Mødedato: 26.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag vedrørende forslag om betinget støtte til DAFI og Modeugen

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

  1. at Københavns Kommune gør den tilbagevendende støtte til Danish Fashion Institute (DAFI) og Copenhagen Fashion Week afhængig af, at branchen forpligter sig til at sikre, at der foreligger et skriftligt aftalegrundlag mellem fotomodel og modelbureau, omfattende løn/honorar, arbejdstid og øvrige arbejdsvilkår ved shows og events, som er direkte og indirekte faciliterede af DAFI.

(Stillet af Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti)

MOTIVERING

Foreningen Danske Modeller (DAMO) har med støtte fra Artistforbundet/LO fået udarbejdet en rapport, der konkluderer, at vilkår og betingelser for fotomodellers arbejde og aflønning er både ugennemsigtige og uacceptable. F.eks. får de ingen løn, hvis ikke kunden betaler, de bliver pålagt lange konkurrenceklausuler, modtager ikke feriepenge, løn under barsel el. lign. Foreningen oplyser endvidere, at mange modeller arbejder gratis under modeugen.

 

Som del af den kreative vækstpakke giver Københavns Kommune 2,1 mio. kr. i 2015 og 2,1 mio.kr. i 2016 i støtte til Copenhagen Fashion Week og til udviklingen af bæredygtighed i modebranchen. Dertil kommer 1,5 mio. kroner i støtte til Danish Fashion Institute (DAFI), som er en netværksorganisation for virksomheder i den danske modebranche og medarrangører på Copenhagen Fashion Week. Endvidere udlånes rådhushallen gratis under modeugen.

 

Det gøres på trods af, at danske modeller arbejder under disse daglejer-lignende forhold.

 

Ifølge LO er det ikke umiddelbart klart, hvorvidt fotomodeller er at betragte som selvstændigt erhvervsdrivende, lønmodtagere eller honorarmodtagere, idet dette beror på et skøn omkring den enkelte models forhold. Samtidig er forholdet – og dermed det juridiske ansvar – mellem model, bureau og kunde uklart. DAMO har i samarbejde med LO derfor udviklet to standardkontrakter, som præciserer modellens skattemæssige status og tydeliggør modellernes rettigheder overfor bureau og kunde. Disse kunne udgøre et aftalegrundlag mellem modeller og bureau.

 

Københavns Kommune skal og bør ikke støtte projekter, som udnytter arbejdskraft og har ugennemsigtige overenskomstmæssige forhold. Derfor foreslås det, at støtten fremover behæftes med en social klausul, som forpligter DAFI til at forbedre vilkårene.

 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. februar 2015

 

Socialdemokraterne fremsatte følgende ændringsforslag om ændring af 1. at-punkt fra:  

”At Københavns Kommune gør den tilbagevendende støtte til Danish Fashion Institute (DAFI) og Copenhagen Fashion Week afhængig af, at branchen forpligter sig til at sikre, at der foreligger et skriftligt aftalegrundlag mellem fotomodel og modelbureau, omfattende løn/honorar, arbejdstid og øvrige arbejdsvilkår ved shows og events, som er direkte og indirekte faciliterede af DAFI.”

 

til:

 

”At Københavns Kommune undersøger muligheden for, at gøre den tilbagevendende støtte til Danish Fashion Institute (DAFI) og Copenhagen Fashion Week afhængig af, at branchen forpligter sig til at sikre, at der foreligger et skriftligt aftalegrundlag mellem model og modelbureau, omfattende løn/honorar, arbejdstid og øvrige arbejdsvilkår ved shows og events, som er direkte og indirekte faciliterede af DAFI.”

 

 

 

Et forslag fra SF om at henvise medlemsforslaget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev vedtaget med 33 stemmer imod 13. 1 medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, C, F, O og Ø.
Imod stemte: B og V.
Undlod at stemme: I.

 

 

Det af Socialdemokraterne fremsatte ændringsforslag overgik dermed til udvalgsbehandlingen.

 

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Radikale Venstre stemmer imod forslaget, da der stilles krav til DAFI, som DAFI på ingen måde kan forventes at indfri. DAFI er en brancheorganisation og kan ikke påtage sig arbejdsgiverrollen i hverken etableringen af en fagforening eller i forhandlinger om overenskomster for modeller.”

 

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

 

Liberal Alliance mener generelt, at man skal lade det være op til arbejdsgivere og arbejdstagere at aftale arbejdsvilkår uden indblanding. Frem for at gøre støtten betinget ser vi gerne en udfasning af den erhvervsstøtte, der deles ud til modebranchen og andre brancher, til fordel for en generel forbedring af rammevilkårene for erhvervslivet i København.

 

 

 

Til top