Mødedato: 26.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at genindmelde Københavns Kommune i fribyordningen og indbyde en udenlandsk forfatter, journalist m.v., hvis ytringsfrihed krænkes i dennes hjemland til et ophold i København

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

1. at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde forslag til politisk behandling om at genindmelde Københavns Kommune i fribyordningen og indbyde en udenlandsk forfatter, journalist m.v., hvis ytringsfrihed krænkes i dennes hjemland, til i en periode at opholde sig i København. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling senest i sommeren 2015.

(Stillet af Det Konservative Folkeparti)

MOTIVERING

Skudattentaterne ved Krudttønden på Østerbro og ved Synagogen i Krystalgade lørdag/søndag den 14./15. februar 2015 var et angreb på demokratiet i Danmark.  

Mandag d. 16. februar tilkendegav Borgerrepræsentationen klart, at København værner om demokratiet og det frie ord. 

Vi konservative forslagsstillere håber, at Borgerrepræsentationen også tværpolitisk vil støtte op om og sætte handling og økonomisk støtte bag arbejdet med at styrke ytringsfriheden. Aldrig før synes det at være mere vigtigt i København netop at slå fast, at ytringsfriheden ikke må knægtes.

Siden 1. juli 2008 har ”Fribyordningen” gjort det muligt for kommuner (”fribykommuner”) at yde økonomisk støtte til tidsbegrænsede ophold til udenlandske forfattere m.v., hvis ytringsfrihed krænkes i deres hjemlande.  

Der har kun været en fribyforfatter i København - irakiske Suhael Sami Nader.
Dennes ophold  løb fra den 23. oktober 2012 og udløb d. 24. januar 2015. 

Ved Budget 2015 blev der ikke afsat midler til at fortsætte fribyordningen, og København har derfor ikke taget initiativ til at invitere en ny fribyforfatter til hovedstaden. Kultur- og Fritidsforvaltningens direktion har derfor opsagt Københavns Kommunes medlemskab af  organisationen International Cities of Refuge Network (ICORN), og København er dermed ikke længere en fribykommune.
 
Fra 2013 og frem har det været muligt for fribykommuner at søge Kulturstyrelsen om 30.000 kr. årligt som tilskud til aktiviteter i forbindelse med fribyordningen. 

Situationen i dag er altså, at fribykommuner, dvs. kommuner der er værter for en forfatter under fribyordningen, hvert år har mulighed for at søge om 30.000 kr. i støtte til aktiviteter i forbindelse med værtskabet. Derimod er det ikke muligt at søge støtte til drift og etablering af fribyordningen. 

Forfatteren Suhael Sami Nader og dennes kones ophold har pr. 14. januar kostet 1.671.000 kr. Beløbet dækker bl.a. etablering i bolig, social understøttelse, projektledelse og kulturelle aktiviteter. I forbindelse med forfatterens ophold har der været afholdt forfatterfestival med 30 nordiske fribyforfattere i København, og der har været en stor udgift til tolkning, da forfatteren kun taler arabisk.  

Udgifterne til en eventuel ny fribyforfatter afhænger selvfølgelig af forfatterens individuelle behov, omfanget af kulturelle aktiviteter og om der følger familie med.

Der har været fribyforfattere på Frederiksberg (Seedy Bojang fra Gambia 2010-2012), Fanø (Noufel Bouzeboudja fra Algeriet 2011-2014), Odense (Alex Tor fra Rusland 2012-2014) og Aarhus (Tendai Frank Tagarira fra Zimbabwe 2010-2012 og Omid Ahams Gakieh fra Indien 2014-). Lige nu er der altså kun en fribyforfatter i Aarhus, og København samt Odense har meldt sig ud af fribyforfatterorganisationen ICORN. 

Det skal for en god ordens skyld oplyses, at det var vanskeligt at finde en relevant forfatter til ordningen i København.  

Men trods disse vanskeligheder er de konservative forslagsstillere af den opfattelse, at Borgerrepræsentationen netop nu bør genindmelde Københavns Kommune i ICORN, så det fremover vil være muligt for forfulgte forfattere og journalister at leve under beskyttelse i København. 

Derfor håber forslagsstillerne på opbakning til dette medlemsforslag.

 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. februar 2015

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte følgende ændringsforslag om ændring af 1. at-punkt fra:

 

”At Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde forslag til politisk behandling om at genindmelde Københavns Kommune i fribyordningen og indbyde en udenlandsk forfatter, journalist m.v., hvis ytringsfrihed krænkes i dennes hjemland, til i en periode at opholde sig i København. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling senest i sommeren 2015.”

 

til:

 

”At Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde forslag til politisk behandling om at genindmelde Københavns Kommune i fribyordningen og indbyde en udenlandsk forfatter, journalist m.v., hvis ytringsfrihed krænkes i dennes hjemland, til i en periode at opholde sig i København. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling senest i sommeren 2015, og eventuel finansiering skal indgå i budgetforhandlingerne for 2016.”

 

 

Det af Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte ændringsforslag blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Det således ændrede medlemsforslag var dermed vedtaget.

 

 

 

Til top