Mødedato: 26.03.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om én indgang til borgere med spiseforstyrrelse

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Det foreslås,
  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen med inddragelse af relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling om én indgang for borgere med spiseforstyrrelse, som det er beskrevet nedenfor i motiveringen.

(Stillet af Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative Folkeparti og Venstre)

MOTIVERING

Den 21. maj 2014 drøftede Socialudvalget et medlemsforslag fra det Radikale Venstre, det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre om indsatsen for spiseforstyrrede og diskuterede herunder Socialforvaltningens vurdering af udviklingsbehov på området. En af konklusionerne fra forvaltningen lød, at der er potentiale for at udvikle indsatsen for borgere med spiseforstyrrelse, og det kan man gøre ved blandt andet at hæve serviceniveauet. Endvidere lød argumentationen, at en sådan udvikling vil være i tråd med Socialudvalgets fokus på forebyggelse, rehabilitering og netværk samt synergi. Der blev fremhævet konkrete forslag, hvoraf ét var forslaget om at oprette en selvstændig enhed, som skal være bindeled mellem de forskellige aktører.

De forskellige tilbud til spiseforstyrrede findes i dag ikke et samlet sted, men derimod er viden og tilbud at finde i forskellige regi. Derfor vil oprettelsen af en selvstændig enhed knytte de eksisterende indsatser i og udenfor kommunen bedre sammen. Den samlende enhed eller indgang som, vi foreslår, skal oprettes, skal derfor have funktion af at være en form for kompetence- og brobygningsfunktion, der kan være bindeled mellem de forskellige indsatser, der eksisterer.

På Socialudvalgsmødet den 13. august 2014 drøftede udvalget Socialforvaltningens videre afdækning af problemstillingen og behovet for en samlet enhed. Her lød det fra forvaltningen, at det er vigtigt, at de forskellige aktører, som borgere med en spiseforstyrrelse er i kontakt med, har et tæt samarbejde, således målgruppen oplever en helhedsorienteret indsats. 

I Københavns Kommune har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ansvaret for de forebyggende og sundhedsfremmende tilbud, mens Socialforvaltningen har ansvaret for de sociale foranstaltninger og indsatser. Når vi taler børn og unge med spiseforstyrrelser, vil de oftest gå i folkeskole eller ungdomsuddannelse, og Børne- og Ungdomsforvaltningen vil dermed have den første og tætteste kontakt til målgruppen. Det er en samlet og koordinerende indsats mellem disse aktører samt aktører uden for kommunen, som forslagsstillerne af dette forslag ønsker via etablering af en samlet indgang for borgere med en spiseforstyrrelse. Det kunne realiseres ved hhv. to modeller:

Model 1) Man kan med fordel lære af de positive erfaringer, som vores kommunale kræftcenter har gjort sig i at blive de fremmeste til at tilbyde tilrettelagte forløb for borgerne. I en sådan model samles såvel den kommunale som den frivillige indsats mht. opsporing, forebyggelse, hjælp til lettere tilfælde, rehabilitering og anonym rådgivning.

Model 2)Man etablerer et sted, hvor en kommunal enhed har det totale overblik over alle kommunale tilbud. Herfra vil man evt. kunne henvise videre – fx til den frivillige indsats, der eksisterer på området.

 

 

 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2015

Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten og SF bakker naturligvis op om arbejdet for at gøre borgernes vej ind i kommunen så let og overskuelig som mulig. Vi vil foretrække, at det blev gennem en samlet indsats for udsatte borgere og ikke stykke for stykke gennem enkeltsager. Derudover bemærker vi, at spiseforstyrrelsesområdet har andre udfordringer – ikke mindst i forhold til dobbelt diagnoser, som vi har en stor opgave i at løse.”

 

 

 

Til top