Mødedato: 07.02.2001, kl. 14:00

Redegørelse om byfornyelsesforslag til fælles gårdanlæg i Classensgade karreen

Redegørelse om byfornyelsesforslag til fælles gårdanlæg i Classensgade karreen

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. februar 2001

 

 

Sager til drøftelse

 

9. Redegørelse om byfornyelsesforslag til fælles gårdanlæg i Classensgade karreen

 

BTU 56/2001 J.nr. 451:118.0001/95

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller redegørelse om byfornyelsesforslag til fælles gårdanlæg i Classensgade-karreen til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog på mødet den 16. juni 1999 at bemyndige forvaltningen til at offentliggøre et byfornyelsesforslag og gennemførelsesprojekt for et fælles gårdanlæg omfattende karreen Classensgade, Østerbrogade og Willemoesgade.

Forslaget har været i høring, og der er ved offentlighedsperiodens afslutning - og i månederne herefter - modtaget 165 indsigelser, ændringsforslag og bemærkninger.

Bygge- og Teknikudvalget drøftede sagen på sit møde den 20. september 2000 på grundlag af en af forvaltningen udarbejdet redegørelse.

Udvalget ønskede, at "Foreningen til Etablering og Bevaring af Kunstneratelier i København" (fonden) redegjorde nærmere for et af dem fremsat tilbud om at erhverve og betale en renovering af det største og ældste af baghusene på ejendommen Classensgade 7 som grundlag for bevarelse af baghuset som kunstnerværksteder.

Forvaltningen har nu modtaget en tilbagemelding fra foreningen/fonden vedrørende dens tilbud.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog i mødet den 16. juni 1999 (Sag nr.254/99) at offentliggøre forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt. Indsigelsesfristen blev fastsat til 8 uger.

 

Offentlighed

Forslaget har været offentliggjort i perioden 1. august - 27. september 1999 og er udsendt og omdelt til de berørte grundejere og lejere samt bydelsrådet. Forslaget har endvidere været fremlagt i Københavner Information og på Biblioteket, Dag Hammarskjölds Allé 19.

 

Indsigelser

I offentlighedsperioden – og i månederne herefter – er der modtaget de i kopi vedlagte 165 indsigelser, ændringsforslag og bemærkninger.

Indsigelserne, ændringsforslagene og bemærkningerne er kommenteret i en af forvaltningen udarbejdet redegørelse, som blev drøftet på Bygge- og Teknikudvalgets møde den 20. september 2000. De modtagne kommentarer til forslaget er i denne redegørelse sammenfattet som følger:

 

Sammenfatning af bemærkningerne til forslaget

Opgjort efter antallet af boliger tilslutter 84% af ejendommene sig forslaget til fælles gårdanlæg, medens 16% ikke ønsker ejendommen inddraget i gårdanlægget.

Flere af ejendommene har ændringsforslag til forslagets detaljering. Som det fremgår af forvaltningens bemærkninger til ændringsforslagene, skønnes det et langt stykke hen ad vejen muligt at imødekomme ændringsforslagene.

Indsigelserne mod fællesgårdanlægget kommer først og fremmest fra 3 ejendomme med store friarealer (matr.nr. 603, 1673 og 6106 UK), hvis begrundelser i det væsentlige drejer sig om, at de er tilfredse med de nuværende forhold og selv ønsker at disponere fuldt ud over deres friarealer. Som det fremgår af forvaltningens bemærkninger til indsigelserne, er det afgørende, at disse ejendomme indgår i fællesgård-anlægget, hvis der skal opnås et tilfredsstillende resultat af omlægningen.

Af de 165 modtagne bemærkninger omhandler 110 breve alene det ældste og største af baghusene på ejendommen Classensgade 7 (baghuset), som ønskes bevaret til kunstnerværksteder. 83 af de 110 breve er helt enslydende breve og 107 af de 110 breve er fra institutioner eller personer, der hverken bor eller arbejder i karreen.

I argumenterne for en bevaring af baghuset henvises der til husets historik og arkitektur, dets store betydning for miljøet i karreen og bydelen samt til, at en nedrivning af baghuset vil medføre, at kunstnerne mister deres værksteder mv. En stor del af brevene henviser også til de vanskelige vilkår for kunstnerstanden i dag, herunder især behovet for og problemerne med at finde velegnede værksteder, som de kan betale.

Kunstnerne tilbyder selv - med støtte fra sponsorer - at erhverve og forestå en renovering af baghuset via en af dem til formålet dannet forening - "Foreningen til Etablering og Bevaring af Kunstneratelier i København" (fonden). De anfører, at en renovering i så fald ikke vil belaste kommunen økonomisk samt at fonden vil påtage sig den efterfølgende vedligeholdelse af baghuset.

 

Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse den 20. september 2000

På baggrund af de mange tilkendegivelser vedrørende baghuset holdt forvaltningen – i tilslutning til offentlighedsperiodens afslutning – møder med fonden, rådgivere af denne og ejeren af ejendommen Classensgade 7 vedrørende en eventuel bevarelse af baghuset. Undersøgelserne blev, sammen med de øvrige bemærkninger til forslaget samt en beskrivelse af en række forudsætninger og forskellige handlemuligheder, beskrevet i en redegørelse til Bygge- og Teknikudvalget.

Det blev blandt andet oplyst i redegørelsen, at hvis baghuset bevares, skal der udarbejdes et nyt byfornyelsesforslag og gennemførelsesprojekt. Forslaget skal udsendes i offentlig høring, idet der vil være tale om en væsentlig ændring af det oprindelige forslag, der forudsætter baghuset nedrevet.

Bygge- og Teknikudvalget drøftede redegørelsen på sit møde den 20. september 2000, herunder forudsætningerne for en eventuel bevarelse af baghuset.

Udvalget ønskede, at forvaltningen foretog yderligere undersøgelser af muligheden for en eventuel bevarelse af baghuset med henblik på en fornyet forelæggelse af sagen for udvalget.

 

BILAG VEDLAGT

Forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 19. maj 1999

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

De modtagne bemærkninger til det offentliggjorte forslag var fremlagt sammen med forvaltningens forrige redegørelse, som Bygge- og Teknikudvalget drøftede på mødet den 20. september 2000.

Bilagene fremlægges på ny til gennemsyn.

Herudover fremlægges brev af 13. september 1999 fra Bydelsrådet i Indre Østerbro Bydel og tillæg til brev af 13. september 1999 fra Bydelsrådet i Indre Østerbro Bydel, dateret 14. september 1999.

 

Ole Sperling

 

 

Til top