Mødedato: 26.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgsel til beskæftigelses- og integrationsborgmesteren om Københavns radikaliserede unge

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren bedes redegøre for:  

1. Hvad kommunens forebyggende plan er for at få det stigende antal af unge radikaliserede i København nedbragt? Og hvad gør Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i forhold til at stoppe radikaliseringen af de unge i tide?

2. Hvad kommunens plan er for at få en person - der allerede er radikaliseret - ud af miljøet igen?

3. Hvad borgmesteren forventer sig af det af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget nyligt nedsatte ekspertudvalg med den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp? Og hvad mener borgmesteren, der skal til for, at ekspertudvalget lykkes i deres opgave? 

4. Hvilken praksis Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen har, når forvaltningen modtager henvendelse eller nød/opråb fra pårørende, venner, lærere og andre, der indikerer, at en navngiven/unavngiven person eller gruppe er på vej ud i en radikalisering? Hvilke erfaringer har forvaltningen med denne praksis, og mener borgmesteren, at forvaltningen fremover skal have øget fokus på dette?

(Stillet af Dansk Folkeparti)

MOTIVERING

Antallet af unge, der er i farezonen for at blive radikaliserede, er i kraftig stigning i Københavns Kommune. Berlingske kunne torsdag d. 15. januar 2015 fortælle, at man alene i 2014 har haft 60 sager om unge, der befinder sig i farezonen for at blive radikaliserede. Til sammenligning var der i alt 94 sager i de tre foregående år. 

Forespørgselsstillerne mener, at disse tal er alvorlige, fordi hver eneste radikaliserede person, vi har i landet, er en potentiel trussel for vores sikkerhed. Selvom procenttallet er lille, så skal der kun én til at lave ulykker, hvilket jo blev tydeligt med terrorangreb i Paris og København, der viste, at selv få mennesker kan udøve stor skade. Når vi kan se, at tallene er alarmerende og kraftigt stigende, så skal der handles på dem. Derfor er det relevant at spørge beskæftigelses- og integrationsborgmesteren, hvilke bud hun har på, hvordan vi kan undgå, at de her miljøer opstår, samt hvordan vi får en radikaliseret person ud af miljøet igen? Ligesom det er interessant at høre borgmesteren, hvad hun forventer sig af det nyligt nedsatte ekspertudvalg. I Politiken den 14. januar 2015 efterlyste moderen til en 18-årig dræbt Syrien-kriger hurtigere handling i Københavns Kommune.  

Forespørgselsstillerne mener, at de unge skal stoppes i tide. Enhver henvendelse eller opråb fra pårørende, venner, lærere og andre skal derfor tages langt mere alvorligt. Og forespørgselsstillerne finder det absolut relevant at få svar fra borgmesteren på, hvilken praksis forvaltningen har ved sådanne nødråb.     

 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. februar 2015

 

Forespørgslen blev besvaret.

 

 

 

Til top