Mødedato: 26.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Opløsning af Amager Strandpark I/S

Se alle bilag
Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har forhandlet om en fælles ramme for en eventuel opløsning af Amager Strandpark I/S. På det grundlag fremlægges et forslag hertil, som Borgerrepræsentationen skal tage stilling til.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at Amager Strandpark I/S opløses pr. den 31. december 2015, og at driften af Amager Strandpark overgår til Københavns Kommunes forvaltninger,
  2. at der som led i driften oprettes et permanent parkbrugerråd med inddragelse af lokale aktører og lokaludvalg i Københavns Kommune og repræsentanter for Frederiksberg Kommune,
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen repræsenterer Københavns Kommune i forbindelse med proceduren omkring opløsningen af Amager Strandpark I/S.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 2. juni 2014 at indlede forhandlinger med Frederiksberg Kommune om opløsning af Amager Strandpark I/S med henblik på, at fremlægge et forslag om dette for Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2014.

Forhandlingerne, og den afklaring der forudgående var nødvendig af bl.a. økonomiske forhold, er først blevet afsluttet i løbet af december 2014, hvorfor indstillingen fremlægges nu, men opløsningen foreslås gennemført pr. 31. december 2014. Dette kan gøres med tilbagevirkende kraft. 

Amager Strandpark er en publikumssucces, hvor de gennemførte investeringer i bl.a. strandanlægget og det nye naturcenter repræsenterer en blivende værdi for borgerne. Formålet med at opløse interessentskabet og lægge driften ind under Københavns Kommunes øvrige drift er at opnå en række synergieffekter, som vil medføre en mere omkostningseffektiv drift, der er koordineret optimalt med øvrige rekreative tiltag i kommunen.

Gennem forhandlingerne mellem de to kommuner er der fundet en fælles ramme for en afvikling.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen fremlægger hermed et forslag til plan for opløsning af interessentskabet og tilrettelæggelse af den fremadrettede drift. Frederiksberg Kommunes forvaltning fremlægger et tilsvarende forslag for kommunens kommunalbestyrelse.  

Opløsningen af Amager Strandpark I/S tilrettelægges således:

  • Amager Strandpark I/S opløses med tilbagevirkende kraft pr. 31. december 2014.
  • Københavns Kommune overtager interessentskabets aktiver og passiver, og der sker en afregning af Frederiksberg Kommunes andel i interessentskabets nettoformue/-gæld på opløsningstidspunktet kommunerne imellem.
  • Københavns Kommune overtager driften af strandparken og naturcentret.
  • Medarbejderne i Amager Strandpark I/S, som alle er ansat i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, overføres til lignende jobfunktioner inden for forvaltningen.

Efter vedtægterne for Amager Strandpark I/S hæfter deltagerne for optagne lån og påtagne garantiforpligtelser i henhold til ejerprocenterne ved opløsning af interessentskabet. Ligeledes skal eventuel nettoformue og nettogæld fordeles mellem deltagerne i forhold til ejerprocenterne. Amager Strandpark I/S er ejet 95,6 % af Københavns Kommune og 4,4 % af Frederiksberg Kommune (jf. bilag 1).

Hvis det besluttes politisk at opløse selskabet, skal opløsningen godkendes af Statsforvaltningen. Forvaltningerne i de to kommuner har ansøgt Statsforvaltningen om forhåndsgodkendelse af en eventuel opløsning af selskabet for at fremme sagsgangen.

Den fremadrettede drift af Amager Strandpark
Teknik- og Miljøforvaltningen varetager driften af udendørsarealerne. Økonomiforvaltningen varetager driften af de bygninger i området, som udlejes eller bruges af tredjepart, herunder naturcentrets bygning. Børne- og Ungdomsforvaltningen varetager den pædagogiske drift af naturcentret.

Parkbrugerråd for Amager Strandpark: Strandparkens rekreative formål er beskyttet af fredning vedtaget i 2004. Ved udarbejdelse af plejeplaner skal der ifølge fredningen nedsættes midlertidige parkbrugerråd.

For at sikre den lokale forankring af strandparkens drift og udvikling nedsættes fremadrettet et permanent parkbrugerråd, der som udgangspunkt har et til to faste årlige møder. Parkbrugerrådet sammensættes af de i fredningen nævnte høringsberettigede organisationer (jf. bilag 1), lokaludvalg, repræsentanter for lokale interessegrupper, Frederiksberg Kommune samt styregruppen for naturcentret. Parkbrugerrådet vil have mulighed for at kommentere alle forhold omkring strandparkens udvikling og drift og kan også komme med egne forslag og idéer.

Teknik- og Miljøforvaltningen varetager etablering og servicering af parkbrugerrådet.

Samarbejdsaftale for naturcentret: Det har været væsentligt for Frederiksberg Kommune at etablere et fortsat samarbejde om de pædagogiske aktiviteter i det nye naturcenter i strandparken.

Der indgås en aftale mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune og Børne- og Ungeområdet i Frederiksberg Kommune om et fortsat samarbejde om de pædagogiske aktiviteter i naturcentret. Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune har udarbejdet forslag til aftale i dialog med Frederiksberg Kommunes forvaltning.

Orientering af bestyrelse og lokaludvalg
Teknik- og Miljøforvaltningen har med notat af den 19. september 2014 orienteret bestyrelsen for Amager Strandpark I/S om Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om at indlede forhandlinger om afvikling af selskabet med Frederiksberg Kommune. Forvaltningen har den 14. november 2014 orienteret Amager Øst Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg om arbejdet mod opløsning af selskabet.

Amager Strandpark I/S bestyrelse foreslår i sit svar (bilag 2), at interessentskabet ikke nedlægges, da der fortsat er behov for at prioritere udvikling og branding af parken samt for at inddrage de lokale kræfter, og da dette bedst sikres gennem selskabet.

Amager Øst Lokaludvalg anfører i sit svar (bilag 2) blandt andet, at lokaludvalget har gode erfaringer med samarbejdet, at en kommunalisering vil opleves som en forringelse for brugere og forening samt, at en række udviklingsopgaver, som mangler at blive udført, bedst vil kunne løses af selskabet. Lokaludvalget vil gerne inddrages i, hvordan strandparken bedst kan drives, hvis selskabet opløses.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger: Forvaltningen anerkender den aktuelle brugertilfredshed med Amager Strandpark. Samtidig vil de forventede synergieffekter ved sammenlægningen frigøre nogle ressourcer, som vil give nye muligheder i forhold til den fremtidige udvikling og drift af parken, til glæde for borgere og brugere.  

Besparelsespotentialet ved at samle driften i kommunens forvaltning ligger på en række opgaver. Af større poster, som vil bortfalde helt eller delvist, kan nævnes udgifter til drift af det nuværende sekretariat og udgifter til forsikring, advokat, revisor mv. Disse administrative omkostninger på ca. 1/2 mio. kr, som falder bort ved en opløsning af Amager Strandpark, kan komme selve strandparken til gode. Forvaltningen vurderer desuden, at inddragelsen af strandparken i byens øvrige drift vil give mulighed for at prioritere og koordinere projekter og driftsopgaver i strandparken i forhold til forvaltningens øvrige indsatser.

Lokal forankring sikres konkret ved oprettelse af et nyt parkbrugerråd, der - i modsætning til tidligere - skal være permanent og have faste møder, og som derfor vil blive inddraget løbende i strandparkens drift og ikke kun i forbindelse med vedtagelse af nye plejeplaner.

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen vil efter en overtagelse af Amager Strandpark foretage en gennemgang af arealer og bygninger for at vurdere eventuelle behov for udbedring eller kvalitetsløft, samt hvordan effektivisering af den løbende drift og vedligeholdelse kan bidrage hertil. Af det revisorgodkendte regnskab for 2013 fremgår, at Amager Strandpark I/S’ omsætning/driftsudgifter udgjorde 10,5 mio. kr., hvoraf Københavns Kommune bidrog med 9,3 mio. kr. (89 pct.), Frederiksberg Kommune bidrog med 0,3 mio. kr. (3 pct.). Forpagtnings- og lejeindtægter bidrog med 0,8 mio. kr. (8 pct.). 

Af det opgjorte balanceregnskab pr. den 8. december 2014 baseret på en revisionsudtalelse om, at caféhusbåden tilhører Københavns Kommune, fremgår, at der er en egenkapital på minus 1,5 mio. kr. i Amager Strandpark I/S (jf. bilag 1).

Amager Strandpark I/S’ revisor har fået til opgave at udarbejde et likvidationsregnskab, som forventes at foreligge primo 2015. Den umiddelbare vurdering er, at der vil være en underbalance, og at Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune vil kunne færdigforhandle den økonomiske del af interessentskabsopløsningen straks efter, at likvidationsregnskabet foreligger. Udgifterne ved opløsningen af Amager Strandpark I/S afholdes af interessentskabet.

En eventuel underbalance, herunder de bevillingsmæssige konsekvenser vedrørende budget 2015, som følge af opløsningen af Amager Strandpark I/S vil blive afholdt inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Videre proces

Når et endeligt revisorattesteret regnskab er udarbejdet, og aktiver og passiver er overtaget af kommunen i overensstemmelse med opløsningsbeslutningen og vedtægternes bestemmelser, vil der blive udarbejdet en indstilling til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om finansiering af underbalancen samt de endelige bevillingsmæssige ændringer.



Mikkel Hemmingsen                              /  Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Amager Strandpark I/S opløses pr. den 31. december 2014, og at driften af Amager Strandpark overgår til Københavns Kommunes forvaltninger.
  2. at der som led i driften oprettes et permanent parkbrugerråd med inddragelse af lokale aktører og lokaludvalg i Københavns Kommune og repræsentanter for Frederiksberg Kommune.
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen repræsenterer Københavns Kommune i forbindelse med proceduren omkring opløsningen af Amager Strandpark I/S.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2015

A stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt:
”At Amager Strandpark I/S opløses pr. den 31. december 2015, og at driften af Amager Strandpark overgår til Københavns Kommunes forvaltninger.”

Ændringsforslaget blev godkendt med 6 stemmer mod 0. 4 undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte:
Undlod at stemme. C, F, I og V.

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. februar 2015

Socialdemokraterne, Enhedslisten og Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:

”Det foreslås, at indstillingens 1. at-punkt ændres fra:

1. at Amager Strandpark I/S opløses pr. den 31. december 2014, og at driften af Amager Strandpark overgår til Københavns Kommunes forvaltninger.

til:

1. at Amager Strandpark I/S opløses pr. den 31. december 2015, og at driften af Amager Strandpark overgår til Københavns Kommunes forvaltninger.

Ændringsforslaget blev vedtaget med 8 stemmer mod 0. 4 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø og B.

Imod stemte: -.

Undlod at stemme: V, F, C og I.


Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. februar 2015

 

Der ønskedes afstemning om indstillingens 1. at-punkt.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 34 stemmer imod 0. 17 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, O og Ø.
Undlod at stemme: C, F, I og V.

 

 

Indstillingens øvrige at-punkter blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingen var dermed godkendt.

 

 

 

Til top