Mødedato: 26.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til udvidelse af daginstitutionen i Prinsesse Charlottesgade 42, Nørrebro

Se alle bilag
Der skal tages stilling til anlægsbevilling til udvidelse af daginstitutionen i Prinsesse Charlottesgade 42 på Nørrebro med 3 grupper, heraf 1 basisgruppe.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at der gives en anlægsbevilling på 13.204.000 kr. i 2015 til udvidelse af daginstitutionen i Prinsesse Charlottesgade med 3 grupper, heraf 1 basisgruppe.

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 3. 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Udvidelsen af Prinsesse Charlottesgade øger kapaciteten med to børnegrupper og en basisgruppe.

Behovsprognosen for 2014 (BUU 12/6 2014) viser, at der er behov for at udvide kapaciteten med to daginstitutionsgrupper på Nørrebro frem til og med 2016 for at dække det stigende behov. Behovet stiger yderligere med fem grupper frem til og med 2018.

Derudover bliver der etableret en basisgruppe for at kunne dække det stigende behov for basispladser i København. Behovsprognosen viser, at der i 2018 er behov for 240 pladser i hele byen. Med etableringen af en basisgruppe i Prinsesse Charlottesgade vil behovet for basispladser på Nørrebro være dækket frem til og med 2018.

Løsning

Projektbeskrivelse
Projektet er en udvidelse af den nystartede 6 gruppers integrerede daginstitution 'Hulahophuset' og omfatter indretning af tre børnehavegrupper i det eksisterende baghus. Kapacitetsudvidelsen vil betyde en optimering af kapaciteten af produktionskøkkenet og personalefaciliteterne i forhuset foruden at legepladsen mellem for- og baghus får bedre variation af rumligheder og solorienteringer.

Baghuset indrettes med tre grupperum og anretterkøkken på 1. sal og en tumlesal til glæde for hele institutionen i stueetagen. De tre nye grupper fordeles med 2 almindelige grupper og 1 basisgruppe.

Brugerinddragelse
Projektet er udviklet som en direkte forlængelse af sagen på bygning A med samme rådgiverteam og byggeudvalg. Forældrebestyrelsen udtrykker tilfredshed med udvidelsen. Deres udtalelse fremgår af bilag 2 og giver ikke anledning til bemærkninger.  

Tidsplan
Projektet er planlagt med en udbudsfase fra februar 2015 og en udførselsfase fra april til november 2015. Derpå er der en måned til mangeludbedring og indflytning således, at institutionen kan åbnes i december 2015.

Praktikpladser
Det forventes, at der ved udførelsen af opgaven kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelsespraktikanter. På nuværende tidspunkt skønnes det, at opgaven vil medføre praktikantpladser svarende til 0,7 årsværk.  

Udtalelse fra KEjd
Der foreligger en ejendomsfaglig udtalelse fra KEjd, se bilag 4. Bemærkningerne omkring tagets dårlige forfatning samt forholdene omkring udbedring af brandskaderne har ingen betydning for projektets fremdrift.   

Økonomi

I budget 2014 blev der afsat 317,3 mio. kr. (2015 p/l) til etablering af 72 daginstitutionsgrupper. Som led i budget 2015 blev antallet af grupper reduceret med 20 og budgettet blev reduceret med 88,2 mio. kr. til 229,1 mio. kr. I budget 2014 blev der ligeledes afsat 44,8 mio. kr. (2015 p/l) til etablering af 72 basispladser. Udvidelsen af daginstitutionen i Prinsesse Charlottesgade 42 finansieres med 2/3 af midlerne afsat til dagsinstitutionsgrupper og med 1/3 af midlerne afsat til basispladser.

Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 3.   


Benchmark 
Pris pr. gruppe kan opgøres til 4,4 mio. kr. Erfaringsnøgletallet for en nybygget daginstitution på mellem 5-10 grupper er 4,4 mio. kr. pr. gruppe. Ombygninger er ofte dyre sammenlignet med nybyggeri. Det skyldes bl.a., at projekteringsfasen er mere krævende, og at tilpasningen mellem nye og gamle forhold kræver individuelt tilpassede løsninger. Udvidelsen af daginstitutionen i Prinsesse Charlottesgade inderholder udover nyindretning også omdisponering og renovering af lokaler samt tilgængelighedstiltag, elevator, ventilation mv.

Driftsøkonomi
De samlede årlige driftsudgifter for de nye grupper, ekskl. husleje, forventes at blive 5.083.676 kr., svarende til 67.782 kr. pr. plads. Hvis pladserne i stedet blev etableret på en institution, hvor driftsudgifterne svarer til gennemsnittet for alle institutioner, ville den årlige driftsudgift ekskl. husleje have været 5.425.4521 kr. Det svarer til 72.339 kr. pr. plads. De lavere driftsudgifter skyldes primært, at der er tale om en udvidelse af en eksisterende institution. Dermed forbedres den gennemsnitlige driftsøkonomi, fordi der ikke tildeles et ekstra grundbeløb. Huslejeudgifterne er ikke medtaget i beregningerne af hensyn til sammenligneligheden mellem institutioner i kommunale ejendomme og 3. mands lejemål samt selvejende institutioner i egne ejendomme.


Else Sommer                /Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 13.204.000 kr. i 2015 til udvidelse af daginstitutionen i Prinsesse Charlottesgade med 3 grupper, heraf 1 basisgruppe

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 3. 



Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 14. januar 2015

Indstillingen blev godkendt.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. februar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. februar 2015

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top