsbehandling."

 

To vejledende afstemninger viste, at der ikke var flertal i lokaludvalget for et ændringsforslag fra Bent Christoffersen om, at følgende tekst indgår i høringssvaret om den kommende erhvervsstrategi:
"Antallet af parkeringspladser reserveret erhvervskøretøjer i dagtimerne forøges markant. I centrale dele af København er der ingen eller meget få, f. eks. på Christianshavn.  På Christianshavn bør der reserveres min. 25 pladser.
Afgifter og gebyrer som erhvervslivet betaler til Københavns Kommune, herunder dækningsafgiften,  skal have et niveau, der ikke overstiger omegnskommunernes gebyrer".


Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Asbjørn Kaasgaard om, at følgende tekst om turisme fra lokaludvalgets høringssvar om udkastet til til kommuneplanstrategi bliver punkt 5 i høringssvaret om den kommende erhvervsstrategi:
"
Lokaludvalget ser positivt på, at man vil fastsætte målsætninger for turismen. Vi synes, at samkvemmet mellem gæster og lokale i vores by er en vigtig del af vores DNA. Men vi  ønsker ikke masseturisme, som ændrer vores by til et Disneyland, kun kommer nogle få virksomheder til gode og i hovedsagen kun skaber lavtlønnede og ikke-overenskomstdækkede jobs. Vi synes, der er god grund til at begrænse denne del af turismen i en periode, hvor byen mangler arbejdskraft. Overvejelser af denne karakter bør klarere frem i strategien. Turismen og medfølgende støjproblemer fylder meget i dagligdag på Christianshavn og nogle gange for meget. Målsætninger for turismen skal derfor være håndfaste og gennemførlige."

 

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen om kommunens kommende erhvervsstrategi, jf. løsningsafsnittet og de tiltrådte ændringsforslag.

Til top