Mødedato: 25.04.2024, kl. 18:30
Mødested: Nørre Gymnasium, Mørkhøjvej 78

Intern høring af Kommuneplan

Se alle bilag

Tidligere beslutninger

21.03.24: Center for Byudvikling holdt møde med Brønshøj-Husum Lokaludvalg for at præsentere hoved strukturen i forslag til Kommuneplan. Se bilag for slides fra mødet.

21.03.24: Brønshøj-Husum Lokaludvalg tog en indledende drøftelse af forslag til Kommuneplan. 

Læs mere her: Drøftelse af udkast til Kommuneplan | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Indstilling

Forpersonen indstiller,

1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg drøfter input til intern høring af Kommuneplan.

Problemstilling

Økonomiudvalget besluttede den 9. april 2024, at sende udkast til forslag til Kommuneplan 2024 i intern høring.

Beslutningen kan læses her: Beslutning om intern høring af udkast til forslag til Kommuneplan 2024 - Fremtidens klimavenlige hovedstad | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk).

Kommuneplanen sendes i intern høring i 8 uger i fagudvalg, råd og lokaludvalg. Høringen løber til og med torsdag den 6. juni 2024.

Læs kommuneplanen her: Politisk hovedstruktur for Kommuneplan 2024 - Sendt i intern høring den 11. april 2024.pdf (kk.dk)

Høringsmateriale

Følgende høringsmateriale er opdateret på baggrund af Økonomiudvalgets beslutning den 9. april 2024:

  1. Politisk hovedstruktur for udkast til forslag til Kommuneplan 2024 (se bilaget)
  2. Den digitale kommuneplan som kan tilgås på: www.kp24.kk.dk

Den politiske hovedstruktur er en videreførelse af kommuneplanstrategien til kommuneplanen. Det betyder, at den strategiske retning fra planstrategien videreføres som ny hovedstruktur for kommuneplanen, med følgende tilføjelser, der afspejler Økonomiforvaltningens indstilling til nye tiltag i kommuneplanens rammer og retningslinjer, hvilket kan ses i følgende opslag:

  • Nye væsentlige tiltag i kommuneplanens regulering (markeret med blå baggrundsfarve i hovedstrukturen) som beskriver forslag til ændringer i kommuneplanen indenfor følgende:
    • Rækkefølgeplanen (s. 24-25),
    • Tætheder i byen (s. 26-27),
    • Bilparkering (s. 36-39),
    • Cykelparkering (s. 40-41),
    • El- og delebiler (s. 42-43),
    • Boligstørrelser (s. 62-67),
    • Blandet by (s. 68-69),
    • Erhvervsudvikling (s. 84-85),
    • Grøn forsyning (s. 98-101),
    • Byens kulturarv (s. 106-107).

Opslagene svarer derudover på kommuneplanstrategiens arbejdsprogram. 

  • Bydele i fokus (s. 108-123), som beskriver de væsentligste rammeændringer til konkrete byudviklingsprojekter fordelt på fire overordnede bydelsafgrænsninger.   
  • Ajourføring af den strategiske retning fra kommuneplanstrategien med udvalgte resultater fra baggrundanalyserne til kommuneplanen, som giver anledning til forslag om enkelte nye målsætninger og redegørende tekst herom. Det gælder følgende målsætninger: antal nye boliger, almene boliger og ungdomsboliger (s. 46), at sikre varierede boligstørrelser på tværs af bydelene (s. 46), målsætning for erhvervsbyggeri (s. 72). Dertil revideret redegørende tekst: opdateret prognose for befolkningstal og -udvikling (s. 16) restrummelighed for byudviklingsområderne (s. 18) redegørelse for nye mål for boligbyggeri (s. 46), status på detailhandel i København (s. 81), redegørelse af, hvordan den grønne arealplan understøtter at målet om maksimalt 300 meter til et grønt eller blåt område kan opnås i de tættest bebyggede kvarterer, herunder at der prioriteres nye grønne områder, der hvor der er flest boliger (s. 90-91), og omtale af mulighed for ny begrønningsprocent (s. 91). 

Derudover har Økonomiforvaltningen opdateret diverse nøgletal for byens udvikling i de tilfælde, at der er kommet nye data, samt indarbejdet nyt forord og resumé (s. 6-9). Det bemærkes, at der på mobilitetsmålets afrapportering på figur 2.8 er opgjort på rejser i DTU Transportvaneundersøgelse, mens målet er baseret på antal ture. Figurens data er således tilrettet så den er baseret på antal ture, hvilket medfører en marginal ændring i turfordelingen.

Høringssvar

Der er mulighed for at sende et høringssvar, som Økonomiforvaltningen vil behandle i en hvidbog. For at have de bedste forudsætninger for at formidle høringssvarene i hvidbogen, bedes lokaludvalgene emneopdele svar med klare overskrifter, såsom ’biodiversitet’ eller ’boligpolitik’. Økonomiforvaltningen modtager gerne høringssvar tidligst muligt i høringsperioden.

 

Løsning

Lokaludvalgets indledende drøftelser i marts

Lokaludvalget tog en indledende drøftelse af forslag til Kommuneplan på lokaludvalgsmødet d. 21. marts. Lokaludvalget konstaterede, at mange af lokaludvalgets input til Kommuneplansstrategien er blevet medtaget i udkast til kommuneplanen (se bilag for lokaludvalgets høringssvar til Kommuneplansstrategi).

Lokaludvalget drøftede, at der med kommuneplanen lægges op til mange små boliger til familier og at lokaludvalget skal være opmærksomme på at drøfte dette grundigt ift. om det er en menneskevenlig udvikling af byen.

Lokaludvalget drøftede at være opmærksom på kommende lokalplan for Bystævneparken og gøre opmærksom på lokaludvalgets tidligere pointer herfra i kommuneplanen.

Lokaludvalget besluttede, at fagudvalgene på kommende møder drøfter deres input til kommuneplanen, gerne konkret med sidetalshenvisninger. 

Fagudvalgenes drøftelser i april

Miljøudvalget og Børne- Unge- Fritids- og  Idrætsudvalget drøfter input til Kommuneplan på deres møde i maj.

Social- og Sundhedsudvalget havde ikke kommentarer, men ser det som positivt, at Brønshøj-Husum som bydel fremgår af forslag til Kommuneplan.

Byudviklingsudvalget har drøftet forslag til Kommuneplan og har følgende input:

Brønshøj Torv

Byudviklingsudvalget ønsker ikke ændring af erhverv til bolig ved Brønshøj Torv: Det er ikke Byudviklingsudvalgets ønske for bydelen og specielt ikke for Kulturaksen, at man ændre dele af området fra erhverv til bolig.

Afledning af regnvand og begrønning

Byudviklingsudvalget vil gøre opmærksom på, om der kan komme problemer med afledning af regnvand, når flere områder befæstes. Generelt savner Byudviklingsudvalget større fokus på det grønne, begrønning mv.

Bystævneparken

Byudviklingsudvalget ønsker at gøre opmærksom på de kommentarer til udviklingen af Bystævneparken, som lokaludvalget har indsendt gennem tiden.

Boliger

Byudviklingsudvalget ønsker ikke, at størrelsen på familieboliger skal ned til 40 m2.

 

Kulturudvalget har drøftet forslag til Kommuneplan på møde i april har følgende input til lokaludvalgets kommende høringssvar:

Familier og familieboliger

 Kulturudvalget efterlyser en klar definition af begrebet 'familie' i forslag til Kommuneplan. I den nye strategi lægges der op til, at minimumsstørrelsen for en familiebolig reduceres fra 50 til 40 kvadratmeter. Dette betyder, at selvom det angives som en familiebolig, vil størrelsen i praksis være mellem 20 og 28 kvadratmeter i gulvareal. Dette er alt for småt til familier.

Byudviklingsplaner

 Kulturudvalget drøftede bekymringer for, hvordan byudviklingsplanerne vil påvirke Københavns karakter, livskvalitet og grønne områder, samt en opfordring til en mere afbalanceret tilgang til byudviklingen, der tager hensyn til både praktiske og æstetiske faktorer.

 Kulturudvalget er opmærksomme på dilemmaet mellem at opretholde et attraktivt og bæredygtigt bymiljø samtidig med at imødekomme behovet for boliger og infrastruktur. Der er også en erkendelse af, at København som storby har en rolle at spille som forgangsby, men det er vigtigt at balancere udviklingen med hensyn til både miljømæssige og sociale hensyn.

 Der er grund til bekymring om, at den fortsatte udvikling kan resultere i tabet af grønne områder og natur, hvilket kan have negative konsekvenser for både fysisk og mental sundhed.

Bystævneparken

Kulturudvalget rejser kritik af manglende attraktivitet i Bystævneparken og behovet for opmærksomhed på udviklingen i området samt skuffelse over manglen på en grøn vision i byudviklingsplanen, herunder nedlæggelse af grønne områder og fejl i statistikkerne.

Højhusbyggeri og fortætning:

Kulturudvalget rejser kritik af byggeri af høje tårne og fortætning, som kan påvirke livskvaliteten negativt. Hvor høje bygningerne skal være, og hvordan fortætning skal håndteres, er centrale emner, der berører både det visuelle miljø og borgernes trivsel. Overskridelse af etagehøjde over 6 etager kan føre til fremmedgørelse og tab af fællesskabsfølelse.

 Langsigtet planlægning og bevarelse af byens karakter:

Kulturudvalget betoner behovet for langsigtet planlægning i byudviklingen, med fokus på at bevare byens karakter og identitet og savner overvejelser om, hvorvidt byen kan rumme fortsat vækst uden at miste sin charme og åbne områder. Det handler ikke blot om at øge byens størrelse og tæthed, men at tænke strategisk og omhyggeligt over, hvordan man kan bevare og forbedre bymiljøet. Der er en interesse i at udnytte eksisterende områder, såsom gamle industriområder, til at skabe nye boliger og faciliteter, samtidig med at man undgår at overskygge de grønne områder og naturen.

Kultur og overnatningsfaciliteter:

Kulturudvalget understreger betydningen af at inkludere kulturelle oplevelser og kunst i byrummet som en del af byudviklingsplanerne og foreslår alternative overnatningsfaciliteter ud over hoteller for at imødekomme forskellige behov og budgetter.

Videre proces

Sekretariatet samler lokaludvalget og fagudvalgenes input i et udkast til høringssvar, der drøftes og godkendes af lokaludvalget på ordinært møde i lokaludvalget d. 30. maj.

Der er høringsfrist d. 9. juni.

Beslutning

Sagen blev udsat.
Til top